IJs maken; tips en recepten voor een verkoelende zomer – IJs maken is een leuke bezigheid voor de zomervakantie. We worden met z’n allen blij van een ijsje in de zomermaanden. We likken aan een waterijsje, laten een vers softijsje tappen of kiezen voor een mooie Italiaanse ijssalon om zelf de lekkerste smaken roomijs bij elkaar te zoeken. Hoe leuk is het dan als je zelf eens ijs maakt. Er zijn talloze mogelijkheden van heel simpel een waterijsje invriezen tot het maken van roomijs met vers fruit of een mooie bak sorbetijs.
IJs maken; tips en recepten voor een verkoelende zomer
Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken
Waterijs maken is leuk om zelf te doen. Met deze recepten maak je de lekkerste soorten. Voor jou, voor de kinderen en als zomerse traktatie.
Check het recept of lees de infoIJs maken, de verschillende soorten kort uitgelegd
Sorbetijs
Dit ijs is gemaakt op waterbasis, hier zijn geen melkproducten aan toegevoegd, deze is dus geschikt voor mensen met lactose intolerantie. In plaats van water wordt ook wel wijn gebruikt.
Sorbetijs maken doe je zo:
- 1 kilo bevroren fruit
- geraspte schil van 1 citroen
- 50 ml water of een drank naar keuze
Zorg voor een ijskoude schaal. Haal het bevroren fruit uit de diepvries en laat het iets zachter worden. Doe fruit, water of andere drank naar keuze en geraspte citroenschil in een kom en maal heel fijn. Doe over in sorbetglazen en klaar is je ijs. Voordeel van deze methode is dat je geen suiker nodig hebt. Je kunt onbeperkt variëren met de fruitsoorten, maar ook met de toegevoegde vloeistof.
Tip: Combineer aardbeien bijvoorbeeld met een homemade citroenlimonade.
Roomijs
Roomijs is gemaakt van zuivel: slagroom, melk en eidooiers. Het is ongetwijfeld het bekendste ijs.
Roomijs maken doe je zo
- 300 gram slagroom
- 200 gram melk
- 300 gram suiker
- 25 gram vloeibare glucose
- 175 gram verse eidooier
Verwarm de slagroom, melk suiker en glucose tot het kookpunt. Roer de eidooiers los en giet er het hete mengsel al roerende doorheen. Zet de pan terug op het vuur en verwarm even door totdat het mengsel begint te binden. Laat het niet koken want dan gaat het schiften. Wanneer je aan gepasteuriseerd eigeel kunt komen heeft dit de voorkeur. Voor vanille-ijs, snij een vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg er met de achterkant van een mesje uit.
Verwarm het merg en de peul in de melk. Laat de peul erin zitten als je de basis af laat koelen zodat de smaak goed in kan trekken. Wanneer het enigszins is afgekoeld zet je de basis minimaal 6 uur in de koeling zo dat deze door en door koud is. Draai het ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.
IJs alternatieven
Zelf ijs maken is natuurlijk even werk. Niet iedereen heeft dat werk ervoor over. Op de hoek van iedere straat kun je wel ijs kopen en diepvriezers van supermarkten puilen uit van de ijssoorten. Wat is dan een verantwoorde keuze? Even kort de mogelijkheden op een rij:
- Ambachtelijk ijs van een ijsboerderij of ijssalon.
- Gemaksijsjes en softijs (overal te koop)
- Kant-en-klaar schepijs uit de supermarkt
Het woord ambachtelijk wordt vaak misbruikt. De vele soorten schepijs in ijssalons zijn vaak gestandaardiseerd en worden maar op een aantal plekken nog echt ambachtelijk gemaakt. Weet dus wat je eet! IJsboerderijen maken vaak nog ambachtelijk roomijs. Het grappige is dat ambachtelijk ijs oorspronkelijk in Nederland door de banketbakker ambachtelijk gemaakt werd.
Gemaks-ijsjes en softijs is overal te koop. Van benzinestation tot campingwinkel en cafetaria’s. Talloze mensen likken op warme dagen onderweg maar wat graag aan een ijsje en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt door de voedselindustrie. Wie echter even nadenkt en een etiketje leest weet dat dit niet bepaald onder de verantwoorde keuzes valt. Daar hoeven we niet veel over te zeggen toch?
Kant-en-klaar schepijs uit de supermarkt is niet veel anders dan het gemaksijs dat in hoorntjes of op stokjes wordt aangeboden. Ook hier bepalen E-nummers de smaak van het ijs. Een te mooi opgemaakte bak met frambozen dessert ijs heeft nauwelijks contact met echte frambozen gehad en wat je naar binnen werkt zijn suikers, zoetstoffen en glansmiddelen.
lijke me heerlijke ijsjes ga ze zeker maken vandaag of morgen , bedankt voor het recept