• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

De lekkerste recepten & tips voor steenvruchten

door Connie Derks
in Specials
0
0
steenfruit-zomer -fruit-pruimen-abrikozen-kersen-perzik-nectarine

Steenfruit – Vooral in de maanden juni, juli en augustus is er volop steenfruit verkrijgbaar. We hebben het dan over fruit waar een pit in zit. Perziken, nectarines, abrikozen, kersen en pruimen dus. Profiteer vooral van dit fruit in de zomermaanden want het seizoen is voor je het weet weer voorbij. Dit verse fruit kun je uitstekend gebruiken voor drankjes, gebak, desserts, salades en soms zelfs in warme maaltijden.

De lekkerste soorten steenfruit

Perziken en Nectarines

De eerste steenfruitsoorten die in de zomer verkrijgbaar zijn zijn de perziken en nectarines. Tegenwoordig zie je ook de platte perziken veel onder de naam wilde perzik. Perziken en Nectarines komen niet uit Nederland. Toch is dit verse fruit heel geschikt voor allerlei lekkers. Van een heerlijke zomerse ijsthee tot een ijstaart. Ook voor gebak of taart, salades en desserts kun je de perziken of nectarines heel goed gebruiken. Ze zorgen ook nog eens voor heel veel kleur in je gerechten. Via de link hieronder ontdek je de lekkerste recepten en tips met dit zomerse fruit.

Perzik en Nectarine – veelzijdige zomerse vruchten

Perziken
Specials

Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.

Check het recept of lees de info

Abrikozen

Doe jij wel eens iets met verse abrikozen? De meeste recepten worden gemaakt met gedroogde abrikozen. Maar juist die verse gele abrikozen met vaak prachtige rode wangen nodigen ons uit om ermee aan de slag te gaan. Ze worden geïmporteerd, maar ook in Nederland geteeld. Van alle steenfruit soorten zijn verse abrikozen de grootste uitdaging in de keuken. Maar we helpen je natuurlijk een eindje op weg met recepten die je waarschijnlijk vaker gaat maken. Profiteer van het seizoen!

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie
Hoofdgerecht

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie

Een niet alledaagse combinatie, maar deze kaastaart met verse abrikozen en brie zal zeker scoren bij je gasten. Zet iets origineels op tafel.

salade met verse abrikozen
Salade

Lichte zomerse salade met verse abrikozen

Een salade met verse abrikozen is een heerlijke lichte zomerlunch. Je creëert een absoluut wow effect en je eet hartstikke gezond.

Perzik abrikoos smoothie
Drankjes

Perzik abrikoos smoothie

Smoothies zijn populairder dan ooit. Van fruit dat over is maken we bijvoorbeeld een perzik abrikoos smoothie. Varieer gerust en geniet!

muffin met abrikoos
Cake

Muffin met abrikoos

Een heerlijke muffin met verse abrikozen, yoghurt en een kruimellaagje. Een handig recept dat je ook kunt gebruiken voor ander seizoensfruit.

Vorige Volgende

Hollandse kersen

Er zijn volop kersenboomgaarden in Nederland. Voor verse Hollandse kersen ga je bij voorkeur naar zo’n kersenboomgaard. Koop die verse kersen bij een kersenteler. Je kunt daar de verschillende rassen proeven. Let er wel op dat heel vroeg in het seizoen ook daar soms buitenlandse kersen verkocht worden. Wij vinden dat jammer, maar het weegt niet op tegen de voordelen van het kunnen proeven van de verschillende kersenrassen. Heb je eenmaal een grote zak kersen gescoord, dan kun je aan de slag met de heerlijke recepten die we voor je hebben uitgezocht. En vergeet de oorbellen natuurlijk niet! Je weet ongetwijfeld wat we daarmee bedoelen.

Kersen; Koop dit fruit direct bij de teler

kersen
Specials

Kersen eten is feest, of je dat nu bij de lokale teler doet of thuis. Ontdek hier alles over die (Hollandse) kersen. Uiteraard met recepten.

Check het recept of lees de info

Wist je dat …

Je kunt alle steenfruit soorten met schil en al eten. Alleen de pit blijft over.

Wil je de schil van perziken, nectarines, pruimen of abrikozen er toch af hebben? Leg ze dan heel kort in kokend water, spoel ze af onder de koude kraan of dompel ze in ijswater. DE schil kun je nu makkelijk met een mesje verwijderen.

Ken jij de kroosjes nog? Ze worden ook wel kriekpruimen genoemd. Het zijn kleine pruimen in allerlei verschillende kleuren.

Krieken of morellen zijn zure kersen die o.a. verwerkt worden in het redelijk bekende kriekenbier. Je kunt, als je ze kunt bemachtigen, er ook zelf jam, compote of saus van maken. Zo’n kriekensaus is heerlijk bij kip of wild of als dessertsaus.

De uitdrukking KERSVERS past uitstekend bij Lekker Tafelen. Die uitdrukking is er natuurlijk niet voor niets. Het betekent dat kersen het lekkerst zijn als je ze direct eet na het plukken.

Pruimen

Er zijn talloze soorten pruimen. Je ziet tegenwoordig jaarrond buitenlandse pruimen in de winkels liggen. Wij wachten graag op het Hollandse pruimenseizoen. Pruimenrassen als de Opal, de Reine Claude en de Reine Victoria zijn echt superlekker. Zij zijn heel geschikt voor gebruik in of bij gebak, ijs, drankjes, desserts en meer. Ontdek de verschillende recepten met verse pruimen hier:

Pruimentijd; vier het seizoen uitbundig!

verse pruimen
Specials

Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.

Check het recept of lees de info

Steenfruit is Hollandse fruit met pit

De naam steenfruit wordt dus gebruikt voor alle soorten fruit waar een pit in zit. Wij beperken ons in dit artikel tot de bekendste soorten. De mango is natuurlijk ook een steenvrucht, maar die wordt nog altijd onder de exoten ingedeeld.

Let op het land van herkomst! Vroeg in het seizoen worden steenfruit soorten die normaliter in Nederland geteeld worden ook uit het buitenland geïmporteerd. De smaak en de kwaliteit van deze geïmporteerde producten is in sommige gevallen aanzienlijk minder. Kies je bijvoorbeeld voor Griekse of Turkse kersen, of ga je voor de kwaliteit van de Hollandse kersen? Ook bij pruimen is het verschil echt groot. En als het over duurzaamheid gaat kiezen we natuurlijk ook het liefst voor lokale steenfruit soorten.

Steenfruit soorten
Verse Steenfruit soorten Verkrijgbaar uit Verkrijgbaar uit
Perziken het buitenland
Nectarines het buitenland
Abrikozen het buitenland Nederland
Kersen het buitenland (vooral vroeg in het seizoen) Nederland
Pruimen het buitenland (vooral buiten het seizoen) Nederland

Het steenfruit seizoen; Niet alles is er tegelijk

Stap eens op de fiets en toer langs de vele fruitboomgaarden in Nederland. Dat is niet alleen een heerlijk uitstapje, je wordt er ook echt wijzer van. Want als je naar de bomen kijkt zie je precies wanneer het Hollandse fruit aanwezig is. Hieronder een globaal overzichtje van de verkrijgbaarheid van de verschillende steenfruit soorten:

Steenfruit seizoen
Steenfruit soort Juni Juli Augustus September
Perziken X X
Nectarines X X
Abrikozen X X
Kersen X X
Pruimen X X

Let op, we hebben in het schema het echte hoogseizoen aangegeven. Het kan dus prima dat de fruitsoorten er net even eerder of net even langer zijn. Koop je buiten het hoogseizoen? Vraag dan even naar het land van herkomst.

Steenfruit bewaren

Bewaar steenfruit op een koele plek. Dat kan de koelkast zijn, maar liever een koude kelder of onverwarmde ruimte. Je kunt steenfruit over het algemeen een dag of drie bewaren. Hoe rijp het fruit bij aankoop is bepaald natuurlijk grotendeels de houdbaarheid. Bewaar steenfruit liever niet op een fruitschaal op kamertemperatuur. Het fruit zal dan veel sneller doorrijpen.

Tags: Fruit
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen