Paneermeel zelf maken; Super Easy – gooi dat brood niet weg.
Zelf paneermeel maken
Hoe vaak gebeurd het dat je brood weggooit omdat dit te droog is of omdat harde broodjes overblijven en dan taai worden. Wanneer je een redelijke hoeveelheid hebt loont het de moeite om er eens paneermeel van te maken. Moeilijk is het niet en veel werk ook niet. En niet zeggen dat je het niet net zo goed krijgt als de gekochte. Het is een kwestie van goed drogen en dan in de keukenmachine of ouderwets rollen met een rolstok tot de stukken brood fijn zijn. Daarna kun je er nog voor kiezen om het paneermeel wel of niet te zeven. Bij bruin en grof brood en brood met pitten en zaden zeef ik niet. Dit laat ik liever ook wat grover. Dat grove paneermeel is super als afwerking op een ovenschotel of door de gehaktballen. Wit en lichtbruin brood zeef ik weer wel. Dit omdat het vaak voor heel andere doeleinden wordt gebruikt. Hier haal ik ook de korstjes vanaf om het paneermeel mooi licht te houden.
Licht paneermeel
Gebruik voor licht paneermeel wit of lichtbruin brood of broodjes. Snij er plakken van en snij er de korstjes vanaf. Maal dit kort in een keukenmachine of snij het met een mes in kleine stukken. Leg de kruimels op een bakplaat en zet dit ongeveer een uurtje in een oven van 100 graden. Schep de kruimels af en toe om zodat ze beter kunnen drogen. Hoe lang het duurt voordat de kruimels droog zijn is een beetje afhankelijk van grootte van de kruimels en van de hoeveelheid. Ook een mogelijkheid is om de kruimels in een plastic bak zonder deksel op de verwarming te plaatsen. Dit kan dus ook alleen in de winter. Schud dit af en toe om en na een dag ongeveer heb je mooie droge kruimels die je weer verder kan verwerken. Wanneer de kruimels droog en koud zijn rol je ze met een rolstok fijn of je maalt ze in een keukenmachine met mes. Eef de kruimels door een grove zeef voor een mooie gelijkmatige kruimel. Bewaar in een afgesloten bus tot verder gebruik.
Donker paneermeel
Denk je nu wat moet ik met zulk donker paneermeel? Gebruik het door je gehakt, in en op een ovenschotel maar ook om vlees mee te paneren. De kleur is misschien even wennen maar de smaak is erg goed. Het oogt wellicht een beetje vreemd maar donker paneermeel is erg smaakvol. Dit omdat er van tarwe of volkorenbrood gebruik wordt gemaakt waar noten, zaden en pitten in zitten. Door dit iets grover te laten heb je een heerlijke bite in je paneermeel. Verkruimel het brood grof met een keukenmachine met mes of snij er kleine stukjes van. Zet het ongeveer een uur in een oven van 100 graden tot de kruimels helemaal droog zijn. Als het langer nodig is dan ook echt langer in de oven laten, het moet echt droog zijn. Schep de kruimels ook af en toe om zodat ze beter kunnen drogen. Laat nu de kruimels afkoelen. Als ze koud zijn rol je er met een rolstok over tot de gewenste structuur of je doet de kruimels nog even kort in de keukenmachine indien nodig. Bewaar het paneermeel in een goed afgesloten bus tot verder gebruik.
Tafel lekker!