Mosselen – Met zijn allen neerploffen rond een kampvuur. Zo’n moment heb je vast wel eens meegemaakt toch? Dat ultieme en romantische gevoel is hetzelfde als met zijn allen aanschuiven rond een grote pan mosselen. Als liefhebbers van lekker tafelen kunnen we natuurlijk veel meer gerechten opnoemen die dit gevoel oproepen, maar mosselen staan toch wel heel hoog op die lijst. Want hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no-time staat er een dampende pan mosselen op tafel. Maak de maaltijd compleet met friet of brood en kruidenboter of huisgemaakte sausjes. Een flinke salade erbij en smullen maar.
Hoe simpel wil je het hebben? Mosselen, groenten, wijn en in no-time staat er een dampende pan mosselen op tafel.
Basisrecept mosselen
Echt gemak. Of je nu veel gasten krijgt of maar met zijn tweetjes eet. Het basisrecept voor mosselen is echt gemak. Zoals hierboven omschreven is het nauwelijks werk. Ben je met meer? Dan hoef je alleen zorg te dragen voor meer ingrediënten en een grotere pan. Tip: als je een tafel neerzet met wat basisingrediënten kunnen de gasten sausjes maken als jij aan het koken bent. Dat gaat de sfeer zeker ten goede komen. Klik op onderstaande link en we leggen je uit wat je eet en hoe je ze op de basis manier serveert.
Gezellig mosselen eten
Gezellig mosselen eten Gezellig mosselen eten, dat is de associatie die wij Nederlanders met mosselen hebben. We eten de mosselen graag gezellig met vrienden of met de hele familie, met zijn allen rond een grote pan geschaard. Stokbroodje erbij of patat, misschien wat sausjes en dan gezellig kletsen en smullen....
Check het recept of lees de infoTips bij de bereiding van mosselen
Onderstaand nog een aantal tips bij het klaarmaken van mosselen. Tips die je helpen om het perfecte mosselgerechtje op tafel te zetten.
Mosselen als voorafje
Eet je graag mosselen en wil je een stapje verder gaan dan de basis? Probeer dan eens één van deze twee voorgerechten. Beide zijn behoorlijk verrassende recepturen en heel geschikt als aankondiging van een compleet vis menu.
Die voorgerechten kun je uiteraard ook prima als luxe hapje serveren.
Hoofdgerechten
Heb je wel eens gedacht aan een stamppot van mosselen? Het kan echt! Natuurlijk hoef je het niet altijd zo ver te zoeken. Er zijn ook heel veel simpele ideeën die van een pannetje mosselen een waar smaakfestijn maken. We zetten er een aantal voor je op een rij.
Let op, gebruik de pijltjes onder de recepten om te scrollen
Soep van het overgebleven kookvocht
Na het koken van mosselen zit er in het kookvocht heel veel smaak. Dat kun je zo door de gootsteen spoelen, maar dat kun je ook hergebruiken in bijvoorbeeld een soep of in een echt lekkere saus.
Vissoep van het kookvocht van mosselen
Een visbouillon is echt niet altijd nodig. Maak eens vissoep van het kookvocht van mosselen. Deze soep zit vol groenten en vis en staat zo op tafel.
Check het recept of lees de infoAanschuiven rond een grote pan mosselen voelt als eten rond een kampvuur
Verhalen en weetjes
Meerdere malen hebben we ons onder laten dompelen in de wereld achter de mosselen. In het Zeeuwse Yerseke, maar ook op de Waddenzee en ook in Frankrijk. Al die verhalen hebben we uiteraard voor jullie opgeschreven. Lees ze eens, dan heb je zeker iets te vertellen tijdens het eten van de schelpdiertjes.
Hebben we je kunnen interesseren met de verhalen over mosselen en de daarbij horende recepten? Kijk dan ook eens in onze rubriek schelpdieren.