• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Hoe wordt een speculaasplank gebruikt ?

door Samantha
in Kookschool
0
6
Speculaasplank

Hoe wordt een speculaasplank gebruikt? – Voor het maken van speculaas wordt een zogeheten koekplank gebruikt, langzaamaan is deze naam veranderd in speculaasplank.

Oude geschiedenis

De koekplank kent al een oude geschiedenis, de oudst bekende koekplank in Nederland stamt al uit de 16e eeuw, maar vooral in de 17e en 18e eeuw was het uitsnijden van hout tot een koekplank een vakmanschap die door vele lieden werd uitgevoerd, de bakker maakte ze vaak zelf, maar ook de marskramers verdiende een centje bij met het uitsnijden van hout. Slechts enkele maakte er hun beroep van en deze vormsnijders hadden dan ook vaak een eigen modellenboek met hierin de meest nauwkeurige prenten.

Planken met een verhaal

De planken werden gemaakt van het hout van fruitbomen en met de hand uitgesneden. Vaak werden de koekplanken gebruikt om prenten te maken die een beeld gaven van wat er in de maatschappij speelde, een impressie van het leven van alledag. Tegenwoordig kennen we vooral de molentjes, de speculaasmannetjes en vrouwtjes en de diverse diervormen, maar weet u nog een plank uit vorige eeuwen te bemachtigen dan zult u zien dat de prenten zo nauwkeurig zijn uitgesneden dat zij gewoon een verhaal vertellen. Zo liet de bakker zijn politieke voorkeur zien op zijn koekjes en werden nieuwe uitvindingen gebruikt om een koekplank van te maken.

De plank en speculaas

Dat de koekplank een connectie heeft met speculaas komt waarschijnlijk voort uit het feit dat het latijnse woord voor spiegelbeeld “speculum” is, de prenten werden door middel van de plank uiteraard in spiegelbeeld afgedrukt en daar is dan al snel de link gelegd met speculaas.

Vandaag de dag is een speculaasplank in vele kookwinkels of bij molens te verkrijgen en ze zijn zeker de moeite van het aanschaffen waard, want wat is het leuk om zelf je eigen speculaasjes te maken. Ook op rommelmarkten komen we nog al eens wat koekplanken tegen, let hierbij altijd op dat het om een koekplank gaat die geschikt is voor het maken van speculaasjes, juist omdat het al zo’n oud gebruiksvoorwerp is worden de koekplanken ook wel gebruikt ter decoratie vaak zit er dan een laagje vernis of beits over en dat maakt hem ongeschikt om met etenswaren te gebruiken.

Hoe een speculaasplank te gebruiken

Het werken met een speculaasplank is niet moeilijk maar geeft uw koekje wel net iets extra’s, hier vind u een goed recept voor speculaas en hieronder laat ik u zien hoe u met behulp van de speculaasplank zelf de meest fraaie koekjes maakt.

Smeer voor gebruik uw koekplank altijd even in met wat olie, dit maakt het lossen van de speculaas een stuk makkelijk, u kunt hiervoor ook een klein beetje bloem gebruiken. Neem een deel van het deeg en kneed dit even door tot een bal, leg de deegbal op de koekplank.

Druk het deeg aan in de vorm, dit kan door er met een deegroller over te rollen, maar u kunt het ook heel goed met uw duim flink aandrukken. Neem vervolgens een scherp mes en snijd het overtollig deeg eraf.

Tik nu stevig met de vorm op uw werkblad en uw speculaasfiguur zal vanzelf loslaten. Leg de speculaaspop op een bakplaat, en ga op dezelfde manier verder met de volgende.

Tags: Sinterklaas receptenSpeculaas
DeelPin46Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Reacties 6

  1. Petra says:
    3 jaar geleden

    Het helpt als je even de randjes lossnijdt

    Beantwoorden
    • Petra says:
      3 jaar geleden

      En als je wat bloem in de vorm doet.

      Beantwoorden
  2. dribbleur says:
    7 jaar geleden

    Duidelijke uitleg . Veel mensen dachten dat de plank mee in de oven ging 🙂 . Ben koper van heel oude planken .

    Beantwoorden
  3. Lekker Tafelen says:
    7 jaar geleden

    Dat is altijd vervelend Adriana, kan het zijn dat je deeg te nat geweest is? Net even minder vocht toevoegen of zo laten en iets bloem bijvoegen. Let op, bij de laatste optie lever je smaak in. Minder vocht toevoegen heeft dus de voorkeur.

    Beantwoorden
  4. Adriana says:
    7 jaar geleden

    Ik krijg het deeg absoluut niet ongeschonden uit het speculaasplankje. Ik heb het ingesmeerd met olie en ik heb er eerst een cellofaan velletje ingedaan. beide methode waren een fiasco

    Beantwoorden
    • marc says:
      2 jaar geleden

      Rijstmeel helpt echt om het deeg niet aan de plank te laten kleven !

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen