Venkelknollen – Wat is het toch mooi om vers, van het seizoen en uit de natuur te eten. We denken alles te weten, maar nog steeds zorgt de natuur regelmatig voor verrassingen. Venkel is zo’n verrassing. De mooie subtiele en anijsachtige smaak van venkel komt uit een plant die je bijna van top tot teen kunt gebruiken. Gelukkig hebben we alle aroma’s uit deze plant al ontdekt, ze zijn in ieder geval verkrijgbaar. Heb je ze ook al echt ontdekt?
Venkelknollen
Venkelknollen zijn in de zomer- en nazomermaanden volop verkrijgbaar. De frisse anijsachtige smaak wordt steeds beter gewaardeerd en veelal gecombineerd met visgerechten. De planten kunnen tot wel 2 meter hoog worden. De knol is feitelijk de verdikte samenvoeging van het venkelblad. Koop altijd een helder witte- en groene venkelknol. Een verouderde venkelknol zal aan de randen van het blad indrogen en vervolgens bruin worden. Gebeurt dit in je koelkast toch? Haal dan de buitenste bladscheden weg, binnenin zal de knol nog steeds z’n frisse, witte en groene kleur hebben.
Venkelveertjes
Bovenaan de venkelknol vinden we het zeer fijne venkelblad dat een beetje aan verse dille doet denken. We noemen het wel de venkelveertjes. Ze smaken heerlijk aromatisch, zoetig en een beetje scherp, anijsachtig. Gebruik deze venkelveertjes als kruiderij in bijvoorbeeld salades. Probeer maar eens in een komkommersalade.
Venkelstelen
In de Provence worden de stelen van de venkel ook wel door houtskool gemengd om zo bij het barbecueën of grillen hun geheel eigen smaak af te geven. Een bijzonder begrip dat we hier helemaal niet kennen. Leg je vis op de barbecue? Probeer dan zeker eens om te combineren met verse venkel. De smaak is verbazend.
Venkelzaad
Venkelzaad wint aan populariteit, maar zou nog veel meer gebruikt mogen worden. Vanwege de specifieke smaak is venkelzaad onderdeel van heel veel specerijenmengsels. De intense anijsgeur die het opwekt zal de eetlust van je gasten zeker bevorderen. Deze droge venkelzaadjes hebben een koortswerende, pijnstillende en hongerremmende werking. Daarnaast is het een goed kalmeringsmiddel voor kinderen.
Venkelknollen bewaren
Bewaar venkel altijd in de koelkast. Zowel de knol als het blad zal alleen onder de 7 graden zijn aroma, kleur en versheid behouden. Voor gebruik is het wel verstandig om de venkel eerst op kamertemperatuur te laten komen. Hierdoor komt het anijsachtige aroma veel beter tot zijn recht.
Leuke weetjes over venkel
- Venkel verfrist de adem
- Venkelblad bevat meer vitaminen dan de venkelknol
- Deze groente bevat extreem weinig calorieën en zou helpen tegen diverse vrouwenkwaaltjes. Dit komt doordat venkelzaad dezelfde eigenschappen zou hebben als het vrouwelijke hormoon oestrogeen
- Venkel bevordert de spijsvertering en helpt een opgeblazen gevoel te voorkomen.
- En juist in de zomerperiode…. venkel helpt muggen en vliegen verjagen!
Kokkerellen met venkel
Talloze mensen hebben nog nooit venkel gegeten maar weten de smaak van anijs wel te waarderen. De wat duurdere groente lijkt vele mensen af te schrikken. Toch willen we je ook hier oproepen om eens venkel te proberen. Je kunt er echt heel veel mee in de keuken. Denk aan salades, bijgerechten (vooral bij vis) maar ook op andere manieren wordt venkel verwerkt. Nieuwsgierig geworden? Kijk eens naar de inspiratie op Lekker Tafelen. Bij ons vind je tal van recepten die we alvast voor je uitprobeerden. Komt venkel binnenkort ook bij jou op tafel?
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
kun je venkelknol in de erwtensoep doen?
Alles kan en is een kwestie van eigen smaak ada. Maar let op, de smaak van venkel is erg uitgesproken en kan snel de boventoon gaan voeren ten opzichte van andere smaken. Experimenteer vooral!