Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Wild van wilde perziken

Je hebt ze misschien wel eens zien liggen, van die platte perziken. Welnu, dat zijn wilde perziken. Hoe lekker, wat en waarom lees je hier. Met tips.

0 8.236

Wild van wilde perziken – de wilde perzik, dat is zo’n mooi plat model van de ‘gewone’ perzik. Wij durven te stellen dat heel veel mensen deze perzik voorbij lopen omdat ze hem niet kennen. Vandaag willen we je toch zeker aanraden om ze eens aan te schaffen. Ze kosten wat meer – tenzij je slim boodschappen doet op de markt – maar bij deze perziken loopt je echt het water in de mond! Dit is smullen!


Wild van wilde perziken – waarom je eens wilde perzik moet proberen

  • Ze hebben (nog) veel meer smaak dan de gewone perziken. Ze hebben heel zoet, wit vruchtvlees. Waarom? Niet omdat ze meer suiker bevatten, maar omdat ze minder zuur bevatten!
  • Ze zijn (nog) sappiger dan gewone perziken.
  • Ze worden makkelijker rijp dan gewone perziken. Ken je dat? Je verheugt je op een rijpe perzik, maar het is nog een harde steenklomp. Of de ene helft is al aan het bederven en de andere helft nog niet zacht.
  • Ze zijn makkelijker te schillen dan gewone perziken. Je snijdt ze in vieren vanuit de pit, breekt de parten af en pelt met een aardappelmesje de schil er gemakkelijk af.

Wat zijn wilde perziken eigenlijk?

De gewone perzik komt uit Perzië (‘perzik’ betekent ook niets anders dan: ‘Perzisch’). De plant van de wilde perzik is niet wild, maar komt oorspronkelijk uit het zuiden van China. Maar hij wordt inmiddels gecultiveerd in het Middellandse zeegebied en Nieuw Zeeland.

Waar moet je op letten bij het kopen van wilde perziken?

  • Zorg dat de vruchten gaaf zijn.
  • Een beetje hard is niet erg, dat is in een paar dagen over
  • Bewaar de wilde perziken op kamertemperatuur in een papieren zak, of gewoon in de open lucht.
  • Houdt ze wel dagelijks in de gaten! Eenmaal rijp (lees: zacht) worden ze ook gauw rot.

Hoe eet je wilde perziken?

Je eet ze geschild, in stukken. Lekker om gewoon puur te eten, maar ook heerlijk door de yoghurt met muesli voor het ontbijt, in een fruitsalade of verwerkt in een toetje. Vervang dan gerust de ‘gewone’ perzik voor deze overheerlijke platte, wilde perziken.

Klik hier voor al onze recepten met perziken

De wilde perzik is nu volop verkrijgbaar net als al het andere zomerfruit. Kies uit Aardbeien, Pruimen, Kersen, Meloenen, Bessen, Perziken, Nectarines, en nog veel meer.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer