• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, maart 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Tête de Moine

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen! – Als je Tête de Moine letterlijk vertaalt in het Nederlands betekent het ‘het hoofd van de monnik’. Dat betekent overigens niet dat alle monniken kaaskoppen zijn. Het heeft te maken met de manier waarop deze kaas uit het Zwitserse Jura, in krullen geschaafd wordt. Dat vond men lang geleden, tijdens de Franse revolutie, lijken op de manier waarop het haar (de krullen) van de monniken werd afgeschoren. Tête de Moine werd voor het eerst gemaakt in de streek rond de Abdij van Bellelay, in Saicourt. De kaas heet dan ook voluit, Tête de Moine, Fromage de Bellelay. Dat is een hele mond vol, maar zo’n bijzonder kaasje verdient wel een chique naam toch?

De Girolle, een speciaal stuk kaasgereedschap!

Tête de Moine is een Zwitserse kaas die niet in blokjes of plakken gesneden wordt. Nee, deze kaas wordt geschaafd! Alleen niet op de manier waarop jij een stuk Goudse te lijf gaat met een kaasschaaf. De kaas werd vroeger door de monniken met een fijn mesje horizontaal afgeschraapt, waardoor er prachtige fijne krullen ontstonden. Nu is dit waarschijnlijk niet de makkelijkste manier, dus in 1981 ontwierp de Zwitser Nicolas Crevoisier de Girolle!  De Girolle is een apparaat met in het midden een metalen pin, waar je de kaas, nadat je deze hebt gehalveerd, op prikt. Rond die pin draai je met een mes over de kaas, en zo komen er dezelfde mooie roosjes af als die de monniken met hun mes maakten. Deze manier van kaaskrullen maken is een stuk makkelijker en waarschijnlijk veroorzaakt het ook minder bloedbaden. Als je van Tête de Moine houdt, investeer dan in een Girolle, je zult er geen spijt van krijgen.

Door het schrapen van de kaas verandert de structuur. Hierdoor ontplooit het aroma en de smaak van de kaas zich nog beter.

Gerijpt op vurenhouten planken

Tête de Moine wordt gemaakt van rauwe koemelk. Na het bereidingsproces is er een  halfharde kaas ontstaan met een bruine, geribbelde korst. Deze korst is eetbaar. De kaas rijpt minstens 75 dagen op vurenhouten planken. Afhankelijk van de rijpingstijd zijn er verschillende benamingen voor de kaas. Er bestaan vijf soorten Tête de Moine: de Classic, de Réserve, de Extra, de Bio en de Fermière. In Nederland zie je meestal de classic, verkocht in halve en hele kazen. Overigens is de Tête de Moine maar een klein kaasje, zeker vergeleken met zijn verre neef de Emmentaler, die wel 130 kg kan wegen. De meeste kazen wegen rond de 850 gram, en veel zwaarder dan twee kilo zul je ze niet vinden.

Zwitserse kaas

Zwitserse kazen

Wat weet jij van Zwitserse kazen? Mogelijk ken je de Emmentaler en de Gruyère. Maar er is meer. Lekker Tafelen vertelt over Zwitserse kaas!

Tête de Moine, het pronkstuk op je kaasplank!

Laten we eerlijk zijn, een Tête de Moine op een Girolle vormt natuurlijk het middelpunt van een Zwitserse kaasplank. Behalve dat het gewoon een heerlijk kaasje is, zullen je gasten het geweldig vinden om zelf van die prachtige kaaskrullen te schaven! Serveer er een frisse witte wijn bij en je feestje is bij voorbaat al geslaagd.

Tête de Moine in de keuken

Hoewel Tête de Moine vaak gegeten zal worden bij een borrel of iets dergelijks, kun je de kaas natuurlijk ook best gebruiken om je maaltijd eens een andere touch te geven. Leg eens wat van die mooie krullen op een salade, dat geeft een groots effect. Maar ook bij warme gerechten, als over de risotto of de pasta kun je Tête de Moine inzetten.

AOP keurmerk

Echte Tête de Moine, Fromage de Bellelay, heeft een AOP-keurmerk. AOP staat voor Appellation d’Origine Contrôlée, of nog beter; Appelation d’Origine Protégée. Het geeft onder andere aan dat je te maken hebt met een kaas die voldoet aan alle kwaliteitseisen en dat de kaas op een gecontroleerde manier geproduceerd wordt. Bovendien heeft de kaas hiermee een beschermde oorsprongsbenaming.

Tags: Kaas
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

Aardappelschotel met kip en koolraap, dat is een avondmaaltijd, met aardappels, groente en vlees. Een AGV'tje dus, maar wel een hele lekkere!

Check het recept of lees de info
gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Brian Weber op Croutons maken voor soep of salade; Met Italiaanse kruiden en kaas
  • Redactie op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Redactie op Zachte broodjes bakken
  • Mdvries op Kip stoofpotje met volop verse groenten
  • Fred de Jong op Zachte broodjes bakken
  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen