Paneermeel zelf maken – Gooi dat oude brood niet weg.
Zelf maken is niet moeilijk!
Hoe vaak gebeurt het dat je brood weggooit, omdat dit te droog is of omdat harde broodjes overblijven en dan taai worden? Als je een redelijke hoeveelheid hebt, loont het de moeite om er eens paneermeel van te maken. Het is niet moeilijk en ook niet veel werk. En niet zeggen dat je het niet net zo goed krijgt als de gekochte. Het is een kwestie van goed drogen en dan in de keukenmachine of ouderwets rollen met een rolstok tot de stukken brood fijn zijn. Daarna kun je er nog voor kiezen om het paneermeel wel of niet te zeven. Bij bruin en grof brood en brood met pitten en zaden hoef je niet te zeven. Dit laat je liever ook wat grover. Dat grove paneermeel is super als afwerking op een ovenschotel of door de gehaktballen. Wit en lichtbruin brood kun je wel zeven. Dit omdat het vaak voor heel andere doeleinden wordt gebruikt. Hier haal je ook de korstjes vanaf om het paneermeel mooi licht te houden.
Licht paneermeel
Gebruik voor licht paneermeel wit of lichtbruin brood of broodjes. Snijd er plakken van en snij er de korstjes vanaf. Maal dit kort in een keukenmachine of snijd het met een mes in kleine stukken. Leg de kruimels op een bakplaat en zet die ongeveer een uurtje in een oven van 100 graden. Schep de kruimels af en toe om zodat ze beter kunnen drogen. Hoe lang het duurt voordat de kruimels droog zijn is een beetje afhankelijk van grootte van de kruimels en van de hoeveelheid. Ook een mogelijkheid is om de kruimels in een plastic bak zonder deksel op de verwarming te plaatsen. Dit kan dus ook alleen in de winter. Schud dit af en toe om en na ongeveer een dag heb je mooie droge kruimels ,die je weer verder kunt verwerken. Als de kruimels droog en koud zijn rol je ze met een rolstok fijn of je maalt ze in een keukenmachine met mes. Zeef de kruimels door een grove zeef voor een mooie gelijkmatige kruimel. Bewaar in een afgesloten bus tot verder gebruik.
Donker paneermeel maken
Denk je ‘nu wat moet ik met zulk donker paneermeel’? Gebruik het door het gehakt, in en op een ovenschotel, maar ook om vlees mee te paneren. De kleur is misschien even wennen, maar de smaak is erg goed. Het oogt misschien een beetje vreemd, maar donker paneermeel is erg smaakvol. Dit omdat er van tarwe of volkorenbrood gebruik wordt gemaakt, waar noten, zaden en pitten in zitten. Door dit iets grover te maken krijg je een heerlijke bite in het paneermeel. Verkruimel het brood grof met een keukenmachine met mes of snijd er kleine stukjes van. Zet het ongeveer een uur in een oven van 100 graden tot de kruimels helemaal droog zijn. Als het langer nodig is dan ook echt langer in de oven laten, het moet echt droog zijn. Schep de kruimels ook af en toe om zodat ze beter kunnen drogen. Laat nu de kruimels afkoelen. Als ze koud zijn rol je er met een rolstok over tot de gewenste structuur of je doet de kruimels nog even kort in de keukenmachine als dat nodig is. Bewaar het paneermeel in een goed afgesloten bus tot verder gebruik.