In de wereld van kaas komen diverse termen voor die voor velen om een beetje uitleg vragen.
- Gepasteuriseerd: de melk wordt voor het kaasmaken verhit tot 72 graden (daardoor worden schadelijke bacteriën gedood), deze kaas noemen wij Goudse kaas en wordt geproduceerd in de fabriek gemaakt van de melk welke is opgehaald bij de boeren.
- Boerenkaas: wordt gemaakt op de boerderij van niet gepasteuriseerde melk.
- Stremsel: wordt toegevoegd om de melk te laten klonteren.
- Zuursel: wordt toegevoegd voor de smaak en de houdbaarheid.
- Wrongel: is dikke melk welke in stukjes gesneden wordt tot er kleine, witte korrels overblijven. Van de wrongel wordt kaas gemaakt.
- Witte korreltjes in oude kaas: deze ontstaan door de rijping en worden eiwitkristallen genoemd.
- Wei: de wrongel drijft in vocht, dat ‘wei’ wordt genoemd. De wei wordt afgetapt, gaat naar fabrieken en wordt gebruikt bij de bereiding van ijs, frisdranken en koekjes.