• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

De lekkerste recepten & tips voor steenvruchten

door Connie Derks
in Specials
0
0
steenfruit-zomer -fruit-pruimen-abrikozen-kersen-perzik-nectarine

Steenfruit – Vooral in de maanden juni, juli en augustus is er volop steenfruit verkrijgbaar. We hebben het dan over fruit waar een pit in zit. Perziken, nectarines, abrikozen, kersen en pruimen dus. Profiteer vooral van dit fruit in de zomermaanden want het seizoen is voor je het weet weer voorbij. Dit verse fruit kun je uitstekend gebruiken voor drankjes, gebak, desserts, salades en soms zelfs in warme maaltijden.

De lekkerste soorten steenfruit

Perziken en Nectarines

De eerste steenfruitsoorten die in de zomer verkrijgbaar zijn zijn de perziken en nectarines. Tegenwoordig zie je ook de platte perziken veel onder de naam wilde perzik. Perziken en Nectarines komen niet uit Nederland. Toch is dit verse fruit heel geschikt voor allerlei lekkers. Van een heerlijke zomerse ijsthee tot een ijstaart. Ook voor gebak of taart, salades en desserts kun je de perziken of nectarines heel goed gebruiken. Ze zorgen ook nog eens voor heel veel kleur in je gerechten. Via de link hieronder ontdek je de lekkerste recepten en tips met dit zomerse fruit.

Perzik en Nectarine – veelzijdige zomerse vruchten

Perziken
Specials

Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.

Check het recept of lees de info

Abrikozen

Doe jij wel eens iets met verse abrikozen? De meeste recepten worden gemaakt met gedroogde abrikozen. Maar juist die verse gele abrikozen met vaak prachtige rode wangen nodigen ons uit om ermee aan de slag te gaan. Ze worden geïmporteerd, maar ook in Nederland geteeld. Van alle steenfruit soorten zijn verse abrikozen de grootste uitdaging in de keuken. Maar we helpen je natuurlijk een eindje op weg met recepten die je waarschijnlijk vaker gaat maken. Profiteer van het seizoen!

abrikozen
Specials

Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur

De prachtige kleur en de heerlijke friszure smaak van verse abrikozen maakt van zowel zoete als hartige gerechten een ware smaaksensatie.

Hollandse kersen

Er zijn volop kersenboomgaarden in Nederland. Voor verse Hollandse kersen ga je bij voorkeur naar zo’n kersenboomgaard. Koop die verse kersen bij een kersenteler. Je kunt daar de verschillende rassen proeven. Let er wel op dat heel vroeg in het seizoen ook daar soms buitenlandse kersen verkocht worden. Wij vinden dat jammer, maar het weegt niet op tegen de voordelen van het kunnen proeven van de verschillende kersenrassen. Heb je eenmaal een grote zak kersen gescoord, dan kun je aan de slag met de heerlijke recepten die we voor je hebben uitgezocht. En vergeet de oorbellen natuurlijk niet! Je weet ongetwijfeld wat we daarmee bedoelen.

Kersen; Koop dit fruit direct bij de teler

kersen
Specials

Kersen eten is feest, of je dat nu bij de lokale teler doet of thuis. Ontdek hier alles over die (Hollandse) kersen. Uiteraard met recepten.

Check het recept of lees de info

Wist je dat …

Je kunt alle steenfruit soorten met schil en al eten. Alleen de pit blijft over.

Wil je de schil van perziken, nectarines, pruimen of abrikozen er toch af hebben? Leg ze dan heel kort in kokend water, spoel ze af onder de koude kraan of dompel ze in ijswater. DE schil kun je nu makkelijk met een mesje verwijderen.

Ken jij de kroosjes nog? Ze worden ook wel kriekpruimen genoemd. Het zijn kleine pruimen in allerlei verschillende kleuren.

Krieken of morellen zijn zure kersen die o.a. verwerkt worden in het redelijk bekende kriekenbier. Je kunt, als je ze kunt bemachtigen, er ook zelf jam, compote of saus van maken. Zo’n kriekensaus is heerlijk bij kip of wild of als dessertsaus.

De uitdrukking KERSVERS past uitstekend bij Lekker Tafelen. Die uitdrukking is er natuurlijk niet voor niets. Het betekent dat kersen het lekkerst zijn als je ze direct eet na het plukken.

Pruimen

Er zijn talloze soorten pruimen. Je ziet tegenwoordig jaarrond buitenlandse pruimen in de winkels liggen. Wij wachten graag op het Hollandse pruimenseizoen. Pruimenrassen als de Opal, de Reine Claude en de Reine Victoria zijn echt superlekker. Zij zijn heel geschikt voor gebruik in of bij gebak, ijs, drankjes, desserts en meer. Ontdek de verschillende recepten met verse pruimen hier:

Pruimentijd; vier het seizoen uitbundig!

verse pruimen
Specials

Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.

Check het recept of lees de info

Steenfruit is Hollandse fruit met pit

De naam steenfruit wordt dus gebruikt voor alle soorten fruit waar een pit in zit. Wij beperken ons in dit artikel tot de bekendste soorten. De mango is natuurlijk ook een steenvrucht, maar die wordt nog altijd onder de exoten ingedeeld.

Let op het land van herkomst! Vroeg in het seizoen worden steenfruit soorten die normaliter in Nederland geteeld worden ook uit het buitenland geïmporteerd. De smaak en de kwaliteit van deze geïmporteerde producten is in sommige gevallen aanzienlijk minder. Kies je bijvoorbeeld voor Griekse of Turkse kersen, of ga je voor de kwaliteit van de Hollandse kersen? Ook bij pruimen is het verschil echt groot. En als het over duurzaamheid gaat kiezen we natuurlijk ook het liefst voor lokale steenfruit soorten.

Steenfruit soorten
Verse Steenfruit soorten Verkrijgbaar uit Verkrijgbaar uit
Perziken het buitenland
Nectarines het buitenland
Abrikozen het buitenland Nederland
Kersen het buitenland (vooral vroeg in het seizoen) Nederland
Pruimen het buitenland (vooral buiten het seizoen) Nederland
zomerse fruitsalade van steenfruit
Salade

Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip

Een heerlijke zomerse fruitsalade van steenfruit, verrassend anders, verrassend lekker! Met een barbecue tip waar iedereen van smult.

Het steenfruit seizoen; Niet alles is er tegelijk

Stap eens op de fiets en toer langs de vele fruitboomgaarden in Nederland. Dat is niet alleen een heerlijk uitstapje, je wordt er ook echt wijzer van. Want als je naar de bomen kijkt zie je precies wanneer het Hollandse fruit aanwezig is. Hieronder een globaal overzichtje van de verkrijgbaarheid van de verschillende steenfruit soorten:

Steenfruit seizoen
Steenfruit soort Juni Juli Augustus September
Perziken X X
Nectarines X X
Abrikozen X X
Kersen X X
Pruimen X X

Let op, we hebben in het schema het echte hoogseizoen aangegeven. Het kan dus prima dat de fruitsoorten er net even eerder of net even langer zijn. Koop je buiten het hoogseizoen? Vraag dan even naar het land van herkomst.

Steenfruit bewaren

Bewaar steenfruit op een koele plek. Dat kan de koelkast zijn, maar liever een koude kelder of onverwarmde ruimte. Je kunt steenfruit over het algemeen een dag of drie bewaren. Hoe rijp het fruit bij aankoop is bepaald natuurlijk grotendeels de houdbaarheid. Bewaar steenfruit liever niet op een fruitschaal op kamertemperatuur. Het fruit zal dan veel sneller doorrijpen.

DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

smoothie met banaan
Specials

Smoothie met banaan

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

Gevulde appels met vanillesaus
Nagerecht

Gevulde appels met vanillesaus

Peren-amandelcake
Cake

Peren-amandelcake met kardemom

appel kruimel cake
Cake

Appel kruimel cake bakken. Garantie voor tevreden gasten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen