• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Champignonsoep; romig en pittig tegelijk

door Redactie
in Soep
0
38
champignonsoep

Champignonsoep – Bij de herfst hoort zelfgemaakte champignonsoep. Echte champignonsoep dus. Want pakjes poeder of blikken champignonsoep horen daar voor mij niet bij. De vlakke, waterige smaak van deze surrogaat soepen neem jij misschien voor lief of je bent er inmiddels aan gewend, maar als je deze champignonsoep proeft verander je waarschijnlijk direct van gedachte. En echt mensen zoveel werk is het niet. Serveer gewoon met lekker brood en kruidenboter of met zelfgebakken kaas uien stokbrood als je het een beetje chiquer wil serveren.

Roux

Om een champignonsoep helemaal zelf te maken heb je een roux nodig. Iets waar vaak heel ingewikkeld over wordt gedaan. Zo ingewikkeld is het echt niet. Het maken van een roux kost bijna niets en is een absolute basistechniek. Als je deze kooktechniek onder de knie krijgt kun je dus deze champignonsoep maken, maar je kunt er nog veel meer mee. Ook voor ragouts en soepen wordt deze kooktechniek gebruikt. Kortom, leer een roux maken en breng je kookkunsten naar een hoger lever. Hier lees je precies hoe het maken van een roux in z’n werk gaat.

Bouillon

Je kunt natuurlijk gebruikmaken van bouillonblokjes. Eén van de nadelen is de hoeveelheid zout die je dan toevoegt. Door deze champignonsoep met een zelf getrokken runderbouillon te maken wordt de smaak beduidend anders en echt veel lekkerder. Het staat iedereen vrij om die keuze zelf te maken, maar wil je echt iets goeds op tafel zetten, maak dan ook een echte runderbouillon. Hoe je dat doet lees je hier.

recepten met champignons

Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen

Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.

Champignonsoep; romig en pittig tegelijk

Porties: 1 liter soep
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • een bosje verse peterselie
  • een handje bieslook
  • 2 plakjes ham
  • zwarte peper uit de molen
  • zout
  • 30 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 1/2 liter melk
  • 1 ½ el crème fraîche
  • 1/2 liter runderbouillon
  • scheutje tabasco ( optioneel )

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zelf champignonsoep:

Was en snij de champignons in dunne plakjes. Snipper de ui en de teentjes knoflook heel fijn. Was en snipper de peterselie ragfijn zodat je hele kleine stukjes van de blaadjes hebt. Snij de plakjes ham in reepjes en dan in fijne blokjes. Verwarm de runderbouillon. Neem een royale pan en doe er de boter in en laat die smelten. Fruit de ui en de knoflook eerst even mee. Voeg al roerend de bloem toe, denk er aan heel goed blijven roeren. Dit is de roux, de basis van elke saus. We gaan nu de saus langzaam verdunnen, romiger maken en op smaak brengen. Voeg de bouillon beetje voor beetje toe. Blijf roeren zodat het mengsel mooi glad blijft. Nu afwerken met melk en de crème fraîche en goed blijven roeren. Het mengsel is nu mooi wit. Voeg nu de champignons en peterselie toe en de stukjes ham en laat de champignonsoep even 15 minuten pruttelen. Voeg zout en peper toe naar smaak. Blijf de champignonsoep proeven en om er nu wat extra pit aan te geven doen we er een heel klein scheutje tabasco door. Let op een heel klein beetje want dit spul is erg pittig. Nu de warme verse champignonsoep uitschenken op diepe borden of in kommen en afgarneren met de verse bieslook.

Tip: als je niet van te pittig houd gebruik dan niet de tabasco in de champignonsoep.

Tags: Groente
DeelPin4518Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kippensoep
Soep

Kippensoep; lekker Hollands!

Aardappelsoep met spitskool
Soep

Aardappelsoep met spitskool

Gekarameliseerde uiensoep met camembert
Soep

Gekarameliseerde uiensoep met camembert

Selderijsoep
Soep

Selderijsoep; met drie soorten selderij

pastinaak-venkelsoep met garnalen
Soep

Pastinaak-venkelsoep met garnalen

paprikasoep
Soep

Paprikasoep van gegrilde paprika’s

Rijkgevulde vissoep
Soep

Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

Eenvoudige linzensoep met chorizo
Maaltijdsoep

Eenvoudige linzensoep met chorizo

Reacties 38

  1. Hendrik says:
    5 maanden geleden

    We waren hier wilde champignons plukken, er zijn er dit jaar zoveel dat ik een recept voor soep zocht, jongens, een schot in de roos dit recept, ik had 2 liter gemaakt maar die was zo snel op dat ik vandaag weer champignons ben gaan zoeken.
    Heerlijk, een super recept om te bewaren.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Fijn dat het zo in de smaak viel Hendrik, daar doen we het graag voor 😏

      Beantwoorden
  2. jurrie says:
    5 maanden geleden

    is deze soep met melk na de bereiding in te vriezen? of is dan het gebruik van water beter. ik heb eens een lekkere champignon soep met melk gemaakt en die smaakte na de bereiding voortreffelijk. restant ingevroren. na 3 weken weer rustig opgewarmd maar daar zat toch een aparte lucht aan. smaak was op zich wel goed.Ik kreeg het idee dat soep met melk dat tegen het kookpunt verwarmd is geweest niet zo geschikt is om op te warmen. zou dat kunnen kloppen?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Een soep op basis van een roux blijft inderdaad niet zo lekker in de diepvries Jurrie. Je trekt zelf de conclusie al. Vervang melk door water, dan gaat het beter. Je levert dan wel smaak in. Dus, de beste oplossing is de soep gewoon lekker vers maken.

      Beantwoorden
  3. jan v bree says:
    9 maanden geleden

    een poos terug met familie uit eten in een een sterren resterant de kok kwam vragen of de soep goed smaakte mijn zoon
    antwoorde de soep van mijn vader is veel lekkerde met meer smaak.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      9 maanden geleden

      Dat is homecooking waar we van houden Jan ?

      Beantwoorden
  4. J.bos says:
    1 jaar geleden

    Vanaf het moment dat je begon over champignons wassen?Heb ik niet eens verder gelezen.

    Beantwoorden
    • John says:
      3 maanden geleden

      Lekker soepje!
      Wel een opmerking: er staat dat je de champignons moet wassen… Paddenstoelen moet je NOOIT wassen! Je was hiermee de smaken weg. Als je ze schoon wilt maken moet je ze borstelen.

      Verder nog een tip voor het snijden van de champignons: gebruik een eiersnijder of een frietensnijder, afhankelijk van de gewenste dikte.

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        3 maanden geleden

        Fijn dat het gesmaakt heeft John. Inderdaad champignons moet je borstelen of met een keukenpapiertje schoonmaken, we passen dat aan. Champignons snijden met een eiersnijder is leuk als je een kwalitatief goede eiersnijder hebt. De meeste eiersnijders zijn niet geschikt. Onze tip: Snijd één plakje van de champignons, leg vervolgens de champignons op de platte kant en snijd de rest in plakjes. Met een scherp mes en een klein beetje snijtechniek is dat in no-time gepiept.

        Beantwoorden
  5. Eveline says:
    1 jaar geleden

    Moet de soep niet gemixt worden?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Nee, zeker niet Eveline, gewoon het recept volgen, dan komt het goed ?

      Beantwoorden
  6. Nelleke says:
    2 jaar geleden

    Ik eet geen rund maar met kippenbouillon is ie ook zalig. Ik bak de champignons ook altijd even aan tegelijk met de uien en knoflook

    Beantwoorden
  7. Rouing says:
    2 jaar geleden

    Hallo
    Hoeveel melk doe je er dan bij.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dat is inderdaad weggevallen in de ingrediëntenlijst bij een update. Excuus hiervoor. We hebben één en ander aangepast in de ingrediëntenlijst.

      Beantwoorden
  8. Nicole says:
    3 jaar geleden

    Vandaag gemaakt! Heerlijk soepje voor het weekend!!! ?

    Beantwoorden
  9. Regina says:
    3 jaar geleden

    Heb de soep al vaak gemaakt, heerlijk! ?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Daar doen we het graag voor Regina! Leuk dat je het deelt!

      Beantwoorden
  10. Ellen says:
    3 jaar geleden

    Vergeet mijn vraag 🙂 ik zie nu pas de reacties . Ik ga aan de slag….

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Succes Ellen, laat je weten of het lekker was? ?

      Beantwoorden
  11. Albert says:
    4 jaar geleden

    Afgelopen zondag deze soep gemaakt, super lekker!
    Opgewarmd zelfs nog lekkerder.
    Begonnen met 800 ml bouillon de rest halfvolle melk.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Fijn dat het zo in de smaak viel Albert! Leuk dat je het deelt ?

      Beantwoorden
  12. Bastiaan says:
    4 jaar geleden

    De ingrediënten zijn voor 4p neem ik aan..? Graag uw reactie.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Dat klopt Bastiaan. Laat je weten of het lekker was?

      Beantwoorden
  13. Lineke Goossens says:
    5 jaar geleden

    Ik ben op koolhydraat arm dieet en mag geen bloem gebruiken, is het ook mogelijk om met kokosmeel of amandelmeel te maken ???

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Dat kun je niet één op één vervangen Lineke. Beide meelsoorten geven onvoldoende binding voor het maken van een roux.

      Beantwoorden
    • Millie Baten says:
      3 maanden geleden

      je kunt hiervoor in de plaats arrowroot gebruiken

      Beantwoorden
  14. Hans says:
    5 jaar geleden

    De soep was tot volle tevredenheid van mijn vrouw, en ook van mezelf erg lekker.
    Blijft in de favorieten?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      5 jaar geleden

      Dank voor het delen Hans, daar doen we het graag voor! ?

      Beantwoorden
  15. Laura says:
    7 jaar geleden

    Hij was lekker, dankjewel!

    Beantwoorden
  16. Arianne says:
    7 jaar geleden

    Deze soep is zwaar favoriet hier in huis. Heerlijk als je van pittig houdt, maar ook eenvoudig aan te passen als je hier juist niet van houdt. Heb hem ook al meerdere keren voor visite gemaakt en ook zij zijn erg enthousiast.
    Een blijvertje wat mij betreft!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Leuk Arianne dat het een blijvertje is. Het mooie van basisrecepten is dat je er altijd je eigen draai aan kunt geven. Zo maken we van klassiekers een eigentijdse maar lekker variant.

      Beantwoorden
  17. Elly van der ploeg says:
    7 jaar geleden

    Vurrukkuluke (met een knipoog naar Remco Campert) soep die ik vaker op tafel ga zetten!!!

    Beantwoorden
  18. Forrycox says:
    7 jaar geleden

    De soep is heerlijk. Ik heb i.p.v. Ham , smokend tabasco chipotte gebruikt.

    Beantwoorden
  19. Anita Wolbers says:
    7 jaar geleden

    Ik zou graag willen weten wat de hoeveelheid water en melk is wat gebruikt moet worden bij het recept champignonsoep romig en pittig tegelijk.

    Beantwoorden
  20. Anita Wolbers says:
    7 jaar geleden

    Hoeveel water en hoeveel melk gebruik je voor het recept champignonsoep romig en pittig tegelijk.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Dat is een gevoelskwestie Anita. Je voegt geen water maar bouillon toe. Voeg net zoveel bouillon toe tot een dunne ragout ontstaat. Werk daarna af met de melk tot je de gewenste dikte van de soep bereikt. Reken op 1 liter bouillon en melk samen.

      Beantwoorden
  21. yvonne hermans says:
    9 jaar geleden

    ik heb vandaag de champignons soep nog gemaakt….lekker met stokbrood ….

    Beantwoorden
  22. yvonne hermans says:
    10 jaar geleden

    deze soep is echt de moeite waard ….super lekker …..gr yvonne

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen