Schol bakken – De gemiddelde viskraam op de markt of op de hoek van de straat heeft weinig verse vis meer liggen. In de vitrine staat vooral gemak centraal. Vissalades, visfriet, vislasagne, het ligt er allemaal. Wil je gewoon een lekker vers stukje vis om vanavond bij het diner te serveren, dan moet je echt wat verder zoeken in diezelfde vitrine. Vaak ligt er in een hoek wat verse vis en dan vooral zalm, pangasius en tilapia. Stuk voor stuk (vaak gekweekte) vissoorten die van ver komen. Waarom? Want onze eigen Nederlandse vissersvloot vangt toch ook voldoende vis? En die vis wordt dan weer geëxporteerd. Beetje gek, nietwaar? Ga dus eens vaker voor een Nederlands visje. En echt, een schol bakken kost je maar 15 minuten en is zoveel lekkerder!
Nederlandse vis eten? Schol bakken lukt in 15 minuten!
Gewoon een lekker puur scholletje bakken
Schol uit onze eigen Noordzee is een duurzaam gevangen platvis, maar vooral gewoon lekker. De prachtige platvis is wat grauw van kleur, maar de oranje stippen op de huid geven het visje een prachtige uitstraling. Even schoonmaken en bakken, meer is het niet. Schol bakken doe je het liefst puur. Gewoon op de huid. Niet eerst even door de bloem wentelen, maar echt helemaal puur. Dan proef je schol!
Wel is het belangrijk een goede maat pan te gebruiken, een flinke schol die half uit de pan ligt zal niet gelijkmatig garen
Vraag de visboer de vis schoon te maken. Wil je het zelf doen, snijd dan de kop eraf, knip met een schaar de vinnen eraf en maak de buikholte goed schoon (laat de staart even zitten, want daarmee kun je de schol goed omdraaien). Was de vis altijd goed onder stromend water, zodat ook achtergebleven bloed wegspoelt. Dep droog met keukenpapier. Pak er een royale pan bij en je kunt de schol bakken.
Schol; kiezen voor een visje uit de eigen Noordzee
De schol is één van de vissoorten die MSC gecertificeerd is. Kies voor lokaal uit eigen Noordzee! Ontdek deze tips & recepten met schol.
Schol bakken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- schol met huid
- citroen
- een klontje boter
- (olijf)olie
Bereidingswijze van dit recept
Schol bakken doe je zo:
Doe een klontje boter met een scheut olie in de pan en laat heet worden.
Leg de schol in de pan, draai het vuur wat lager en bak beide zijden ongeveer 5 minuten.
Knijp wat citroensap over de vis uit en leg nog een extra partje citroen bij de schol.
Tafel lekker !!