Perzik tiramisu; een heerlijk frisse en zomerse tiramisu vol verse perzik. De eieren zijn vervangen door slagroom dus geschikt voor iedereen.
Tiramisu met verse perzik
Je leest het goed verse perzik, die blikken perziken zijn voor noodgevallen. Perziken zijn lekker fris en in het seizoen volop verkrijgbaar. Door de perziken te pocheren krijgen ze een prachtige kleur, worden ze heerlijk zacht en krijgen een volle zoete smaak. Van het sap wat we door het pocheren overhouden maken we handig gebruik, hier gaan we de lange vingers in soppen voor een volle perzik smaak. Deze perzik tiramisu bevat dan ook geen koffie of likeur wat ideaal is als er kinderen mee-eten.
Lekker met vele soorten fruit
In de perzik tiramisu gebruiken we natuurlijk perzik. Deze kun je vervangen door andere steenvruchten. Houdt voor kleinere vruchten zoals abrikozen of pruimen de helft van de kooktijd aan om moes te voorkomen. Maar ook in stukjes gesneden aardbeien, kersen of frambozen zijn super om door het roommengsel te mengen. Maak dan voor de lange vingers gebruik van vruchtensap even opgekookt met het sap van een citroen of limoen en een beetje suiker naar smaak.
Tip; Gebruik een scheutje van het pocheer vocht om door het roommengsel te spatelen voor een heerlijk fris accent
Geen eieren toegevoegd
Vaak wordt tiramisu door ouderen en zwangere gemeden omdat hier ‘rauwe’ eieren in zitten. In dit perzik tiramisu recept vervangen we de eieren door zuivel in de vorm van slagroom die we samen met de mascarpone luchtig kloppen. Dit is echter een stuk minder luchtig dan wanneer je de eiwitten en de dooiers opklopt zoals bij een traditionele tiramisu. Om een niet al te zwaar en saai nagerecht te krijgen voegen we stukjes perzik en een beetje pocheer vocht aan de basis van de tiramisu toe. Door de toevoeging van het fruit wordt de smaak een stuk lichter maar ook spannender.
Let op! Dit is geen ei vrij recept want lange vingers bevatten wel ei.
Tiramisu; fantastische variaties vanuit één basisrecept
De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Perzik en Nectarine – veelzijdige zomerse vruchten
Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.
Perzik tiramisu
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4-5 perziken
- 400 gram mascarpone
- 300 ml slagroom
- 1 limoen
- 180 en 50 gram suiker
- 25 gram amandelschaafsel
- 1 pak lange vingers
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je perzik tiramisu;
Neem een grote pan met deksel. Doe hier 150 ml water 50 gram suiker en het sap van de limoen in. Was de perziken en snijdt deze doormidden. De pit mag erin blijven het is makkelijker om deze er later uit te halen. Leg de perziken met de snijkant naar beneden in de pan en breng alles aan de kook. Zodra het kookt het vuur laag zetten. Laat dit naar gelang de grootte van de vruchten 5 tot 10 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken. De vruchten moeten nog stevig zijn maar niet meer hard. Laat dit met deksel op pan 5 minuten staan. Haal het fruit uit de pan en doe het sap in een kom waar de lange vingers in passen. Laat de vruchten een beetje afkoelen, pel de schil eraf en haal de pit eruit met een scherp mesje.
Snijd de 3 mooiste halve perziken in plakjes en zet opzij. Snijd de rest in stukjes en laat afkoelen.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot deze mooi goudbruin is. Blijf erbij want het kan ineens erg snel gaan. Laat afkoelen op een bord.
Doe de slagroom, mascarpone en 180 gram suiker in een kom. Mix dit tot het een egale luchtige en stevige massa is die op geklopte slagroom lijkt. Schep er 2-3 eetlepels siroop bij en schep dit samen met de in stukjes gesneden perzik door het roommengsel.
Neem een ruime schaal om de tiramisu in te maken. Dip steeds een lange vinger in de siroop en leg de bodem van de schaal vol met de helft van de lange vingers. Verdeel er nog 3 eetlepels extra sap overheen. Verdeel nu de helft van het roommengsel over de lange vingers en herhaal het proces. Decoreer de bovenkant met de in schijfjes gesneden perzik. Zet de perzik tiramisu minimaal 4 uur koud weg. Bestrooi liefst vlak voor het serveren de perzik tiramisu met de geroosterde amandelen voor het lekkerste resultaat.
Tafel lekker !!