Kruidenolie maken we zelf van verse kruiden – Zelf een marinade maken met verse kruiden uit eigen tuin. Makkelijker kan bijna niet, erg lekker en zo’n marinade is voor veel gerechten te gebruiken. Wat dacht je van een gegrilde courgette op de barbecue of een gemarineerd stukje vis in folie, en de gegrilde aardappel.
Een kruidentuintje zou iedereen eigenlijk moeten hebben. Je hebt er maar een klein plekje voor nodig, of een paar potten en je hebt al lekker verse kruiden binnen handbereik. De kruiden die wij het meest gebruiken zijn rozemarijn, tijm, basilicum, bieslook en peterselie.
Voor deze olie gebruik je standaard rozemarijn en knoflook. Maar je kunt er gerust ook andere kruiden aan toevoegen. In dit recept kiezen we voor olijfkruid, tijm, grove bieslook, peterselie en een rood pepertje. Doe erin wat je lekker vindt. Bij varkensvlees bijvoorbeeld is salie erg lekker en bij vis dille of kervel, maar alleen rozemarijn en knoflook met een snuif peper en zout kan ook. Ook qua olie kun je variëren, maar gewoon zonnebloemolie voldoet prima. Zonnebloemolie is bovendien neutraal van smaak en kan goed tegen verhitting.
Kruidenolie zelf maken
- 200 ml zonnebloemolie
- 2 takken rozemarijn gerist
- 3 teentjes knoflook
- peper en zout uit de molen
Doe de olie met de kruiden, knoflook zout en peper in een hoge beker. Zet er de staafmixer in en pureer het helemaal fijn. Dat is alles, een kind kan de was doen.
Zo gebruik je de zelfgemaakte kruidenolie
- Courgette, aubergine, of grote champignons in dikke plakken snijden, insmeren en grillen.
- Een stukje vis op een schijfje citroen leggen insmeren met olie en losjes inpakken met aluminiumfolie dit op de grill gaar laten worden.
- Grote kruimige aardappels in de schil koken en zo doorsnijden dat je een zo groot mogelijk snijvlak hebt. Een laagje olie op een bord gieten en de aardappels met de snijkant in de olie af laten koelen. Je kunt ze dan later op de barbecue warm en krokant bakken.
- Een speklapje of een filetlapje insmeren met kruidenolie, een uurtje in laten trekken en grillen.
- Snel kruidenboter maken?? 100 gram boter romig kloppen, 1 eetlepel kruidenolie erdoor kloppen en klaar.
Hallo,
hoe lang is kruidenolie gemaakt met verse kruiden houdbaar?
alvast bedankt voor het antwoord.
Mits schoon gewerkt en koel bewaard 2 weken ongeveer. Indien je gepofte, dus gare knoflook gebruikt langer.