Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Poke uit Hawaï; de nieuwe sushi

Poke is een gerecht uit Hawaï, een soort sushi-salade met stukjes rauwe vis en andere gezonde ingrediënten. Nu al een hit in de VS. Straks ook bij ons?

0 1.360

Poke uit Hawaï; de nieuwe sushi – Poke (spreek uit: Poké) is een koud gerecht uit Hawaï en laat zich het best omschrijven als een scala aan rauwe vissalades, met Japanse invloeden, die meestal als voorgerecht, maar ook als lunchgerecht worden geserveerd. Inmiddels zijn deze salades in heel Amerika vreselijk populair geworden. Niet in de laatste plaats, vanwege het gezonde imago van de gerechten: rauwe vis, zeewier, pure ingrediënten. Normaal gesproken zijn we geen trendzetter, bij Lekker Tafelen waarderen we ook een goede appelmoes, maar in dit gerecht zien we enorme potentie.

Meteen naar de poke recepten


pokeWat is poke?

Poke betekent zoveel als ‘in stukjes gesneden’. Volgens de overlevering is het een eeuwenoud, misschien zelfs wel duizenden jaren oud gerecht en is poke ontstaan bij de vissers, die, na het fileren van hun vers gevangen vissen, soms bleven zitten met nog wat onverkoopbare afgesneden stukken vis. Deze werden dan in stukjes gesneden en vermengd met gebrande kemirinoten en zout, om ze vervolgens als snack te eten. So the story goes…

Maar volgens meer kritische bronnen, is het gerecht pas in de jaren ’70 ontstaan, nadat tijdelijk de aanvoer van Japanse sashimi stagneerde. Sashimi en sushi werden namelijk wel al een tijd lang in Hawaï gegeten. Dat klinkt misschien vreemd, maar kijk maar eens op de wereldbol: Hawaï ligt dichter bij Japan dan bij het Amerikaanse vasteland. Men is toen met eigen vangst aan de slag gegaan, die niet altijd in mooi plakken kon worden gesneden maar in kleine stukjes moest. Dat verklaart meteen het gebruik van sojasaus, wasabi en andere typisch Japanse ingrediënten. Het werd dus een soort sushisalade.

Hoe het ook zij: je kunt er heerlijke gerechten mee maken en het is zeker de moeite waard om eens te proberen.

Waar bestaat poke uit?

Basisingrediënten zijn rauwe vis (vaak tonijn, maar ook zalm, octopus of schaaldieren bijvoorbeeld), zeewier, lente uitjes, sesamolie, sojasaus en pittige toevoegingen als wasabi of Thaise Srirachasaus. Soms op een bedje van (sushi)rijst of glasnoedels, maar altijd in een kommetje geserveerd. Met een crunchy topping van geroosterde sesamzaadjes of kemiri- of  macadamianoten. In de VS – met name in California – bestaan zelfs inmiddels hele restaurants en take-aways die alleen maar verschillende soorten poke verkopen. Je kunt er immers eindeloos mee variëren.

Na het succes van Japanse sushi-restaurants in Nederland, zal het volgens mij dan ook niet lang meer duren, of poke komt ook hier op de kaart. Ondertussen kun jij het vast uitproberen. Laat ons alsjeblieft weten wat je er van vindt! Hier vonden wij het heerlijk!

Waar moet je op letten als je poke maakt?

Het belangrijkste is dat je goede kwaliteit verse vis koopt, want je moet het rauw kunnen eten. Ga daarvoor naar een (goede) visboer en leg uit wat je ermee gaat doen.

Ingrediënten voor poke vind je gewoon in de supermarkt!

Gelukkig kun je nagenoeg alle ingrediënten gewoon in de (goed gesorteerde) supermarkt krijgen. Alleen kemirinoten zul je misschien bij de toko moeten halen, want die worden ook in de Indonesische keuken gebruikt.

Benieuwd geworden? Klik hier voor de poke recepten

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer