• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, mei 29, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Hoe wordt een speculaasplank gebruikt ?

Samantha door Samantha
in Kookschool
0
6
Speculaasplank

Hoe wordt een speculaasplank gebruikt? – Voor het maken van speculaas wordt een zogeheten koekplank gebruikt, langzaamaan is deze naam veranderd in speculaasplank.

Oude geschiedenis

De koekplank kent al een oude geschiedenis, de oudst bekende koekplank in Nederland stamt al uit de 16e eeuw, maar vooral in de 17e en 18e eeuw was het uitsnijden van hout tot een koekplank een vakmanschap die door vele lieden werd uitgevoerd, de bakker maakte ze vaak zelf, maar ook de marskramers verdiende een centje bij met het uitsnijden van hout. Slechts enkele maakte er hun beroep van en deze vormsnijders hadden dan ook vaak een eigen modellenboek met hierin de meest nauwkeurige prenten.

Planken met een verhaal

De planken werden gemaakt van het hout van fruitbomen en met de hand uitgesneden. Vaak werden de koekplanken gebruikt om prenten te maken die een beeld gaven van wat er in de maatschappij speelde, een impressie van het leven van alledag. Tegenwoordig kennen we vooral de molentjes, de speculaasmannetjes en vrouwtjes en de diverse diervormen, maar weet u nog een plank uit vorige eeuwen te bemachtigen dan zult u zien dat de prenten zo nauwkeurig zijn uitgesneden dat zij gewoon een verhaal vertellen. Zo liet de bakker zijn politieke voorkeur zien op zijn koekjes en werden nieuwe uitvindingen gebruikt om een koekplank van te maken.

De plank en speculaas

Dat de koekplank een connectie heeft met speculaas komt waarschijnlijk voort uit het feit dat het latijnse woord voor spiegelbeeld “speculum” is, de prenten werden door middel van de plank uiteraard in spiegelbeeld afgedrukt en daar is dan al snel de link gelegd met speculaas.

Vandaag de dag is een speculaasplank in vele kookwinkels of bij molens te verkrijgen en ze zijn zeker de moeite van het aanschaffen waard, want wat is het leuk om zelf je eigen speculaasjes te maken. Ook op rommelmarkten komen we nog al eens wat koekplanken tegen, let hierbij altijd op dat het om een koekplank gaat die geschikt is voor het maken van speculaasjes, juist omdat het al zo’n oud gebruiksvoorwerp is worden de koekplanken ook wel gebruikt ter decoratie vaak zit er dan een laagje vernis of beits over en dat maakt hem ongeschikt om met etenswaren te gebruiken.

Hoe een speculaasplank te gebruiken

Het werken met een speculaasplank is niet moeilijk maar geeft uw koekje wel net iets extra’s, hier vind u een goed recept voor speculaas en hieronder laat ik u zien hoe u met behulp van de speculaasplank zelf de meest fraaie koekjes maakt.

Smeer voor gebruik uw koekplank altijd even in met wat olie, dit maakt het lossen van de speculaas een stuk makkelijk, u kunt hiervoor ook een klein beetje bloem gebruiken. Neem een deel van het deeg en kneed dit even door tot een bal, leg de deegbal op de koekplank.

Druk het deeg aan in de vorm, dit kan door er met een deegroller over te rollen, maar u kunt het ook heel goed met uw duim flink aandrukken. Neem vervolgens een scherp mes en snijd het overtollig deeg eraf.

Tik nu stevig met de vorm op uw werkblad en uw speculaasfiguur zal vanzelf loslaten. Leg de speculaaspop op een bakplaat, en ga op dezelfde manier verder met de volgende.

Tags: Sinterklaas receptenSpeculaas
DeelPin42Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Reacties 6

  1. Petra says:
    3 jaar geleden

    Het helpt als je even de randjes lossnijdt

    Beantwoorden
    • Petra says:
      3 jaar geleden

      En als je wat bloem in de vorm doet.

      Beantwoorden
  2. dribbleur says:
    6 jaar geleden

    Duidelijke uitleg . Veel mensen dachten dat de plank mee in de oven ging 🙂 . Ben koper van heel oude planken .

    Beantwoorden
  3. Lekker Tafelen says:
    6 jaar geleden

    Dat is altijd vervelend Adriana, kan het zijn dat je deeg te nat geweest is? Net even minder vocht toevoegen of zo laten en iets bloem bijvoegen. Let op, bij de laatste optie lever je smaak in. Minder vocht toevoegen heeft dus de voorkeur.

    Beantwoorden
  4. Adriana says:
    6 jaar geleden

    Ik krijg het deeg absoluut niet ongeschonden uit het speculaasplankje. Ik heb het ingesmeerd met olie en ik heb er eerst een cellofaan velletje ingedaan. beide methode waren een fiasco

    Beantwoorden
    • marc says:
      2 jaar geleden

      Rijstmeel helpt echt om het deeg niet aan de plank te laten kleven !

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen