Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Champignonsoep; romig en pittig tegelijk

Champignonsoep – Bij de herfst hoort voor mij zelfgemaakte champignonsoep. Echte champignonsoep dus. Want pakjes poeder of blikken champignonsoep horen daar voor mij niet bij. De vlakke, waterige smaak van deze surrogaat soepen neem jij misschien voor lief of je bent er inmiddels aan gewend, maar als je deze champignonsoep proeft verander je waarschijnlijk direct van gedachte. En echt mensen zoveel werk is het niet. Serveer gewoon met lekker brood en kruidenboter of met zelfgebakken knoflookbroodjes als je het een beetje chiquer wil serveren.

Champignonsoep

  • 250 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Bosje verse peterselie
  • Handje bieslook
  • 2 plakjes ham
  • zwarte peper uit de molen
  • zout
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • Halfvolle melk
  • 1 ½ el crème fraîche
  • Water en 2 runderbouillon tabletten
  • Scheutje tabasco

Was en snij de champignons in dunne plakjes. Snipper de ui en de teentjes knoflook heel fijn. Was en snipper de peterselie ragfijn zodat je hele kleine stukjes van de blaadjes hebt. Snij de plakjes ham in reepjes en dan in fijne blokjes. Neem een royale pan en doe er de boter in en laat die smelten. Fruit de ui en de knoflook eerst even mee. Voeg al roerend de bloem toe, denk er aan heel goed blijven roeren. Dit is de roux, de basis van elke saus. We gaan nu de saus langzaam verdunnen, romiger maken en op smaak brengen. Los de tabletten bouillon op in warm water. Ik heb er twee gebruikt want dit is royaal voor een liter soep. Blijf roeren zodat het mengsel mooi glad blijft. Nu afwerken met melk en de crème fraîche en goed blijven roeren. Het mengsel is nu mooi wit. Voeg nu de champignons en peterselie toe en de stukjes ham en laat de champignonsoep even 15 minuten pruttelen. Voeg zout en peper toe naar smaak. Blijf de champignonsoep proeven en om er nu wat extra pit aan te geven doen we er een heel klein scheutje tabasco door. Let op een heel klein beetje want dit spul is erg pittig. Nu de warme verse champignonsoep uitschenken op diepe borden of in kommen en afgarneren met de verse bieslook.

Tip: als je niet van te pittig houd gebruik dan niet de tabasco

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

16 Reacties
  1. Bastiaan zegt

    De ingrediënten zijn voor 4p neem ik aan..? Graag uw reactie.

    1. Redactie zegt

      Dat klopt Bastiaan. Laat je weten of het lekker was?

  2. Lineke Goossens zegt

    Ik ben op koolhydraat arm dieet en mag geen bloem gebruiken, is het ook mogelijk om met kokosmeel of amandelmeel te maken ???

    1. Lekker Tafelen zegt

      Dat kun je niet één op één vervangen Lineke. Beide meelsoorten geven onvoldoende binding voor het maken van een roux.

  3. Hans zegt

    De soep was tot volle tevredenheid van mijn vrouw, en ook van mezelf erg lekker.
    Blijft in de favorieten👌

    1. Lekker Tafelen zegt

      Dank voor het delen Hans, daar doen we het graag voor! 😉

  4. Laura zegt

    Hij was lekker, dankjewel!

  5. Arianne zegt

    Deze soep is zwaar favoriet hier in huis. Heerlijk als je van pittig houdt, maar ook eenvoudig aan te passen als je hier juist niet van houdt. Heb hem ook al meerdere keren voor visite gemaakt en ook zij zijn erg enthousiast.
    Een blijvertje wat mij betreft!

    1. Lekker Tafelen zegt

      Leuk Arianne dat het een blijvertje is. Het mooie van basisrecepten is dat je er altijd je eigen draai aan kunt geven. Zo maken we van klassiekers een eigentijdse maar lekker variant.

  6. Elly van der ploeg zegt

    Vurrukkuluke (met een knipoog naar Remco Campert) soep die ik vaker op tafel ga zetten!!!

  7. Forrycox zegt

    De soep is heerlijk. Ik heb i.p.v. Ham , smokend tabasco chipotte gebruikt.

  8. Anita Wolbers zegt

    Ik zou graag willen weten wat de hoeveelheid water en melk is wat gebruikt moet worden bij het recept champignonsoep romig en pittig tegelijk.

  9. Anita Wolbers zegt

    Hoeveel water en hoeveel melk gebruik je voor het recept champignonsoep romig en pittig tegelijk.

    1. Lekker Tafelen zegt

      Dat is een gevoelskwestie Anita. Je voegt geen water maar bouillon toe. Voeg net zoveel bouillon toe tot een dunne ragout ontstaat. Werk daarna af met de melk tot je de gewenste dikte van de soep bereikt. Reken op 1 liter bouillon en melk samen.

  10. yvonne hermans zegt

    ik heb vandaag de champignons soep nog gemaakt….lekker met stokbrood ….

  11. yvonne hermans zegt

    deze soep is echt de moeite waard ….super lekker …..gr yvonne

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.