(Blad)selderij is afkomstig uit Europa en Noord-Afrika.
Kweek
• Selderij is een tweejarige, winterharde plant met diep ingesneden blad, die tot ca. 1 meter hoog kan worden.
• De kleine, groenwitte bloemschermen verschijnen meestal pas in het tweede jaar, in juni en juli.
• Plant selderij in voedselrijke, goed vochtige grond op een plek in halfschaduw. Selderij doet het ook goed in een pot; kies wel voor een hoge pot i.v.m. de lange penwortels en geef regelmatig (vloeibare) mest.
• Selderij kunt u in het voorjaar of de vroege zomer zaaien, in volle grond of in een pot op de vensterbank. Hou de grond goed vochtig.
• Bescherm de plant in de winter tegen strenge vorst, door ze bv. af te dekken met stro.
• Plant selderij liever niet direct naast peterselie in dezelfde grond, anders belemmeren ze elkaars groei.
Oogst
Het jonge blad kan gedurende het hele seizoen worden geoogst, net als de jonge bladstelen. Oogst de zaden in de nazomer als ze helemaal rijp zijn en beginnen af te vallen.
Culinair
Fijngesneden selderijblad is heerlijk in o.a. (groente-)soep, bij mosselen, door aardappelpuree en diverse stamppotten. De zaden zijn – al dan niet fijngemalen in de vijzel – ook lekker in diverse soepen of door brooddeeg.