• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

IJs maken; tips en recepten voor een verkoelende zomer

door Connie Derks
in Kookschool, Specials
0
1
ijs maken - roomijs - sorbetijs

IJs maken; tips en recepten voor een verkoelende zomer – IJs maken is een leuke bezigheid voor de zomervakantie. We worden met z’n allen blij van een ijsje in de zomermaanden. We likken aan een waterijsje, laten een vers softijsje tappen of kiezen voor een mooie Italiaanse ijssalon om zelf de lekkerste smaken roomijs bij elkaar te zoeken. Hoe leuk is het dan als je zelf eens ijs maakt. Er zijn talloze mogelijkheden van heel simpel een waterijsje invriezen tot het maken van roomijs met vers fruit of een mooie bak sorbetijs.

IJs maken; tips en recepten voor een verkoelende zomer

waterijs
Specials

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Waterijs maken is leuk om zelf te doen. Met deze recepten maak je de lekkerste soorten. Voor jou, voor de kinderen en als zomerse traktatie.

Check het recept of lees de info

IJs maken, de verschillende soorten kort uitgelegd

Sorbetijs

Dit ijs is gemaakt op waterbasis, hier zijn geen melkproducten aan toegevoegd, deze is dus geschikt voor mensen met lactose intolerantie. In plaats van water wordt ook wel wijn gebruikt.

Sorbetijs maken doe je zo:

  • 1 kilo bevroren fruit
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 50 ml water of een drank naar keuze

Zorg voor een ijskoude schaal. Haal het bevroren fruit uit de diepvries en laat het iets zachter worden. Doe fruit, water of andere drank naar keuze en geraspte citroenschil in een kom en maal heel fijn. Doe over in sorbetglazen en klaar is je ijs. Voordeel van deze methode is dat je geen suiker nodig hebt. Je kunt onbeperkt variëren met de fruitsoorten, maar ook met de toegevoegde vloeistof.

Tip: Combineer aardbeien bijvoorbeeld met een homemade citroenlimonade.

Roomijs

Roomijs is gemaakt van zuivel: slagroom, melk en eidooiers. Het is ongetwijfeld het bekendste ijs.

Roomijs maken doe je zo

  • 300 gram slagroom
  • 200 gram melk
  • 300 gram suiker
  • 25 gram vloeibare glucose
  • 175 gram verse eidooier

Verwarm de slagroom, melk suiker en glucose tot het kookpunt. Roer de eidooiers los en giet er het hete mengsel al roerende doorheen. Zet de pan terug op het vuur en verwarm even door totdat het mengsel begint te binden. Laat het niet koken want dan gaat het schiften. Wanneer je aan gepasteuriseerd eigeel kunt komen heeft dit de voorkeur. Voor vanille-ijs, snij een vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg er met de achterkant van een mesje uit.

Verwarm het merg en de peul in de melk. Laat de peul erin zitten als je de basis af laat koelen zodat de smaak goed in kan trekken. Wanneer het enigszins is afgekoeld zet je de basis minimaal 6 uur in de koeling zo dat deze door en door koud is. Draai het ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je ijsmachine.

Zelf roomijs maken met aardbeien

IJs alternatieven

Zelf ijs maken is natuurlijk even werk. Niet iedereen heeft dat werk ervoor over. Op de hoek van iedere straat kun je wel ijs kopen en diepvriezers van supermarkten puilen uit van de ijssoorten. Wat is dan een verantwoorde keuze? Even kort de mogelijkheden op een rij:

  • Ambachtelijk ijs van een ijsboerderij of ijssalon.
  • Gemaksijsjes en softijs (overal te koop)
  • Kant-en-klaar schepijs uit de supermarkt

Het woord ambachtelijk wordt vaak misbruikt. De vele soorten schepijs in ijssalons zijn vaak gestandaardiseerd en worden maar op een aantal plekken nog echt ambachtelijk gemaakt. Weet dus wat je eet! IJsboerderijen maken vaak nog ambachtelijk roomijs. Het grappige is dat ambachtelijk ijs oorspronkelijk in Nederland door de banketbakker ambachtelijk gemaakt werd.

Gemaks-ijsjes en softijs is overal te koop. Van benzinestation tot campingwinkel en cafetaria’s. Talloze mensen likken op warme dagen onderweg maar wat graag aan een ijsje en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt door de voedselindustrie. Wie echter even nadenkt en een etiketje leest weet dat dit niet bepaald onder de verantwoorde keuzes valt. Daar hoeven we niet veel over te zeggen toch?

Kant-en-klaar schepijs uit de supermarkt is niet veel anders dan het gemaksijs dat in hoorntjes of op stokjes wordt aangeboden. Ook hier bepalen E-nummers de smaak van het ijs. Een te mooi opgemaakte bak met frambozen dessert ijs heeft nauwelijks contact met echte frambozen gehad en wat je naar binnen werkt zijn suikers, zoetstoffen en glansmiddelen.

Tags: IJsZuivelZuivel - Roomijs
DeelPin13Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Reacties 1

  1. EJ says:
    3 jaar geleden

    lijke me heerlijke ijsjes ga ze zeker maken vandaag of morgen , bedankt voor het recept

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen