Steenfruit – Vooral in de maanden juni, juli en augustus is er volop steenfruit verkrijgbaar. We hebben het dan over fruit waar een pit in zit. Perziken, nectarines, abrikozen, kersen en pruimen dus. Profiteer vooral van dit fruit in de zomermaanden want het seizoen is voor je het weet weer voorbij. Dit verse fruit kun je uitstekend gebruiken voor drankjes, gebak, desserts, salades en soms zelfs in warme maaltijden.
De lekkerste soorten steenfruit
Perziken en Nectarines
De eerste steenfruitsoorten die in de zomer verkrijgbaar zijn zijn de perziken en nectarines. Tegenwoordig zie je ook de platte perziken veel onder de naam wilde perzik. Perziken en Nectarines komen niet uit Nederland. Toch is dit verse fruit heel geschikt voor allerlei lekkers. Van een heerlijke zomerse ijsthee tot een ijstaart. Ook voor gebak of taart, salades en desserts kun je de perziken of nectarines heel goed gebruiken. Ze zorgen ook nog eens voor heel veel kleur in je gerechten. Via de link hieronder ontdek je de lekkerste recepten en tips met dit zomerse fruit.
Perzik en nectarine; veelzijdige zomerse vruchten
Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.
Abrikozen
Doe jij wel eens iets met verse abrikozen? De meeste recepten worden gemaakt met gedroogde abrikozen. Maar juist die verse gele abrikozen met vaak prachtige rode wangen nodigen ons uit om ermee aan de slag te gaan. Ze worden geïmporteerd, maar ook in Nederland geteeld. Van alle steenfruit soorten zijn verse abrikozen de grootste uitdaging in de keuken. Maar we helpen je natuurlijk een eindje op weg met recepten die je waarschijnlijk vaker gaat maken. Profiteer van het seizoen!
Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur
Het seizoen voor verse abrikozen duurt maar twee maanden. Snel naar de markt dus om ze te kopen en om er deze heerlijke recepten mee te maken.
Hollandse kersen
Er zijn volop kersenboomgaarden in Nederland. Voor verse Hollandse kersen ga je bij voorkeur naar zo’n kersenboomgaard. Koop die verse kersen bij een kersenteler. Je kunt daar de verschillende rassen proeven. Let er wel op dat heel vroeg in het seizoen ook daar soms buitenlandse kersen verkocht worden. Wij vinden dat jammer, maar het weegt niet op tegen de voordelen van het kunnen proeven van de verschillende kersenrassen. Heb je eenmaal een grote zak kersen gescoord, dan kun je aan de slag met de heerlijke recepten die we voor je hebben uitgezocht. En vergeet de oorbellen natuurlijk niet! Je weet ongetwijfeld wat we daarmee bedoelen.
Kersen; Koop dit fruit direct bij de teler
Kersen eten is feest, of je dat nu bij de lokale teler doet of thuis. Ontdek hier alles over die (Hollandse) kersen. Uiteraard met recepten.
Wist je dit over steenfruit?
Je kunt alle steenfruit soorten met schil en al eten. Alleen de pit blijft over.
Wil je de schil van perziken, nectarines, pruimen of abrikozen er toch af hebben? Leg ze dan heel kort in kokend water, spoel ze af onder de koude kraan of dompel ze in ijswater. DE schil kun je nu makkelijk met een mesje verwijderen.
Ken jij de kroosjes nog? Ze worden ook wel kriekpruimen genoemd. Het zijn kleine pruimen in verschillende kleuren.
Krieken of morellen zijn zure kersen die o.a. verwerkt worden in het redelijk bekende kriekenbier. Je kunt, als je ze kunt bemachtigen, er ook zelf jam, compote of saus van maken. Zo’n kriekensaus is heerlijk bij kip of wild of als dessertsaus.
De uitdrukking KERSVERS past uitstekend bij Lekker Tafelen. Die uitdrukking is er natuurlijk niet voor niets. Het betekent dat kersen het lekkerst zijn als je ze direct eet na het plukken.
Pruimen
Er zijn talloze soorten pruimen. Je ziet tegenwoordig jaarrond buitenlandse pruimen in de winkels liggen. Wij wachten graag op het Hollandse pruimenseizoen. Pruimenrassen als de Opal, de Reine Claude en de Reine Victoria zijn echt superlekker. Zij zijn heel geschikt voor gebruik in of bij gebak, ijs, drankjes, desserts en meer. Ontdek de verschillende recepten met verse pruimen hier:
Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Steenfruit is Hollandse fruit met pit
De naam steenfruit wordt dus gebruikt voor alle soorten fruit waar een pit in zit. Wij beperken ons in dit artikel tot de bekendste soorten. De mango is natuurlijk ook een steenvrucht, maar die wordt nog altijd onder de exoten ingedeeld.
Let op het land van herkomst! Vroeg in het seizoen worden steenfruit soorten die normaliter in Nederland geteeld worden ook uit het buitenland geïmporteerd. De smaak en de kwaliteit van deze geïmporteerde producten is in sommige gevallen aanzienlijk minder. Kies je bijvoorbeeld voor Griekse of Turkse kersen, of ga je voor de kwaliteit van de Hollandse kersen? Ook bij pruimen is het verschil echt groot. En als het over duurzaamheid gaat kiezen we natuurlijk ook het liefst voor lokale steenfruit soorten.
Verse Steenfruit soorten | Verkrijgbaar uit | Verkrijgbaar uit |
---|---|---|
Perziken | het buitenland | |
Nectarines | het buitenland | |
Abrikozen | het buitenland | Nederland |
Kersen | het buitenland (vooral vroeg in het seizoen) | Nederland |
Pruimen | het buitenland (vooral buiten het seizoen) | Nederland |
Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
Een heerlijk recept voor een zomerse fruitsalade van steenfruit, verrassend anders en erg lekker! Met een BBQ tip waar iedereen van smult.
Het steenfruit seizoen; Niet alles is er tegelijk
Stap eens op de fiets en toer langs de vele fruitboomgaarden in Nederland. Dat is niet alleen een heerlijk uitstapje, je wordt er ook echt wijzer van. Want als je naar de bomen kijkt zie je precies wanneer het Hollandse fruit aanwezig is. Hieronder een globaal overzichtje van de verkrijgbaarheid van de verschillende steenfruit soorten:
Steenfruit soort | Juni | Juli | Augustus | September |
---|---|---|---|---|
Perziken | X | X | ||
Nectarines | X | X | ||
Abrikozen | X | X | ||
Kersen | X | X | ||
Pruimen | X | X |
Let op, we hebben in het schema het echte hoogseizoen aangegeven. Het kan dus prima dat de fruitsoorten er net even eerder of net even langer zijn. Koop je buiten het hoogseizoen? Vraag dan even naar het land van herkomst.
Steenfruit bewaren
Bewaar steenfruit op een koele plek. Dat kan de koelkast zijn, maar liever een koude kelder of onverwarmde ruimte. Je kunt steenfruit over het algemeen een dag of drie bewaren. Hoe rijp het fruit bij aankoop is bepaald natuurlijk grotendeels de houdbaarheid. Bewaar steenfruit liever niet op een fruitschaal op kamertemperatuur. Het fruit zal dan veel sneller doorrijpen.
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie