• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Venkelknollen, venkelblad, venkelzaad

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
3
Venkelknollen

Venkelknollen – Wat is het toch mooi om vers, van het seizoen en uit de natuur te eten. We denken alles te weten, maar nog steeds zorgt de natuur regelmatig voor verrassingen. Venkel is zo’n verrassing. De mooie subtiele en anijsachtige smaak van venkel komt uit een plant die je bijna van top tot teen kunt gebruiken. Gelukkig hebben we alle aroma’s uit deze plant al ontdekt, ze zijn in ieder geval verkrijgbaar. Heb je ze ook al echt ontdekt?

Venkelknollen

Venkelknollen zijn in de zomer- en nazomermaanden volop verkrijgbaar. De frisse anijsachtige smaak wordt steeds beter gewaardeerd en veelal gecombineerd met visgerechten. De planten kunnen tot wel 2 meter hoog worden. De knol is feitelijk de verdikte samenvoeging van het venkelblad. Koop altijd een helder witte- en groene venkelknol. Een verouderde venkelknol zal aan de randen van het blad indrogen en vervolgens bruin worden. Gebeurt dit in je koelkast toch? Haal dan de buitenste bladscheden weg, binnenin zal de knol nog steeds z’n frisse, witte en groene kleur hebben.

Venkelveertjes

Bovenaan de venkelknol vinden we het zeer fijne venkelblad dat een beetje aan verse dille doet denken. We noemen het wel de venkelveertjes. Ze smaken heerlijk aromatisch, zoetig en een beetje scherp, anijsachtig. Gebruik deze venkelveertjes als kruiderij in bijvoorbeeld salades. Probeer maar eens in een komkommersalade.

Venkelstelen

In de Provence worden de stelen van de venkel ook wel door houtskool gemengd om zo bij het barbecueën of grillen hun geheel eigen smaak af te geven. Een bijzonder begrip dat we hier helemaal niet kennen. Leg je vis op de barbecue? Probeer dan zeker eens om te combineren met verse venkel. De smaak is verbazend.

Venkelzaad

Venkelzaad wint aan populariteit, maar zou nog veel meer gebruikt mogen worden. Vanwege de specifieke smaak is venkelzaad onderdeel van heel veel specerijenmengsels. De intense anijsgeur die het opwekt zal de eetlust van je gasten zeker bevorderen. Deze droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Daarnaast is het een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.

Venkelknollen bewaren

Bewaar venkel altijd in de koelkast. Zowel de knol als het blad zal alleen onder de 7 graden zijn aroma, kleur en versheid behouden. Voor gebruik is het wel verstandig om de venkel eerst op kamertemperatuur te laten komen. Hierdoor komt het anijsachtige aroma veel beter tot zijn recht.

Leuke weetjes over venkel

  • Venkel verfrist de adem
  • Venkelblad bevat meer vitaminen dan de venkelknol
  • Deze groente bevat extreem weinig calorieën en zou helpen tegen diverse vrouwenkwaaltjes. Dit komt doordat venkelzaad dezelfde eigenschappen zou hebben als het vrouwelijke hormoon oestrogeen
  • Venkel bevordert de spijsvertering en helpt een opgeblazen gevoel te voorkomen.
  • En juist in de zomerperiode…. venkel helpt muggen en vliegen verjagen!

Kokkerellen met venkel

Talloze mensen hebben nog nooit venkel gegeten maar weten de smaak van anijs wel te waarderen. De wat duurdere groente lijkt vele mensen af te schrikken. Toch willen we je ook hier oproepen om eens venkel te proberen. Je kunt er echt heel veel mee in de keuken. Denk aan salades, bijgerechten (vooral bij vis) maar ook op andere manieren wordt venkel verwerkt. Nieuwsgierig geworden? Kijk eens naar de inspiratie op Lekker Tafelen. Bij ons vind je tal van recepten die we alvast voor je uitprobeerden. Komt venkel binnenkort ook bij jou op tafel?

Venkel

Venkel; een groente met een bijzondere smaak!

Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?

Tags: Nazomer
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Cajun kruiden mix
Kookschool

Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

De perfecte ovenschotel; Zo bouw je die op
Kookschool

Zo bouw je de perfecte ovenschotel op: praktische tips en slimme lagen

steak op de barbecue
Kookschool

Steak op de barbecue? Welke steak kies jij?

sla wassen
Kookschool

Sla wassen: verse kroppen gebruiken in plaats van zakjes

Reacties 3

  1. ada hardeman says:
    8 jaar geleden

    kun je venkelknol in de erwtensoep doen?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Alles kan en is een kwestie van eigen smaak ada. Maar let op, de smaak van venkel is erg uitgesproken en kan snel de boventoon gaan voeren ten opzichte van andere smaken. Experimenteer vooral!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!