• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Zeewier; Gezonde lekkernij uit de zee

door Redactie
in Kookschool
0
2
Zeewier-Jan-Kruijsse-Yerseke-Zeeland9164

Zeewier; Gezonde lekkernij uit de zee – Zeewier, een mooi product waarmee ik op een bijzondere wijze in aanraking kwam. Een flinke wandeling rond de sfeervolle havens van Yerseke in Zeeland, op weg naar het alom bekende standbeeld van de mosselman. Terwijl ik geniet van de wind, de geur en de prachtige aanblik op de Oosterschelde, zie ik langs het water iemand in de weer met blaadjes. Hij verzamelt duidelijk iets en stopt het vervolgens in rode netten. Nieuwsgierig als ik ben laat ik me van de dijk afglijden. Het is spekglad om daar beneden te komen door alles wat de Oosterschelde daar op de dijk achterlaat. Puur natuur!

Onder de dijk maak ik, op het randje van de Oosterschelde, kennis met Jan Kruijsse. Een kennismaking die ik niet snel zal vergeten. Wat ben je aan het rapen is mijn eerste vraag. Nou, zegt Jan heel nuchter… Zeewier natuurlijk. Zo natuurlijk was dat niet voor mij, maar Jan Kruijsse heeft er zijn werk van gemaakt. Iedere dag is hij hier onderaan de dijk te vinden voor een relatief nieuw fenomeen in de culinaire wereld: Zeewier.

Jan Kruijsse is de enige in Nederland die een vergunning heeft om zeewier te oogsten. De door hem geoogste zeewier (er zijn wel zo’n 150 soorten zeewier in de Oosterschelde) slaat hij op in grote bassins bij de mosselputten in Yerseke. Daar wordt ze gespoeld en bewaard in zout water. Het is een dag of 6 houdbaar en het is dan ook van het grootste belang dat zijn zeewier in zeer korte tijd bij de horeca terecht komt. Op mijn vraag of de thuiskok hier ook al iets mee kan is het antwoord simpel. Ja, maar er moeten eerst veel grotere hoeveelheden geoogst worden om het echt bereikbaar te maken.

Wieren kunnen allerlei verschillende vormen hebben:

  • draadvormige soorten zoals visdraad en veterwier;
  • vertakte soorten zoals hoorntjeswier;
  • bladvormige wieren zoals zeesla en purperwier;
  • meer ontwikkelde vormen zoals zee-eik en suikerwier.

Wat is zeewier

Er zijn talloze soorten zeewier. Omdat het voor de thuiskeuken nog nauwelijks bereikbaar is verwijzen we jullie heel graag door naar de Zeewierwijzer. Daar vind je echt alle info. Leuk om te weten is bijvoorbeeld dat zeewier geen planten zijn ze halen hun voedsel uit het water en nemen dit op in de celwand, zonder wortelsysteem dus. Dat er verschillende vormen, structuren en kleuren bestaan. Ze hechten zich op een steen, een schelp, waar ze ook maar houvast hebben. Zeewier vermenigvuldigt zich (geen planten) niet door zaden maar door sporen. Zomaar een paar wetenswaardigheden. Jan Kruijsse is er bijzonder stellig in. Zeewier gaat de wereld veroveren!

Zeewier-Jan-Kruijsse-Yerseke-Zeeland9214
Zeewier: De beide groene soorten op het bordje is visdraad zeewier De rode links is Iers mos en de Rode helemaal rechts is Japans bessenwier

Onze smaakervaring

Daar sta je dan aan de Oosterschelde. Jan haalt een draderig iets naar boven, onbekend voor mijn smaakpapillen. Proeven, en dat is al een stap op zich. De smaak van het eerst aangeboden zeewier overweldigt mijn. Een bijzonder volle (eiwitten) maar vooral zoute smaak. Dit zeewier wordt dan ook veel gebruikt om voedingsmiddelen op smaak te brengen. Denk aan een mayonaise. Er zijn inmiddels diverse producten waar zeewier de nieuwe zoutvervanger is. Later op de dag proef ik verschillende soorten zeewier bij de Oesterij in Yerseke. Misschien wat lastig uit te leggen, ik werd totaal verrast door het enorme smaakpallet van deze tapa’s uit de zee.

Gezond zeewier

In Japan is zeewier al veel langer bekend, en erg populair. Na enige navraag blijkt dat voor Chinezen en Japanners dit zeewier nuttigen en dat de Nederlander er nog nauwelijks aandurft. Qua smaak geef ik je graag mee… het is even wennen, maar wel erg lekker. Daarnaast bevat zeewier zoveel vitamines en mineralen dat je met 80 gram zeewier per dag al je vitamientjes en mineralen al binnen zou hebben. Het zeewier is bovendien heel rijk aan ijzer.

Zeewier boter; De zilte variant op kruidenboter

Probeer eens zeewier boter. Super simpel en snel te maken. Serveer gewoon met een stokbroodje, dat is even helemaal anders dan de standaard kruidenboters.
Klik hier voor het recept

 

Toch iets anders?

Heb je al eens zeewier geproefd, of ben je er heel nieuwsgierig naar? Laat het ons weten! Kun je nog niet aan zeewier komen of durf je het nog niet helemaal aan? Experimenteer dan eens met mooie zilte groenten als zeekraal en lamsoren. Al deze producten kun je online bestellen bij vis-winkel-online.nl

Tags: Zeeland
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Kernhem
Kookschool

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut
Kookschool

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Nederlandse boerenkaas
Kookschool

Hollandse boerenkaas, onze nationale trots!

Roomsaus of Bechamelsaus
Kookschool

Roomsaus of Bechamelsaus

Roquefort
Kookschool

Roquefort; Wereldberoemde Franse kaas

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Reacties 2

  1. Hanna says:
    6 jaar geleden

    Wij eten wel gedroogde nori en kombu maar of al die vitamines en mineralen daar nog inzitten is maar de vraag.
    In een boerenlandwinkel heb ik zeekraalzilt gekocht een mooie en lekkere
    zoutvervanger.
    Ik vroeg mij af of je als particulier geen zeewier mag oogsten en zo wel waar moet je dan op letten,bv. wat is vervuilt en wat niet?
    Ooit heb ik in Portugal, in een alternatief restaurantje, zeewier gegeten dat was erg vies moet ik helaas zeggen.
    Leuk en interessant artikel.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Particulier is het volgens mij niet toegestaan Hanna, dat geldt ook voor zeekraal etc. De zeekraalzilt hebben wij ook in Yerseke gekocht bij de Oesterij. Lekker op een gebakken eitje 😉

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen