Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Groentebouillon maken; Simpel smaak meegeven

Er is eigenlijk geen excuus om niet zelf een groentebouillon te maken. Het recept is simpel en deze basis geeft veel smaak en voldoening. Een absolute keukenbasic.

0 2.902

Groentebouillon maken – Bouillon is een basis in bijvoorbeeld soepen, sauzen en risotto. Het bouillonblokje lijkt dan altijd een hele uitkomst. Wat mij betreft is er echter geen enkel excuus om een groentebouillon niet zelf te maken. Dat je kiest voor een vlees- of visbouillonblokje zullen we niet veroordelen. Daarvoor heb je altijd nog botten of graten nodig. Maar groenten? Die kan iedereen overal aanschaffen. In een groentebouillon gaan mooie basics. Groenten die je ook kunt gebruiken om direct even je soepgroenten / mosselgroenten / roerbakgroenten / nasigroenten te snijden. Maak een enorme pan in één keer en maak van de helft zo’n geweldige ouderwetse groentesoep. Als jij de groenten snijdt draaien de kinderen graag gehaktballetjes. Met wat figuur- of lettertjes vermicelli is het feestje helemaal compleet. De kommetjes worden vanavond helemaal leeg gelepeld.

De overblijvende bouillon vries je in. Hoe? Dat laten we helemaal aan jezelf over. Dat kan in bakjes / zakjes / ijsblokvormpjes (voor die laatste heb je een krachtiger bouillon nodig!) Door op deze manier te combineren zul je echt plezier beleven aan het koken en trots zijn op de prachtige basis die je helemaal zelf gemaakt hebt. Groentebouillon maken is echt een feest. De geur, de kleur, alles doet mee in die beleving. Zien, ruiken, voelen…. het zijn de eetlustopwekkende factoren die echt tellen!

Het kan snel, het kan langzaam

Snel of langzame garing, zoveel verschil maakt het niet bij een groentebouillon. Je kunt echt binnen een mum van tijd een mooie groentebouillon maken die je ook snel weer gebruikt in een soep of om bijvoorbeeld je vis in te koken / pocheren. Je kunt er ook voor kiezen om een langzame bouillon te maken. Gebruik meer groenten, minder water en laat echt alle smaak uit de groenten trekken. Zo krijg je een krachtige bouillon die je kunt gebruiken om in te vriezen in ijsblokvormpjes. Ontdooi zo’n blokje in een halve liter water en je hebt weer een mooie basis voor een sausje.

Proeven en experimenteren

De kracht van je bouillon bepaal je helemaal zelf. Bij zelf groentebouillon maken is proeven essentieel. Meer groenten, minder water, nog net even meer kruiden, een snufje zout…. Onderstaand recept is slechts een basis waar jij alle kanten mee op kunt. Beloof je ons het even te melden als je eigengemaakte groentebouillon op het vuur staat?

Benaming: Deze groentebouillon wordt ook wel court-bouillon genoemd. Een benaming die je vooral tegenkomt bij de bereiding van vis.

Zeven of niet

In onderstaand basisrecept zeven we de bouillon. Wil je echter de groenten gebruiken omdat je bijvoorbeeld vis wil pocheren, maak dan een bouquet garni van de kruiden. Bundel de kruiden met behulp van een stukje touw en hang ze als een builtje in de pan.

  • 2 uien
  • 2 preien
  • 1 bos / struik bleekselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 bos peterselie
  • 1 bosje tijm
  • zout en zwarte peperkorrels
  • 2 1/2 liter water

Groentebouillon maken

Snij alle groenten in grove stukken. Doe groenten en kruiden in een royale pan, vul af met ca. 2 1/2 liter water. Breng aan de kook en laat rustig een half uurtje met het deksel op de pan zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en zeef de bouillon door een vergiet waar je een schone theedoek in legt. Proef en breng waar nodig nog op smaak met wat zout/peper.

Voor een sterkere versie (om in te vriezen als bouillonblokjes) laat je de bouillon minimaal 2 uur op een heel zacht pitje (met sudderplaatje) pruttelen.

Tip: De groenten die we noemen in het ingrediëntenlijstje zou je echt altijd in huis moeten hebben. Hiervan snij je ook verse soepgroenten, je gebruikt ze als aanvulling in wokschotels, sauzen etc. Een groentebouillon kun je echter van alle soorten groenten maken. Kies dus gerust voor iets anders. Kool kun je alleen beter niet gebruiken. Door de sterke koolsmaak wordt je bouillon al snel te sterk. Maar verder, leef je uit!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer