• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

Redactie door Redactie
in Specials
0
Garnalen

Garnalen – Garnalen, sommige mensen griezelen er van, vooral van de ongepelde, en anderen vinden ze fantastisch. Lekker Tafelen zijn is gek op garnalen, dus het was geen straf om er eens goed naar te kijken. Omdat er zoveel soorten, maten, diepvriesgarnalen, verse, gevangen, gekweekte, gepelde en ongepelde garnalen worden verkocht. Omdat het belangrijk is te weten wat je eet en je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe je ze kunt inzetten om de meest fantastische gerechten op tafel te toveren…. Genoeg redenen om meer te lezen over garnalen!

Verschillende soorten op een rijtje

Er bestaan meer dan 300 soorten garnalen. Maak je geen zorgen, die worden hier niet allemaal met je besproken. De belangrijkste soorten zijn voor je op een rijtje gezet. Daarnaast kun je in dit artikel lezen wat nu het verschil is tussen gamba’s en scampi. Want daarover bestaan nogal wat misverstanden. De volgende keer dat jij garnalen gaat kopen ben je goed op de hoogte over wat je nu eigenlijk koopt en weet je wat je gaat eten!

Garnalen weet wat je eet
Kookschool

Soorten garnalen; weet jij wat je eet?

Ontdek de verschillende soorten garnalen en leer wat je eet. Van kleine, grijze Hollandse tot grote garnalen uit tropische wateren.

Garnalen schoonmaken en darmkanaal verwijderen (foto-instructies)

Het schoonmaken van de garnaal en het verwijderen van het darmkanaal is een klusje waar veel mensen tegenop zien. Dit is dan vaak de reden om ze toch maar gepeld te kopen. Dat is jammer, want zo ingewikkeld is het niet. Het wordt je uitgelegd aan de hand van foto-instructies. En dan zul je zien dat ook jij het kan, want het is best makkelijk!

Garnalen schoonmaken en darmkanaal verwijderen
Kookschool

Garnalen schoonmaken en darmkanaal verwijderen (foto-instructies)

Garnalen schoonmaken is een minder moeilijk en vies klusje dan je mogelijk verwacht. We laten het je met een duidelijke foto-instructie zien.

Gepeld of ongepeld?

Garnalen worden zowel gepeld als ongepeld verkocht. De Hollandse of grijze garnaal wordt vrijwel alleen gepeld en al gekookt verkocht. De grotere soorten worden zowel gepeld als ongepeld op de markt gebracht. Gepeld is natuurlijk makkelijk. Je kunt snel een gerecht serveren, zonder dat je eerst tijd kwijt bent aan het pellen. Daarnaast is het natuurlijk ook wel fijn om gewoon te kunnen eten zonder dat je aan tafel gaat proberen om ze netjes te ontleden. Maar wat zou dan een reden kunnen zijn om toch ongepelde garnalen klaar te maken? Daar kun je kort over zijn; het verschil zit in de smaak. De kop en de staart hebben heel veel smaak. Daarnaast kun je de schaal gebruiken voor het trekken van een heerlijke garnalenbouillon, oftewel een bisque. Kortom, er valt voor allebei wel iets te zeggen. Kies dus gewoon wat jouw eigen voorkeur heeft.

Garnalen; de lekkerste recepten

Ze zijn gezond en licht verteerbaar en een heel goed alternatief voor vlees. En het belangrijkste, ze zijn vooral heel erg lekker! Je kunt garnalen verwerken in allerlei soorten gerechten. Niet alleen in een voorgerechtje, maar ook in een oosterse curry, of een pastaschotel komen garnalen prima tot hun recht. Maar ook op de BBQ of als topping in de soep zijn garnalen een feestje. En kijk ook eens bij de risotto, ook daar in doen garnalen het fantastisch. Kortom, zet eens wat vaker garnalen op tafel!

Recepten met Hollandse garnalen

Natuurlijk worden er een aantal recepten met Hollandse garnalen of grijze garnalen, zoals ze in België genoemd worden, met je gedeeld. Want wat van ver komt is niet altijd lekkerder. En je kunt met de kleine schaaldiertjes uit onze eigen Noordzee veel meer doen dan een voorgerechtje als een garnalencocktail maken. Kijk maar eens bij de recepten!

Recepten met Hollandse garnalen
Specials

Recepten met Hollandse garnalen

Kleine garnaaltjes met een heerlijke, romige, zoete smaak. Lekker Tafelen heeft de lekkerste recepten met Hollandse garnalen verzameld!

Recepten met andere garnalen

Behalve onze Hollandse zijn er natuurlijk de andere soorten garnalen. Die vaak tropische soorten zijn meestal wat groter dan de kleine grijze garnaaltjes en geven dus een heel ander effect aan je gerechten. De mogelijkheden zijn eindeloos , de recepten hieronder zeggen genoeg.

Recepten met garnalen
Specials

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!

Wild gevangen of gekweekte garnalen

Er worden wereldwijd zoveel garnalen gegeten, dat de vraag het aanbod van de wildvangst ver overstijgt. Om toch aan de vraag te kunnen voldoen worden ze in een aantal (voornamelijk Aziatische) landen gekweekt. Wat maakt dan het verschil en voor welke zou je moeten kiezen. Voor wat betreft de smaak kunnen is dat duidelijk, wilde exemplaren hebben zeker meer smaak dan gekweekte soorten. Maar wat betreft duurzaamheid wordt het een ander verhaal. Omdat de vraag naar garnalen wereldwijd groot is, ligt overbevissing op de loer. En overbevissing is natuurlijk iets wat je niet moeten willen. Daarnaast is de enorme bijvangst bij de garnalenvisserij een probleem. De garnalenvissers gebruiken netten met kleine mazen waardoor de bijvangst vaak groter is dan de hoeveelheid garnalen die er wordt gevangen.

Welke keus kun je het beste maken?

Betekent dit dan dat je altijd moet kiezen voor gekweekt? Ook dat is niet het geval. Er worden in sommige landen massaal garnalen gekweekt en niet altijd op een manier waarvan je zou kunnen zeggen dat dat de juiste is. In Azië bestaat al lang een traditie in het kweken in aquaculturen. Op het moment dat die traditie commercieel werd, betekende dat een extra belasting voor het milieu. Onder andere door het verdwijnen van mangrovebossen, die van enorm belang zijn voor het ecosysteem in de kustregio’s. Daarnaast betekent een intensieve garnalenteelt veel dieren op een kleine oppervlakte, wat onder andere ziektes in de hand werkt. Met als gevolg een overmatig gebruik van antibiotica. En dat is nog maar een deel van de problemen en misstanden bij de intensieve garnalenteelt.

Wil je een duurzame keuze maken bij de inkoop van garnalen, let dan op het MSC label voor wild gevangen garnalen en het ASC label voor garnalen gekweekt in aquacultuur. Je betaalt er ongetwijfeld wat meer voor, maar je maakt wel een verantwoorde keuze.

Tags: Vis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchaaldierenVis - Verse vis
DeelPin13VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vis

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief