Garnalen – Garnalen, sommige mensen griezelen er van, vooral van de ongepelde, en anderen vinden ze fantastisch. Bij Lekker Tafelen zijn we gek op garnalen, dus het was geen straf om ons er eens goed in te verdiepen. Omdat er zoveel soorten, maten, diepvriesgarnalen, verse, gevangen, gekweekte, gepelde en ongepelde garnalen worden verkocht. Omdat het belangrijk is te weten wat je eet en je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Omdat je ze kunt inzetten om de meest fantastische gerechten op tafel te toveren…. Genoeg redenen om meer te lezen over garnalen!
Verschillende soorten op een rijtje
Er bestaan meer dan 300 soorten garnalen. Maak je geen zorgen, die gaan we hier niet allemaal met je bespreken. Wat we wel hebben gedaan is de belangrijkste soorten voor je op een rijtje gezet. Daarnaast kun je in onze special lezen wat nu het verschil is tussen gamba’s en scampi. Want daarover bestaan nogal wat misverstanden. De volgende keer dat jij garnalen gaat kopen ben je goed op de hoogte over wat je nu eigenlijk koopt en weet je wat je gaat eten!
Soorten garnalen; weet jij wat je eet?
Lekker Tafelen heeft de verschillende soorten garnalen en wat extra feitjes voor je op een rijtje gezet. Zodat jij weet wat je eet!
Check het recept of lees de infoGarnalen schoonmaken en darmkanaal verwijderen (foto-instructies)
Het schoonmaken van de garnaal en het verwijderen van het darmkanaal is een klusje waar veel mensen tegenop zien. Dit is dan vaak de reden om ze toch maar gepeld te kopen. Dat is jammer, want zo ingewikkeld is het niet. We leggen het je uit aan de hand van foto-instructies. En dan zul je zien dat ook jij het kan!
Garnalen schoonmaken en darmkanaal verwijderen (foto-instructies)
Garnalen schoonmaken is een minder moeilijk en vies klusje dan je mogelijk verwacht. We laten het je met een duidelijke foto-instructie zien.
Check het recept of lees de infoGepeld of ongepeld?
Garnalen worden zowel gepeld als ongepeld verkocht. De Hollandse of grijze garnaal wordt vrijwel alleen gepeld en al gekookt verkocht. De grotere soorten worden zowel gepeld als ongepeld op de markt gebracht. Gepeld is natuurlijk makkelijk. Je kunt snel een gerecht op tafel zetten, zonder dat je eerst tijd kwijt bent aan het pellen. Daarnaast is het natuurlijk ook wel fijn om gewoon te kunnen eten zonder dat je aan tafel gaat proberen om ze netjes te ontleden. Maar wat zou dan een reden kunnen zijn om toch ongepelde garnalen te bereiden? Daar kunnen we kort over zijn; het verschil zit in de smaak. De kop en de staart hebben heel veel smaak. Daarnaast kun je de schaal gebruiken voor het trekken van een heerlijke garnalenbouillon, oftewel een bisque. Kortom, er valt voor allebei wel iets te zeggen. Kies dus gewoon wat jouw eigen voorkeur heeft.
Wild gevangen of gekweekt?
Er worden wereldwijd zoveel garnalen gegeten, dat de vraag het aanbod van de wildvangst ver overstijgt. Om toch aan de vraag te kunnen voldoen worden er in een aantal (voornamelijk Aziatische) landen garnalen gekweekt. Wat maakt dan het verschil en voor welke zou je moeten kiezen. Voor wat betreft de smaak kunnen we duidelijk zijn, wilde exemplaren hebben beslist meer smaak dan gekweekte soorten. Maar wat betreft duurzaamheid wordt het een ander verhaal. Omdat de vraag naar garnalen wereldwijd groot is, ligt overbevissing op de loer. En overbevissing is natuurlijk iets wat we niet moeten willen. Daarnaast is de enorme bijvangst bij de garnalenvisserij een probleem. Er wordt gevist met netten met kleine mazen waardoor de bijvangst vaak groter is dan de hoeveelheid garnalen die er wordt gevangen. Betekent dit dan dat je altijd moet kiezen voor gekweekt? Ook dat is niet het geval. Er worden in sommige landen massaal garnalen gekweekt en niet altijd op een manier waarvan je zou kunnen zeggen dat dat de juiste is. In Azië bestaat al lang een traditie in het kweken in aquaculturen. Op het moment dat deze traditie commercieel werd, betekende dat een extra belasting voor het milieu. Onder andere door het verdwijnen van mangrovebossen, die van enorm belang zijn voor het ecosysteem in de kustregio’s. Daarnaast betekent een intensieve garnalenteelt veel dieren op een kleine oppervlakte, wat onder andere ziektes in de hand werkt. Met als gevolg een overmatig gebruik van antibiotica. En dat is nog maar een deel van de problemen en misstanden bij de intensieve garnalenteelt. Wil je een duurzame keuze maken bij de inkoop van, let dan op het MSC label voor wild gevangen garnalen en het ASC label voor garnalen gekweekt in aquacultuur. Je betaalt er ongetwijfeld wat meer voor, maar je maakt wel een verantwoorde keuze.
Garnalen; de lekkerste recepten
Ze zijn lekker, gezond en licht verteerbaar en een heel goed alternatief voor vlees. En het belangrijkste, ze zijn vooral heel erg lekker! Je kunt garnalen verwerken in allerlei soorten gerechten. Niet alleen in een voorgerechtje, maar ook in een Oosterse curry, of een pastaschotel komen garnalen prima tot hun recht. Maar ook op de BBQ of als topping in de soep zijn garnalen een feestje. En kijk ook eens bij de risotto, ook daar in doen garnalen het fantastisch. Kortom, zet eens wat vaker garnalen op tafel!
Recepten met Hollandse garnalen
Natuurlijk hebben we een aantal recepten voor je met Hollandse garnalen of grijze garnalen, zoals ze in België genoemd worden. Want wat van ver komt is niet altijd lekkerder. En je kunt met de kleine schaaldiertjes uit onze eigen Noordzee veel meer doen dan een voorgerechtje als een garnalencocktail maken. Kijk maar eens bij de recepten!
Recepten met Hollandse garnalen
Kleine garnaaltjes met een heerlijke, romige, zoete smaak. Lekker Tafelen heeft de lekkerste recepten met Hollandse garnalen verzameld!
Check het recept of lees de infoRecepten met andere garnalen
Behalve onze Hollandse zijn er natuurlijk de andere soorten garnalen. Deze vaak tropische soorten zijn meestal wat groter dan dan de kleine grijze garnaaltjes en geven dus een heel ander effect aan je gerechten. De mogelijkheden zijn eindeloos en we delen onze recepten graag met je.
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Check het recept of lees de info