Wild van wilde perziken – de wilde perzik, dat is zo’n mooi plat model van de ‘gewone’ perzik. Wij durven te stellen dat heel veel mensen deze perzik voorbij lopen omdat ze hem niet kennen. Vandaag willen we je toch zeker aanraden om ze eens aan te schaffen. Ze kosten wat meer – tenzij je slim boodschappen doet op de markt – maar bij deze perziken loopt je echt het water in de mond! Dit is smullen!
Wild van wilde perziken – waarom je eens wilde perzik moet proberen
- Ze hebben (nog) veel meer smaak dan de gewone perziken. Ze hebben heel zoet, wit vruchtvlees. Waarom? Niet omdat ze meer suiker bevatten, maar omdat ze minder zuur bevatten!
- Ze zijn (nog) sappiger dan gewone perziken.
- Ze worden makkelijker rijp dan gewone perziken. Ken je dat? Je verheugt je op een rijpe perzik, maar het is nog een harde steenklomp. Of de ene helft is al aan het bederven en de andere helft nog niet zacht.
- Ze zijn makkelijker te schillen dan gewone perziken. Je snijdt ze in vieren vanuit de pit, breekt de parten af en pelt met een aardappelmesje de schil er gemakkelijk af.
Perzik en nectarine; veelzijdige zomerse vruchten
Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.
Wat zijn wilde perziken eigenlijk?
De gewone perzik komt uit Perzië (‘perzik’ betekent ook niets anders dan: ‘Perzisch’). De plant van de wilde perzik is niet wild, maar komt oorspronkelijk uit het zuiden van China. Maar hij wordt inmiddels gecultiveerd in het Middellandse zeegebied en Nieuw Zeeland.
Waar moet je op letten bij het kopen van wilde perziken?
- Zorg dat de vruchten gaaf zijn.
- Een beetje hard is niet erg, dat is in een paar dagen over
- Bewaar de wilde perziken op kamertemperatuur in een papieren zak, of gewoon in de open lucht.
- Houdt ze wel dagelijks in de gaten! Eenmaal rijp (lees: zacht) worden ze ook gauw rot.
Hoe eet je wilde perziken?
Je eet ze geschild, in stukken. Lekker om gewoon puur te eten, maar ook heerlijk door de yoghurt met muesli voor het ontbijt, in een fruitsalade of verwerkt in een toetje. Vervang dan gerust de ‘gewone’ perzik voor deze overheerlijke platte, wilde perziken.