Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mosselveiling Yerseke; De enige ter wereld

Mosselliefhebbers zouden eens in Yerseke moeten kijken. En als je er dan bent moet je zeker een bezoekje brengen aan Mosselveiling Yerseke brengen.

2 1.110

Mosselveiling Yerseke; De enige ter wereld – De mosselveiling in Yerseke is de enige in zijn soort. Yerseke is al van ouds her het kloppende hart van de mosselsector. Kwekers en handelaren, ze werken allemaal vanuit het Zeeuwse Yerseke. Aan de pittoreske haven staat de mosselveiling. Het is het indrukwekkende kruispunt tussen kwekers en handelaren. Wekelijks worden hier mosselen geveild aan de hand van monsters. Een meer dan spannend proces in de keten van mosselzaad tot de mosselen op je bord. Wij brachten een bezoekje aan de mosselveiling en kregen de unieke kans om ook in de mijnzaal de spanning te voelen.


Mosselveiling Yerseke

Mosselkwekers vangen mosselzaad en zorgen er met veel vakmanschap voor dat dit mosselzaad ook uitgroeit tot een volwaardige mossel. Wanneer die mosselen er eenmaal zijn neemt de handel het over. Maar welke prijs betaald de handel voor deze mosselen? Daar komt de mosselveiling in beeld. De kwekers leveren daar de mosselen aan. Op dat moment is het een drukte van belang in de haven van Yerseke. De haven ligt vol schepen en rond de mosselveiling rijden auto’s af en aan. Gespannen wachten kwekers op de prijs die zij gaan krijgen voor hun mosselen en proberen handelaren aan de beste partijen te komen.

Meten en Monsteren

De mosselveiling neemt monsters van de partijen mosselen die de kwekers ter veiling aanbieden. Allereerst wordt alles wat niet aan de mosselschelp hoort gemeten. De tarra. Vervolgens worden de mosselen gemeten en op grootte gesorteerd. Dan worden de mosselen volgens een standaard principe gekookt waarna het mosselgewicht vastgesteld kan worden.

Veilen

De tarra en het uiteindelijke visgewicht is van belang voor de prijs. De resultaten worden per mosselkweker digitaal weergegeven in de mijnzaal. Hier kunnen handelaren vervolgens bieden op de verschillende aangeboden mosselpartijen.

Mosselen nog altijd via de veiling

In de groenten- en fruitbranche was veilen vroeger ook een hele gewone methode van het verhandelen van de oogst. Door de jaren heen is de veiling hier echter verdwenen. Het leuke is dan ook dat mosselen nog altijd via de veiling verhandeld worden. Een mooie traditionele gang van zaken die iedereen in de branche ook scherp houdt.

Als je een keer in Yerseke gaat kijken (dat is echt een aanrader) dan kun je het monsteren van de mosselen zien. Het voorste deel van de mosselveiling is open. De mosselveiling in Yerseke vind je achter de haven. Adres: Dregweg 2, 4401 LD   Yerseke https://nederlandsemosselveiling.nl/

Bekijk ook de video’s die we daar maakten:

Video meten en tarreren

Video mijnzaal

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. Gerard van der Leeuw zegt

    Leuk artikel over mosselen. Maar volgens mij worden mosselen verhandelD en niet verhandelt………Je zegt toch niet hij verjandelte????

    1. Lekker Tafelen zegt

      Dank Gerard, je hebt helemaal gelijk, we hebben het dan ook aangepast.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer