• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Venkelknollen, venkelblad, venkelzaad

door Redactie
in Kookschool
0
2
Venkelknollen

Venkelknollen – Wat is het toch mooi om vers, van het seizoen en uit de natuur te eten. We denken alles te weten, maar nog steeds zorgt de natuur regelmatig voor verrassingen. Venkel is zo’n verrassing. De mooie subtiele en anijsachtige smaak van venkel komt uit een plant die je bijna van top tot teen kunt gebruiken. Gelukkig hebben we alle aroma’s uit deze plant al ontdekt, ze zijn in ieder geval verkrijgbaar. Heb je ze ook al echt ontdekt?

Venkelknollen

Venkelknollen zijn in de zomer- en nazomermaanden volop verkrijgbaar. De frisse anijsachtige smaak wordt steeds beter gewaardeerd en veelal gecombineerd met visgerechten. De planten kunnen tot wel 2 meter hoog worden. De knol is feitelijk de verdikte samenvoeging van het venkelblad. Koop altijd een helder witte- en groene venkelknol. Een verouderde venkelknol zal aan de randen van het blad indrogen en vervolgens bruin worden. Gebeurt dit in je koelkast toch? Haal dan de buitenste bladscheden weg, binnenin zal de knol nog steeds z’n frisse, witte en groene kleur hebben.

Venkelveertjes

Bovenaan de venkelknol vinden we het zeer fijne venkelblad dat een beetje aan verse dille doet denken. We noemen het wel de venkelveertjes. Ze smaken heerlijk aromatisch, zoetig en een beetje scherp, anijsachtig. Gebruik deze venkelveertjes als kruiderij in bijvoorbeeld salades. Probeer maar eens in een komkommersalade.

Venkelstelen

In de Provence worden de stelen van de venkel ook wel door houtskool gemengd om zo bij het barbecueën of grillen hun geheel eigen smaak af te geven. Een bijzonder begrip dat we hier helemaal niet kennen. Leg je vis op de barbecue? Probeer dan zeker eens om te combineren met verse venkel. De smaak is verbazend.

Venkelzaad

Venkelzaad wint aan populariteit, maar zou nog veel meer gebruikt mogen worden. Vanwege de specifieke smaak is venkelzaad onderdeel van heel veel specerijenmengsels. De intense anijsgeur die het opwekt zal de eetlust van je gasten zeker bevorderen. Deze droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Daarnaast is het een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.

Venkelknollen bewaren

Bewaar venkel altijd in de koelkast. Zowel de knol als het blad zal alleen onder de 7 graden zijn aroma, kleur en versheid behouden. Voor gebruik is het wel verstandig om de venkel eerst op kamertemperatuur te laten komen. Hierdoor komt het anijsachtige aroma veel beter tot zijn recht.

Leuke weetjes over venkel

  • Venkel verfrist de adem
  • Venkelblad bevat meer vitaminen dan de venkelknol
  • Deze groente bevat extreem weinig calorieën en zou helpen tegen diverse vrouwenkwaaltjes. Dit komt doordat venkelzaad dezelfde eigenschappen zou hebben als het vrouwelijke hormoon oestrogeen
  • Venkel bevordert de spijsvertering en helpt een opgeblazen gevoel te voorkomen.
  • En juist in de zomerperiode…. venkel helpt muggen en vliegen verjagen!

Kokkerellen met venkel

Talloze mensen hebben nog nooit venkel gegeten maar weten de smaak van anijs wel te waarderen. De wat duurdere groente lijkt vele mensen af te schrikken. Toch willen we je ook hier oproepen om eens venkel te proberen. Je kunt er echt heel veel mee in de keuken. Denk aan salades, bijgerechten (vooral bij vis) maar ook op andere manieren wordt venkel verwerkt. Nieuwsgierig geworden? Kijk eens naar de inspiratie op Lekker Tafelen. Bij ons vind je tal van recepten die we alvast voor je uitprobeerden. Komt venkel binnenkort ook bij jou op tafel?

Recepten met venkel

 

Tags: Groente - VenkelNazomer
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Kernhem
Kookschool

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Nederlandse boerenkaas
Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Roquefort
Kookschool

Roquefort; Wereldberoemde Franse kaas

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

groenten om te grillen
Kookschool

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Reacties 2

  1. ada hardeman says:
    5 jaar geleden

    kun je venkelknol in de erwtensoep doen?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Alles kan en is een kwestie van eigen smaak ada. Maar let op, de smaak van venkel is erg uitgesproken en kan snel de boventoon gaan voeren ten opzichte van andere smaken. Experimenteer vooral!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen