Licht kruimige aardappelen – Aardappelen zijn een van de meest veelzijdige en populaire voedingsmiddelen die er zijn. Er zijn verschillende variëteiten van aardappelen, waaronder vastkokende, vrij vastkokende, kruimige en licht kruimige aardappelen. We noemen dat kooktypen. In dit artikel lees je meer over licht kruimige aardappelen. Want licht kruimige aardappelen, wat zijn dat dan, wat zijn hun kenmerken, hun voordelen en hoe kun je ze het beste gebruiken in verschillende gerechten.
Wat zijn licht kruimige aardappelen
Een licht kruimige aardappel zit qua textuur tussen vastkokende en kruimige aardappelen in. Ze hebben een iets stevigere textuur dan kruimige aardappelen, maar zijn zachter dan vastkokende aardappelen. Als je licht kruimige aardappelen kookt, hebben ze de neiging om hun vorm enigszins te behouden, maar ze verkruimelen ook een beetje, vandaar de naam ‘licht kruimig’. Ze vallen niet zo snel uit elkaar als bloemige aardappelen, maar ze houden nog steeds een wat zachtere structuur. Dit soort aardappelen heeft een milde en wat romige smaak. Ze zijn minder zoet dan vastkokende aardappelen en hebben een wat vollere smaak dan kruimige aardappelen. De aardappelen hebben een gladde schil en ze zijn makkelijk te schillen.
Waarom kies je voor licht kruimige aardappelen
Licht kruimige aardappelen zijn een bijzonder veelzijdig product. Ze houden hun vorm tijdens het koken, waardoor je ze kunt inzetten voor veel verschillende soorten gerechten. Ze kunnen worden gebruikt voor het maken van een lekkere aardappelpuree, of een aardappelgratin, maar je kunt ze even goed gebruiken om toe te voegen aan een stoofschotel. Voor een aardappelsalade zijn ze heel geschikt en ze zijn ook prima om te bakken. Een ander voordeel is dat licht kruimige aardappelen een wat snellere kooktijd hebben dan vastkokende aardappelen, dat maakt ze dus heel geschikt voor het bereiden van snelle en makkelijke maaltijden. Door de licht kruimige structuur van de aardappels maak je er heel makkelijk een smeuïge aardappelpuree van, zonder dat je er veel vet aan toe hoeft te voegen. Kortom, met licht kruimige aardappelen kun je alle kanten uit en je hoeft dus maar een soort aardappels in huis te hebben.
Een aantal belangrijke rassen licht kruimige aardappels
Er bestaan veel verschillende aardappelrassen, en die passen niet allemaal in dit artikel. Hieronder vind je dus iets over een paar belangrijke soorten, die ook algemeen verkrijgbaar zijn.
Agria
Agria aardappelen zijn echte frietaardappelen. Sterker nog, ze werden in 1986 speciaal ontwikkeld voor het maken van patat. Ze zijn (heel) groot en ovaal van vorm, ze hebben een gladde, gele schil, die makkelijk te verwijderen is. Het vlees van de aardappel is goudgeel. Agria aardappelen zijn niet alleen geschikt voor het zelf maken van verse frietjes, maar veel veelzijdiger dan je misschien zou verwachten van een aardappel die speciaal werd ontwikkeld als frietaardappel. De aardappelen zijn ook heel geschikt om te koken en te bakken. Agria aardappelen zijn vrijwel het hele jaar verkrijgbaar.
Bintje
Bintje is al een oud aardappelras. Het werd ontwikkeld in 1905 door hoofdonderwijzer Kornelis Lieuwes de Vries en is vernoemd naar Bintje Jansma, een oud-leerling. Dit ras was lang een populaire aardappel in Nederland. Omdat de aardappel gevoelig is voor ziektes, zijn er veel pesticiden nodig bij de teelt ervan. Op verzoek van de milieubeweging zijn de Nederlandse supermarkten dan ook gestopt met de verkoop van Bintje. Er zijn wel aardappelspeciaalzaken die de licht kruimig kokende aardappelen nog verkopen. Bintjes zijn groot, ovaal van vorm en hebben een gladde, lichtgele, makkelijk te verwijderen, schil. De binnenkant van de aardappel is ook geel. En ook het Bintje is heel geschikt als frietaardappel. Daarnaast kun je ze prima gebruiken om te koken en te bakken. Het in Nederland geteelde Bintje is jaarrond verkrijgbaar, maar zijn van april tot en met augustus op hun best.
Folva
Ook Folva is een van de licht kruimige aardappelen. Ze zijn een echte alleskunner. Gebruik ze om te koken en te bakken, in de stamppot, om aardappelpuree van te maken, of om te poffen, maar ook om friet van te snijden. De aardappels zijn rond tot ovaal, en middelgrof tot grof. Ze hebben een gladde, gele schil en ook de binnenkant is geel. Folva is in Nederland het hele jaar door verkrijgbaar.
Frieslander
De Frieslander is momenteel een van de meest gegeten aardappelen in Nederland. De Frieslander is een grote aardappel, heeft een lichtgele, dunne schil en is ovaal van vorm. De aardappel heeft een uitgesproken volle en romige smaak en kan voor meerdere doelen gebruikt worden. De Frieslander is geschikt om te koken, te bakken, te poffen en zeker om te frituren. Doordat de schil van de Frieslanders dun is, zijn deze licht kruimig kokende aardappelen ook heel geschikt om in de schil te bereiden. Frieslander aardappels zijn het grootste deel van het jaar verkrijgbaar. Er bestaan naast de ‘grote’ Frieslanders ook krieltjes van deze aardappel. Mocht je die te pakken kunnen krijgen, koop er dan zeker een kilootje van, want ze zijn erg lekker.
Naast deze vier soorten zijn er natuurlijk nog veel meer soorten die licht kruimige aardappelen. Dit waren de belangrijkste. De conclusie die je kunt trekken is dat je met een licht kruimig kokend ras een aardappel in huis haalt die je voor vrijwel alle soorten bereidingen kunt inzetten. Je maakt er dus altijd een goede keuze mee.
Kook jij met licht kruimige aardappelen? Laat dan vooral in de comments vooral weten wat jouw favoriete licht kruimige aardappelras is.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.