Kruidenolie maak je zelf van verse kruiden – Zelf een marinade maken met verse kruiden uit eigen tuin. Een makkelijker recept is er bijna niet. Zo’n marinade is erg lekker en voor veel gerechten te gebruiken. Wat dacht je van een gegrilde courgette op de barbecue of een gemarineerd stukje vis in folie, en de gegrilde aardappel.
Iedereen kan een eigen kruidentuintje hebben
Iedereen zou eigenlijk een kruidentuintje moeten hebben. Je hebt er maar een klein plekje voor nodig om zo’n tuintje te maken. Of zet een paar potten op je balkon, of zelfs in de vensterbank, en je hebt al lekker verse kruiden binnen handbereik. De kruiden die het meest gebruikt worden zijn rozemarijn, tijm, basilicum, bieslook en peterselie.
Om de kruidenolie van het recept hieronder te maken gebruik je standaard rozemarijn en knoflook. Maar je kunt er gerust ook andere kruiden aan toevoegen. In dit recept is gekozen voor olijfkruid, tijm, grove bieslook, peterselie en een rood pepertje. Doe erin wat je lekker vindt. Bij varkensvlees bijvoorbeeld is salie erg lekker en bij vis dille of kervel, maar alleen rozemarijn en knoflook met een snuif zout en peper kan ook. Ook qua olie kun je variëren, maar gewoon zonnebloemolie voldoet prima. Zonnebloemolie is bovendien neutraal van smaak en kan goed tegen verhitting.
Het recept om zelf kruidenolie te maken
- 200 ml zonnebloemolie
- 2 takken rozemarijn gerist
- 3 teentjes knoflook
- zout en peper uit de molen
Doe de olie met de kruiden, knoflook, zout en peper in een hoge beker. Zet er de staafmixer in en pureer het helemaal fijn. Dat is alles, een kind kan de was doen.
Zo gebruik je de zelfgemaakte kruidenolie
- Courgette, aubergine, of grote champignons in dikke plakken snijden, insmeren en grillen.
- Een stukje vis op een schijfje citroen leggen, insmeren met olie en losjes inpakken met aluminiumfolie. Dit pakketje op de grill gaar laten worden.
- Grote kruimige aardappels in de schil koken en zo doorsnijden dat je een zo groot mogelijk snijvlak hebt. Een laagje olie op een bord gieten en de aardappels met de snijkant in de olie af laten koelen. Je kunt ze dan later op de barbecue warm en krokant bakken.
- Een speklapje of een filetlapje insmeren met kruidenolie, een uurtje in laten trekken en grillen.
- Een recept om snel kruidenboter te maken? 100 gram boter romig kloppen, 1 eetlepel kruidenolie erdoor kloppen en klaar.
Hallo,
hoe lang is kruidenolie gemaakt met verse kruiden houdbaar?
alvast bedankt voor het antwoord.
Mits schoon gewerkt en koel bewaard 2 weken ongeveer. Indien je gepofte, dus gare knoflook gebruikt langer.