• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, augustus 18, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

De lekkerste recepten & tips voor steenvruchten

door Connie Derks
in Specials
0
0
steenfruit-zomer -fruit-pruimen-abrikozen-kersen-perzik-nectarine

Steenfruit – Vooral in de maanden juni, juli en augustus is er volop steenfruit verkrijgbaar. We hebben het dan over fruit waar een pit in zit. Perziken, nectarines, abrikozen, kersen en pruimen dus. Profiteer vooral van dit fruit in de zomermaanden want het seizoen is voor je het weet weer voorbij. Dit verse fruit kun je uitstekend gebruiken voor drankjes, gebak, desserts, salades en soms zelfs in warme maaltijden.

De lekkerste soorten steenfruit

Perziken en Nectarines

De eerste steenfruitsoorten die in de zomer verkrijgbaar zijn zijn de perziken en nectarines. Tegenwoordig zie je ook de platte perziken veel onder de naam wilde perzik. Perziken en Nectarines komen niet uit Nederland. Toch is dit verse fruit heel geschikt voor allerlei lekkers. Van een heerlijke zomerse ijsthee tot een ijstaart. Ook voor gebak of taart, salades en desserts kun je de perziken of nectarines heel goed gebruiken. Ze zorgen ook nog eens voor heel veel kleur in je gerechten. Via de link hieronder ontdek je de lekkerste recepten en tips met dit zomerse fruit.

Perzik en Nectarine – veelzijdige zomerse vruchten

Perziken
Specials

Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.

Check het recept of lees de info

Abrikozen

Doe jij wel eens iets met verse abrikozen? De meeste recepten worden gemaakt met gedroogde abrikozen. Maar juist die verse gele abrikozen met vaak prachtige rode wangen nodigen ons uit om ermee aan de slag te gaan. Ze worden geïmporteerd, maar ook in Nederland geteeld. Van alle steenfruit soorten zijn verse abrikozen de grootste uitdaging in de keuken. Maar we helpen je natuurlijk een eindje op weg met recepten die je waarschijnlijk vaker gaat maken. Profiteer van het seizoen!

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie
Hoofdgerecht

Kaastaart met verse abrikozen, ricotta en brie

Een niet alledaagse combinatie, maar deze kaastaart met verse abrikozen en brie zal zeker scoren bij je gasten. Zet iets origineels op tafel.

salade met verse abrikozen
Salade

Lichte zomerse salade met verse abrikozen

Een salade met verse abrikozen is een heerlijke lichte zomerlunch. Je creëert een absoluut wow effect en je eet hartstikke gezond.

Perzik abrikoos smoothie
Drankjes

Perzik abrikoos smoothie

Smoothies zijn populairder dan ooit. Van fruit dat over is maken we bijvoorbeeld een perzik abrikoos smoothie. Varieer gerust en geniet!

muffin met abrikoos
Cake

Muffin met abrikoos

Een heerlijke muffin met verse abrikozen, yoghurt en een kruimellaagje. Een handig recept dat je ook kunt gebruiken voor ander seizoensfruit.

Vorige Volgende

Hollandse kersen

Er zijn volop kersenboomgaarden in Nederland. Voor verse Hollandse kersen ga je bij voorkeur naar zo’n kersenboomgaard. Koop die verse kersen bij een kersenteler. Je kunt daar de verschillende rassen proeven. Let er wel op dat heel vroeg in het seizoen ook daar soms buitenlandse kersen verkocht worden. Wij vinden dat jammer, maar het weegt niet op tegen de voordelen van het kunnen proeven van de verschillende kersenrassen. Heb je eenmaal een grote zak kersen gescoord, dan kun je aan de slag met de heerlijke recepten die we voor je hebben uitgezocht. En vergeet de oorbellen natuurlijk niet! Je weet ongetwijfeld wat we daarmee bedoelen.

Kersen; Koop dit fruit direct bij de teler

kersen
Specials

Kersen eten is feest, of je dat nu bij de lokale teler doet of thuis. Ontdek hier alles over die (Hollandse) kersen. Uiteraard met recepten.

Check het recept of lees de info

Wist je dat …

Je kunt alle steenfruit soorten met schil en al eten. Alleen de pit blijft over.

Wil je de schil van perziken, nectarines, pruimen of abrikozen er toch af hebben? Leg ze dan heel kort in kokend water, spoel ze af onder de koude kraan of dompel ze in ijswater. DE schil kun je nu makkelijk met een mesje verwijderen.

Ken jij de kroosjes nog? Ze worden ook wel kriekpruimen genoemd. Het zijn kleine pruimen in allerlei verschillende kleuren.

Krieken of morellen zijn zure kersen die o.a. verwerkt worden in het redelijk bekende kriekenbier. Je kunt, als je ze kunt bemachtigen, er ook zelf jam, compote of saus van maken. Zo’n kriekensaus is heerlijk bij kip of wild of als dessertsaus.

De uitdrukking KERSVERS past uitstekend bij Lekker Tafelen. Die uitdrukking is er natuurlijk niet voor niets. Het betekent dat kersen het lekkerst zijn als je ze direct eet na het plukken.

Pruimen

Er zijn talloze soorten pruimen. Je ziet tegenwoordig jaarrond buitenlandse pruimen in de winkels liggen. Wij wachten graag op het Hollandse pruimenseizoen. Pruimenrassen als de Opal, de Reine Claude en de Reine Victoria zijn echt superlekker. Zij zijn heel geschikt voor gebruik in of bij gebak, ijs, drankjes, desserts en meer. Ontdek de verschillende recepten met verse pruimen hier:

Pruimentijd; vier het seizoen uitbundig!

verse pruimen
Specials

Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.

Check het recept of lees de info

Steenfruit is Hollandse fruit met pit

De naam steenfruit wordt dus gebruikt voor alle soorten fruit waar een pit in zit. Wij beperken ons in dit artikel tot de bekendste soorten. De mango is natuurlijk ook een steenvrucht, maar die wordt nog altijd onder de exoten ingedeeld.

Let op het land van herkomst! Vroeg in het seizoen worden steenfruit soorten die normaliter in Nederland geteeld worden ook uit het buitenland geïmporteerd. De smaak en de kwaliteit van deze geïmporteerde producten is in sommige gevallen aanzienlijk minder. Kies je bijvoorbeeld voor Griekse of Turkse kersen, of ga je voor de kwaliteit van de Hollandse kersen? Ook bij pruimen is het verschil echt groot. En als het over duurzaamheid gaat kiezen we natuurlijk ook het liefst voor lokale steenfruit soorten.

Steenfruit soorten
Verse Steenfruit soortenVerkrijgbaar uitVerkrijgbaar uit
Perzikenhet buitenland
Nectarineshet buitenland
Abrikozenhet buitenlandNederland
Kersenhet buitenland (vooral vroeg in het seizoen)Nederland
Pruimenhet buitenland (vooral buiten het seizoen)Nederland

Het steenfruit seizoen; Niet alles is er tegelijk

Stap eens op de fiets en toer langs de vele fruitboomgaarden in Nederland. Dat is niet alleen een heerlijk uitstapje, je wordt er ook echt wijzer van. Want als je naar de bomen kijkt zie je precies wanneer het Hollandse fruit aanwezig is. Hieronder een globaal overzichtje van de verkrijgbaarheid van de verschillende steenfruit soorten:

Steenfruit seizoen
Steenfruit soortJuniJuliAugustusSeptember
PerzikenXX
NectarinesXX
AbrikozenXX
KersenXX
PruimenXX

Let op, we hebben in het schema het echte hoogseizoen aangegeven. Het kan dus prima dat de fruitsoorten er net even eerder of net even langer zijn. Koop je buiten het hoogseizoen? Vraag dan even naar het land van herkomst.

Steenfruit bewaren

Bewaar steenfruit op een koele plek. Dat kan de koelkast zijn, maar liever een koude kelder of onverwarmde ruimte. Je kunt steenfruit over het algemeen een dag of drie bewaren. Hoe rijp het fruit bij aankoop is bepaald natuurlijk grotendeels de houdbaarheid. Bewaar steenfruit liever niet op een fruitschaal op kamertemperatuur. Het fruit zal dan veel sneller doorrijpen.

Tags: Fruit
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Garnalen
Specials

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake
Specials

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip
Specials

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Broccoli uit de wok op 3 manieren
Specials

Broccoli uit de wok op 3 manieren

Krieltjes op een stokje
Bijgerecht

Krieltjes op een stokje

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Rondvis
Specials

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Donna van Vliet op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker
  • Angela op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Connie Derks op Botersaus
  • Redactie op Krieltjes op een stokje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen