Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Vis bereiden; De vele mogelijkheden op een rij

0 2.201

Verse vis bereiden kan op vele manieren. Kies voor visfilet als je de vis in z’n geheel niet aan durft. Je leverancier helpt je graag op weg zodat jij bij de bereiding alleen nog na hoeft te denken hoe je dat filetje op smaak brengt en de juiste garing meegeeft. We geven je hier een overzicht van bereidingswijzen. Kies je voor even snel een visje bakken of ga je voor een gepocheerd visje.

Bakken

Dit is een van de meest gebruikte manieren om vis te bereiden. Je verhit daarbij olie of geklaarde boter in een koekenpan en bakt de vis aan beide kanten. Vooral voor platvissen is dit een goede wijze van bereiden: deze vissen hebben maar kort hitte nodig en je ziet in de pan wanneer je ze om moet draaien. Nadeel van deze bereidingswijze is dat de vis snel droog kan worden.

Frituren

Dit is de bereidingswijze voor het bekende lekkerbekje, kibbeling, vissticks of kroketjes. Hierbij wordt de vis eerst gepaneerd of door een beslag gehaald en in hete olie gefrituurd. De vis is snel klaar en krokant.

Pocheren
Pocheren is het garen van vis in vocht dat tot net onder kookpunt verhit wordt. Voordeel hiervan is dat de vis niet zo snel uit elkaar valt. Handig voor vis met een losse structuur. Zeer geschikt voor vis dat je verder gaat verwerken, zoals in vissalade’s.

Stoven
Stoven zorgt voor een smeuïge vis. Groenten en kruiden voegen extra smaak toe. Stoven kan in een pan maar ook in de oven of in de magnetron. Leg de vis op of tussen een bedje van groenten (bijvoorbeeld ui, wortel, tomaat, prei), voeg kruiden en wat vocht toe.

Stomen
Bij stomen wordt vis in de stoom van water of bouillon bereid. Je hebt hiervoor een stoompan of pan met stoommandje nodig. De eigen vissmaak blijft bij het stomen goed behouden. Het is zeer geschikt voor mensen die een vermageringsdieet volgen.

Grillen
Deze manier van bereiden is vooral geschikt voor stevige vissoorten. Bereiden met oven- of contactgrill kan ook. Het nadeel van grillen in de grilpan is dat de vis wel eens kan gaan plakken en niet zo maar wil loslaten van de grill. De vis moet je dan ook goed insmeren met olie. Het voordeel is: snel klaar en een lekkere grillsmaak.

Magnetron
De meeste vis is geschikt voor bereiding in de magnetron. Je legt daarvoor de vis in magnetronschaal en voeg wat vocht (water, bouillon of witte wijn) en/of groente toe. Het nadeel is dat de precieze bereidingstijd moeilijk is vast te stellen en je moet rekening houden met nog wat nagaren. Ook is het niet mogelijk om een lekker korstje te krijgen op de visschotel.

Roerbakken
Stevige vissoorten zijn het meest geschikt om te roerbakken. De vis is snel gaar omdat de ingrediënten klein gesneden zijn. Je kan hier verschillende vissoorten bij elkaar gebruiken. Bij de visboer en viskar worden tegenwoordig diverse roerbakmixen aangeboden.

Overigen

Verder heb je natuurlijk nog de bereiding op de barbecue, in de rookoven en ook steeds meer in de stoomoven.

Oven

De oven is in dit overzicht de meest veelzijdige manier om vis te bereiden. Je kan er ook in pocheren, stoven en bakken. Je kunt met de oven echt eindeloos variëren zoals vis in een pakketje, vislasagna, gegratineerde vis, vis met een krokant dekje. Het enige nadeel is dat je soms niet goed kunt zien hoever de vis al is gegaard. Dat is met name het geval met pakketjes, en dergelijke.

Meer tips voor vis uit de oven vind je hier

vis-forel-barbecue-grillen


Smaakmaker

Cedarwood; Hout om je visje te verfijnen

 Koken op hout Zalm
 kokenophout

 

Enige tijd geleden maakten we een reis van het noordelijke Alaska naar het zuidelijke punt van Argentinië, Vuurland, op zoek naar authentieke gerechten. Maar al in Canada werden we verrast door een uniek, hemels aroma dat sommige gerechten kenmerkten. De verrukkelijkste maaltijden hebben we er voorgeschoteld gekregen.

Zowel vis-, vlees- als vegetarische gerechten werden op een plank gepresenteerd. En daar school ook direct ’t geheim van de rijke, natuurlijke smaak in. Het specifieke aroma van de CedarWood OvenPlank was in het gerecht getrokken en had de smaak van de ingrediënten verrijkt! En niet alleen de smaak trof ons, ook de eenvoudige, vetarme bereiding. De maaltijden werden op de plank in de oven bereid en direct vanuit de oven van de plank gegeten.

Het bereiden is een nieuwe culinaire ervaring met als resultaat (h)eerlijke, snelle, gezonde en bijzondere gerechten.

Terug in Nederland heeft Pat van de Wall Bake van La Cuisine Française te Amsterdam een aantal onovertroffen recepten geschreven voor het koken met de CedarWood OvenPlank. Aan de hand daarvan bereidt u op een eenvoudige manier een uiterst smakelijke en gezonde maaltijd, bovendien doet u zo inspiratie op om zelf naar hartelust te experimenteren en nieuwe, unieke gerechten te creëren.

Lees hier meer

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer