• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, oktober 3, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Vrij vastkokende aardappelen

Altijd handig om in huis te hebben

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Vrij vastkokende aardappelen

Vrij vastkokende aardappelen – Aardappelen zijn voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse voeding. De een iets vaker dan de ander, maar iedereen eet wel eens aardappelen, in welke vorm dan ook. Er worden wereldwijd duizenden soorten aardappels verbouwd. Ook in Nederland worden al meer dan 500 soorten geteeld. Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Tijd om een klein beetje meer duidelijkheid te scheppen dus. In dit artikel vertellen we je iets over de vrij vastkokende aardappelen.

Wat zijn vrij vastkokende aardappelen

Vrij vastkokende aardappelen zijn aardappelen die tijdens het koken heel blijven, maar die aan de buitenkant een beetje kruimig zijn. Ondanks de wat zachtere buitenkant blijven ze dus mooi in vorm. Ze zijn populair omdat dat is wat veel mensen het liefst op hun bord zien als ze gekookte aardappels eten.

Waarom kies je voor vrij vastkokende aardappelen

Vrij vastkokende aardappelen zijn een veelzijdig product. Dat maakt ze dus tot een goede keus. Over het geheel genomen kun je met dit soort aardappels allerlei gerechten maken. Je maakt er de lekkerste frietjes mee, maar ze zijn ook heel geschikt om te koken en te bakken. Ook kun je ze heel goed verwerken in een ovenschotel met aardappels. Al je niet allerlei soorten aardappels in huis wilt halen, dan is de keuze voor een vrij vastkokende soort een goede keuze.

Een aantal rassen vrij vastkokende aardappelen

Er zijn talloze soorten vrij vastkokende aardappelen. We kunnen ze uiteraard niet allemaal bespreken, maar hieronder vertellen we je iets over de belangrijkste soorten die in Nederland op de markt gebracht zijn en waar je vrij makkelijk aan kunt komen.

Bildtstar

Een belangrijk ras onder de vrij vastkokende aardappelen is Bildtstar. Het aardappelras Bildtstar is een middelvroeg ras, dat ooit ontwikkeld werd, in de Friese gemeente het Bildt, uit twee andere rassen. Bildtstar heeft een rode, gladde schil en een mooie ronde vorm. Als de aardappels gekookt zijn zijn ze geel tot donkergeel van kleur. Ze zijn makkelijk te schillen. De aardappel is geschikt om te koken, te bakken en te frituren. Zelfs voor een salade kun je Bildtstar gebruiken.

Eersteling

Eersteling is een van de oudste aardappelrassen. Deze aardappel werd al in 1891 in Engeland voor het eerst gekweekt. Zoals al uit de naam op te maken is, is de Eersteling een vroeg ras. De aardappels hebben een mooie, regelmatige, ovale vorm. De schil is geel van kleur en het vlees is lichtgeel. Eersteling valt onder de vrij vastkokende aardappelen. Ze zijn geschikt om te koken, te bakken en te frituren. Eersteling is geen bewaaraardappel, de kwaliteit gaat na het oogsten snel achteruit.

Melody

De Melody aardappel is een relatief nieuw ras. Dit zijn grote, robuuste, regelmatig gevormde, ovale aardappels met een gele schil en een gele vleeskleur. Melody is redelijk vastkokend, maar op je bord zullen ze toch wat kruimig zijn. Ze zijn geschikt om te koken en te bakken, maar niet om te frituren. Deze aardappel is een echte bewaaraardappel, onder de juiste omstandigheden kunnen ze wel 8 maanden bewaard worden.

Redstar

Dit middellate tot late aardappelras is vergelijkbaar met Bildtstar. Redstar heeft een rode schil en een gele vleeskleur. Het is een vrij vastkokende aardappel. Redstar is geschikt om te koken, pureren, poffen of frituren, maar ook heel geschikt voor ovenschotels. De Redstar is in Nederland jaarrond verkrijgbaar en het is een prima bewaaraardappel.

Santé

Dit middelvroeg tot late ras heeft een ovale vorm, een gele schil en een lichtgele vleeskleur. Santé is redelijk vastkokend, met een iets kruimige buitenkant, en ze zijn geschikt om te koken, te bakken, te poffen en te frituren. Dit is een aardappel met een zeer goede smaak. Santé aardappelen kun je goed bewaren.

Victoria

Victoria is een grote aardappel met een gele schil en een donkergele vleeskleur. Deze vrij vastkokende aardappelen hebben een zeer goede smaak. Ze zijn vastkokend, tot vrij vastkokend, en dat maakt ze een frietaardappel bij uitstek, hoewel je ze ook prima kunt koken en bakken. Een veelzijdige aardappel dus, die ook nog eens goed te bewaren is.

Wat is jouw favoriete vrij vastkokende aardappel en waar gebruik je die dan voor? Laat het in de comments hieronder weten!

DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Hasselback aardappels
Bijgerecht

Hasselback aardappels, je moet ze eens gemaakt hebben

Gevulde aardappelen met gorgonzola
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met gorgonzola

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

gevulde aardappelen met spek en ui
Bijgerecht

Gevulde aardappelen met spek en ui

Aardappelen bewaren
Kookschool

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

aardappelmuffins van geraspte aardappel
Bijgerecht

Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

Broodje gekookt ei
Lunch

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Een duur broodje ei onderweg of een zelfgemaakt broodje gekookt ei dat goedkoper, maar ook veel lekkerder is. Ontdek onze tips.

Check het recept of lees de info
Curry van kip en aubergine

Curry van kip en aubergine

Varkenshaas met Cabralessaus

Varkenshaas met Cabralessaus

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Albert Valee op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Cecile Geurts-Huijbers op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Amande Groeneveld-Hordijk op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Coby op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen