Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Kruidenolie maken we zelf van verse kruiden

Zelf een marinade maken met verse kruiden uit eigen tuin. Makkelijker kan bijna niet, erg lekker en voor veel gerechten te gebruiken.

Kruidenolie maken we zelf van verse kruiden – Zelf een marinade maken met verse kruiden uit eigen tuin. Makkelijker kan bijna niet, erg lekker en voor veel gerechten te gebruiken. Wat dacht je van een gegrilde courgette op de barbecue of een gemarineerd stukje vis in de folie, en hier in huis reuze populair de gegrilde aardappel. Bij een barbecue van de kids wordt hier steevast gevraagd:” mam kun jij wat grill aardappelen regelen?”

Een kruidentuintje zou iedereen eigenlijk moeten hebben, veel plaats is er niet voor nodig, een klein hoekje of een paar potten en je hebt al lekker verse kruiden binnen handbereik. De kruiden die ik het meest gebruik zijn rozemarijn, tijm, bieslook, en peterselie. Met basilicum heb ik altijd ruzie, om de een af andere manier wil deze niet gedijen in mijn tuintje.

Voor deze olie gebruik ik standaard rozemarijn en knoflook. Vaak voeg ik er dan nog andere kruiden aan toe, eigenlijk net wat ik heb staan. Vandaag was dat olijfkruid, tijm, grove bieslook, peterselie en een rood pepertje wat ik nog had liggen. Doe erin wat je lekker vind. Bij varkensvlees bijvoorbeeld is salie erg lekker en bij vis dille of kervel maar alleen rozemarijn en knoflook met een snuif peper en zout kan ook. Ik gebruik er meestal zonnebloemolie voor omdat deze neutraal van smaak is en goed tegen verhitting kan.


Kruidenolie zelf maken

  • 200 ml zonnebloemolie
  • 2 takken rozemarijn gerist
  • 3 teentjes knoflook
  • peper en zout uit de molen

Doe de olie met de kruiden, knoflook zout en peper in een hoge beker. Zet er de staafmixer in en pureer deze helemaal fijn. Dat is alles, een kind kan de was doen.

  • Courgette, aubergine, of grote champignons in dikke plakken snijden, insmeren en grillen.
  • Stukje vis op een schijfje citroen leggen insmeren met olie en losjes inpakken met aluminiumfolie dit op de grill gaar laten worden.
  • Grote kruimige aardappels in de schil koken, deze zo doorsnijden zodat je een zo groot mogelijk snijvlak hebt. Een laagje olie op een bord gieten en de aardappels met de snijkant in de olie af laten koelen. Deze later op de barbecue warm en krokant bakken.
  • Een speklapje of een filet lapje insmeren met kruidenolie, een uurtje in laten trekken en grillen.
  • Snel kruidenboter maken?? 100 gram boter romig kloppen, 1 eetlepel kruidenolie erdoor kloppen en klaar.

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More