• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Soorten garnalen; weet jij wat je eet?

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Garnalen weet wat je eet

Soorten garnalen – Garnalen bestaan er in allerlei soorten en maten. Als je wel eens in een vishandel komt heb je ze ongetwijfeld zien liggen, variërend van de kleine grijsbruine Hollandse of grijze garnaal, tot de grote garnalen uit tropische wateren. Ze komen uit zout water of uit zoet water. En ze worden in het wild gevangen, maar ook gekweekt. Er zijn zoveel soorten dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Lekker Tafelen heeft zich er eens in verdiept en wat informatie over de verschillende soorten garnalen op een rijtje gezet. Zodat jij weet wat je eet!

Soorten garnalen

Er bestaan meer dan driehonderd soorten garnalen die eetbaar zijn. Maak je geen zorgen, die gaan we hier niet allemaal bespreken. We zetten de soorten die in Nederland het meest verkocht en gegeten worden op een rijtje.

Hollandse garnalen

De Hollandse garnaal, in België de grijze garnaal genoemd, zijn kleine grijsbruine koud water garnalen. Ze worden over het algemeen niet groter dan een centimeter of 8. Hollandse garnalen worden gevangen langs onze eigen Noordzeekust, en dat maakt ze een uniek Hollands lokaal product. Na de vangst worden ze aan boord al gekookt. Dit maakt de garnalen langer houdbaar. Dit is nodig omdat zo’n 85% van de Hollandse garnalen per vrachtwagen naar een lagelonenland, meestal Marokko, wordt vervoerd om daar in grote pelstations met de hand gepeld te worden. Vroeger gebeurde dit als ‘thuiswerk’ in Nederland. Omdat er tegenwoordig andere hygiëne-eisen worden gesteld is die manier van pellen niet meer mogelijk. Het is blijkbaar goedkoper de garnalen op en neer te rijden naar Marokko, dan om hier een pelstation in te richten. Na het pellen komen de garnalen dus terug naar Nederland, om uiteindelijk hier in de winkel te belanden. Het grootste deel van de Hollandse garnalenvangst wordt gepeld verkocht. Deze garnalen zijn vooral in Nederland en België populair, in veel landen trekken ze er hun neus voor op. Meestal wordt de voorkeur gegeven aan de grotere soorten garnalen.

De smaak van Hollandse garnalen is romig en een beetje zoetig. De structuur is stevig. Als je gepelde Hollandse garnalen koopt zijn deze dus al gekookt. Dat betekent dat je ze direct in een salade of iets dergelijks kunt verwerken. Ga je de garnalen in een warm gerecht verwerken, voeg ze dan pas op het laatst toe en verwarm ze slechts heel even mee.

Noorse garnalen

Deze koud water garnalen worden gevangen in de noordelijke Atlantische Oceaan. Ze worden ook wel Noordse garnalen genoemd.  De Noorse garnaal is wat groter dan de Hollandse garnaal. Het formaat dat de garnalen bereiken tijdens de groei is afhankelijk van de watertemperatuur, hoe hoger de temperatuur, hoe groter de garnalen kunnen worden. Deze garnalen zijn ook wat meer oranjeroze van kleur. Na het verhitten van de garnalen zijn ze fel roze van kleur. Ook deze garnalen worden meestal al aan boord bewerkt en dus gekookt in de handel gebracht. Je kunt deze garnaal dus direct verwerken in koude gerechten. Als je deze garnaal in een warm gerecht wilt gebruiken, verwarm ze dan alleen op het laatst even mee om te voorkomen dat ze droog en taai worden. Dat laatste geldt eigenlijk voor alle soorten garnalen. De smaak van Noorse garnalen is fris, de structuur wat vlezig.

Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

Garnalen, de vele soorten en maten maken het kiezen niet altijd even makkelijk. Wij hebben de belangrijkste feiten op een rijtje gezet!

Roze garnalen

Deze garnaal wordt vaak verward met de Noorse garnaal. Ook deze garnalen zijn niet zo groot. Ze worden gevangen in de kustgebieden van Zuid-Amerika en Azië. Na de vangst worden ze direct gepeld en ingevroren. In Europa worden ze dus alleen als diepvriesgarnalen verkocht. De smaak van de roze garnaal is licht zout. Ze zijn opvallend gekromd en hebben een kenmerkend roze kleur. Doordat deze garnalen relatief klein zijn, en ze dus een korte bereidingstijd hebben, zijn ze heel geschikt om te verwerken in een wok- of pastagerecht.

Argentijnse garnalen

Zoals te verwachten worden deze soort garnalen gevangen voor de Argentijnse kust. Deze garnalen worden gevist in een door de Argentijnse overheid aangewezen gebied door een beperkt aantal vaartuigen, tijdens variabele visseizoenen. Argentijnse garnalen worden alleen in het wild gevangen. Het betreft hier een koud water garnaal, die al voor het koken een dieprode kleur heeft. Ze worden meestal direct na het vangen, nog op het schip ingevroren. Dat betekent dat ze in Europa meestal als diepvries garnalen worden verkocht.

De smaak van de Argentijnse garnaal is licht zoutig en wordt door kenners beschouwd als de lekkerste garnalensoort. De structuur van deze garnaal is zacht. Ze zijn dus niet zo geschikt om te verwerken in gerechten die langer verwarmd worden. Daarvoor kies je beter een van de steviger soorten garnalen.

Black Tigers

Een veel verkochte soort in Nederland en België is de Black Tiger garnaal, in het Nederlands de zwarte tijgergarnaal genoemd. De naam Black Tiger komt van de zwarte streepjes op het pantser. Het betreft hier grote garnalen die in zout water leven. Veel Black Tiger garnalen worden diepgevroren uit Azië geïmporteerd. Deze grote tropische garnalen zijn erg populair. Dat betekent dat met de vangst van de wilde soort niet aan alle vraag voldaan kan worden. Om dit probleem op te lossen worden er in aquacultuurfarms in het Zuidoosten van Azië op grote schaal Black Tigers gekweekt. Het formaat van Black Tiger garnalen kan behoorlijk variëren, er zijn kleintjes van een centimeter of 8, maar ook enorme exemplaren van 40 cm zijn niet ongewoon. Deze garnalen worden ook op de markt gebracht onder de naam gamba’s. Gamba’s worden verkocht met kop.

Black Tiger garnalen hebben een dikke, harde schaal. Harder dan de meeste andere soorten garnalen. De smaak van de ze garnalen is licht zoetig, de structuur vlezig. Rauw zijn de garnalen donkergrijs, met de kenmerkende zwarte strepen. Na het verhitten krijgen de garnalen een oranjerode kleur.

Vannamei garnalen

Ook de Vannamei, in het Nederlands witpootgarnaal, is een soort die in Europa veel verkocht wordt. De Vannamei garnaal is een tropische, grote, grijze garnaal. Ze leven in zout water. Als de garnalen onder ideale omstandigheden kunnen groeien worden ze ongeveer 20 cm. De Vannamei wordt wel in het wild gevangen, maar net als bij de Black Tiger garnaal is de vraag groter dan het aanbod en worden ook deze garnalen meestal gekweekt in aquacultuur farms rond de evenaar. De kweek van witpootgarnalen gebeurt op een intensievere wijze dan die van de Black Tigers. De productie ligt hierdoor hoger en de prijs dus lager dan die van de Black Tiger garnalen. Ook de Vanamei garnalen worden, net als andere soorten garnalen, ook wel verkocht als gamba’s.

Rauw zijn de Vannamei garnalen grijs van kleur. Tijdens het koken verandert de grijze kleur in oranjerood. De smaak van deze garnaal is zoetig, de structuur is vlezig.

Gamba of scampi, wat is het verschil?

Er bestaat nogal wat verwarring over het verschil tussen scampi (enkelvoud scampo) en gamba’s. Het probleem zit hem vooral in de vertaling uit diverse talen en het feit dat de termen niet in elk land voor dezelfde soorten garnalen worden gebruikt. Gamba is het Spaanse woord voor een grote garnaal. In Nederland en België wordt het woord Gamba echter gebruikt  voor grote, tropische garnalen die met de kop er nog aan verkocht worden. Dit kunnen verschillende soorten garnalen zijn, zoutwatergarnalen of zoet watergarnalen. Wordt dezelfde garnaal op de markt gebracht zonder kop, dan heet hij ineens scampi.

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen