• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
donderdag, mei 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Soep

Champignonsoep; romig en pittig tegelijk

Redactie door Redactie
in Soep
0
31
champignonsoep

Champignonsoep – Bij de herfst hoort zelfgemaakte champignonsoep. Echte champignonsoep dus. Want pakjes poeder of blikken champignonsoep horen daar voor mij niet bij. De vlakke, waterige smaak van deze surrogaat soepen neem jij misschien voor lief of je bent er inmiddels aan gewend, maar als je deze champignonsoep proeft verander je waarschijnlijk direct van gedachte. En echt mensen zoveel werk is het niet. Serveer gewoon met lekker brood en kruidenboter of met zelfgebakken kaas uien stokbrood als je het een beetje chiquer wil serveren.

Roux

Om een champignonsoep helemaal zelf te maken heb je een roux nodig. Iets waar vaak heel ingewikkeld over wordt gedaan. Zo ingewikkeld is het echt niet. Het maken van een roux kost bijna niets en is een absolute basistechniek. Als je deze kooktechniek onder de knie krijgt kun je dus deze champignonsoep maken, maar je kunt er nog veel meer mee. Ook voor ragouts en soepen wordt deze kooktechniek gebruikt. Kortom, leer een roux maken en breng je kookkunsten naar een hoger lever. Hier lees je precies hoe het maken van een roux in z’n werk gaat.

Bouillon

Je kunt natuurlijk gebruikmaken van bouillonblokjes. Eén van de nadelen is de hoeveelheid zout die je dan toevoegt. Door deze champignonsoep met een zelf getrokken runderbouillon te maken wordt de smaak beduidend anders en echt veel lekkerder. Het staat iedereen vrij om die keuze zelf te maken, maar wil je echt iets goeds op tafel zetten, maak dan ook een echte runderbouillon. Hoe je dat doet lees je hier.

Champignonsoep; romig en pittig tegelijk

Porties: 1 liter soep
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • een bosje verse peterselie
  • een handje bieslook
  • 2 plakjes ham
  • zwarte peper uit de molen
  • zout
  • 30 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 1/2 liter melk
  • 1 ½ el crème fraîche
  • 1/2 liter runderbouillon
  • scheutje tabasco ( optioneel )

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zelf champignonsoep:

Was en snij de champignons in dunne plakjes. Snipper de ui en de teentjes knoflook heel fijn. Was en snipper de peterselie ragfijn zodat je hele kleine stukjes van de blaadjes hebt. Snij de plakjes ham in reepjes en dan in fijne blokjes. Verwarm de runderbouillon. Neem een royale pan en doe er de boter in en laat die smelten. Fruit de ui en de knoflook eerst even mee. Voeg al roerend de bloem toe, denk er aan heel goed blijven roeren. Dit is de roux, de basis van elke saus. We gaan nu de saus langzaam verdunnen, romiger maken en op smaak brengen. Voeg de bouillon beetje voor beetje toe. Blijf roeren zodat het mengsel mooi glad blijft. Nu afwerken met melk en de crème fraîche en goed blijven roeren. Het mengsel is nu mooi wit. Voeg nu de champignons en peterselie toe en de stukjes ham en laat de champignonsoep even 15 minuten pruttelen. Voeg zout en peper toe naar smaak. Blijf de champignonsoep proeven en om er nu wat extra pit aan te geven doen we er een heel klein scheutje tabasco door. Let op een heel klein beetje want dit spul is erg pittig. Nu de warme verse champignonsoep uitschenken op diepe borden of in kommen en afgarneren met de verse bieslook.

Tip: als je niet van te pittig houd gebruik dan niet de tabasco in de champignonsoep.

Tags: GroenteGroente - Paddenstoelen - Champignons
DeelPin4333Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

aspergesoep sinaasappel
Soep

Aspergesoep met sinaasappel

raapstelensoep
Soep

Raapstelensoep met zeebaars

daslooksoep
Soep

Daslooksoep; Zacht en kruidig tegelijk

Aspergesoep Met Zalm En Dille
Soep

Aspergesoep met zalm en dille

Aspergesoep met zalm en garnalen
Soep

Aspergesoep met zalm en garnalen

paprikasoep
Soep

Paprikasoep van gegrilde paprika’s

Spinaziesoep met crème fraîche
Soep

Spinaziesoep met crème fraîche

Pastinaaksoep; een basisrecept
Soep

Pastinaaksoep; een basisrecept

Reacties 31

  1. jan v bree says:
    1 maand geleden

    een poos terug met familie uit eten in een een sterren resterant de kok kwam vragen of de soep goed smaakte mijn zoon
    antwoorde de soep van mijn vader is veel lekkerde met meer smaak.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 maand geleden

      Dat is homecooking waar we van houden Jan ?

      Beantwoorden
  2. J.bos says:
    6 maanden geleden

    Vanaf het moment dat je begon over champignons wassen?Heb ik niet eens verder gelezen.

    Beantwoorden
  3. Eveline says:
    9 maanden geleden

    Moet de soep niet gemixt worden?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      9 maanden geleden

      Nee, zeker niet Eveline, gewoon het recept volgen, dan komt het goed ?

      Beantwoorden
  4. Nelleke says:
    1 jaar geleden

    Ik eet geen rund maar met kippenbouillon is ie ook zalig. Ik bak de champignons ook altijd even aan tegelijk met de uien en knoflook

    Beantwoorden
  5. Rouing says:
    2 jaar geleden

    Hallo
    Hoeveel melk doe je er dan bij.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dat is inderdaad weggevallen in de ingrediëntenlijst bij een update. Excuus hiervoor. We hebben één en ander aangepast in de ingrediëntenlijst.

      Beantwoorden
  6. Nicole says:
    2 jaar geleden

    Vandaag gemaakt! Heerlijk soepje voor het weekend!!! ?

    Beantwoorden
  7. Regina says:
    2 jaar geleden

    Heb de soep al vaak gemaakt, heerlijk! ?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Daar doen we het graag voor Regina! Leuk dat je het deelt!

      Beantwoorden
  8. Ellen says:
    3 jaar geleden

    Vergeet mijn vraag 🙂 ik zie nu pas de reacties . Ik ga aan de slag….

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Succes Ellen, laat je weten of het lekker was? ?

      Beantwoorden
  9. Albert says:
    3 jaar geleden

    Afgelopen zondag deze soep gemaakt, super lekker!
    Opgewarmd zelfs nog lekkerder.
    Begonnen met 800 ml bouillon de rest halfvolle melk.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Fijn dat het zo in de smaak viel Albert! Leuk dat je het deelt ?

      Beantwoorden
  10. Bastiaan says:
    3 jaar geleden

    De ingrediënten zijn voor 4p neem ik aan..? Graag uw reactie.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Dat klopt Bastiaan. Laat je weten of het lekker was?

      Beantwoorden
  11. Lineke Goossens says:
    4 jaar geleden

    Ik ben op koolhydraat arm dieet en mag geen bloem gebruiken, is het ook mogelijk om met kokosmeel of amandelmeel te maken ???

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      4 jaar geleden

      Dat kun je niet één op één vervangen Lineke. Beide meelsoorten geven onvoldoende binding voor het maken van een roux.

      Beantwoorden
  12. Hans says:
    4 jaar geleden

    De soep was tot volle tevredenheid van mijn vrouw, en ook van mezelf erg lekker.
    Blijft in de favorieten?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      4 jaar geleden

      Dank voor het delen Hans, daar doen we het graag voor! ?

      Beantwoorden
  13. Laura says:
    6 jaar geleden

    Hij was lekker, dankjewel!

    Beantwoorden
  14. Arianne says:
    6 jaar geleden

    Deze soep is zwaar favoriet hier in huis. Heerlijk als je van pittig houdt, maar ook eenvoudig aan te passen als je hier juist niet van houdt. Heb hem ook al meerdere keren voor visite gemaakt en ook zij zijn erg enthousiast.
    Een blijvertje wat mij betreft!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Leuk Arianne dat het een blijvertje is. Het mooie van basisrecepten is dat je er altijd je eigen draai aan kunt geven. Zo maken we van klassiekers een eigentijdse maar lekker variant.

      Beantwoorden
  15. Elly van der ploeg says:
    6 jaar geleden

    Vurrukkuluke (met een knipoog naar Remco Campert) soep die ik vaker op tafel ga zetten!!!

    Beantwoorden
  16. Forrycox says:
    6 jaar geleden

    De soep is heerlijk. Ik heb i.p.v. Ham , smokend tabasco chipotte gebruikt.

    Beantwoorden
  17. Anita Wolbers says:
    7 jaar geleden

    Ik zou graag willen weten wat de hoeveelheid water en melk is wat gebruikt moet worden bij het recept champignonsoep romig en pittig tegelijk.

    Beantwoorden
  18. Anita Wolbers says:
    7 jaar geleden

    Hoeveel water en hoeveel melk gebruik je voor het recept champignonsoep romig en pittig tegelijk.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Dat is een gevoelskwestie Anita. Je voegt geen water maar bouillon toe. Voeg net zoveel bouillon toe tot een dunne ragout ontstaat. Werk daarna af met de melk tot je de gewenste dikte van de soep bereikt. Reken op 1 liter bouillon en melk samen.

      Beantwoorden
  19. yvonne hermans says:
    9 jaar geleden

    ik heb vandaag de champignons soep nog gemaakt….lekker met stokbrood ….

    Beantwoorden
  20. yvonne hermans says:
    9 jaar geleden

    deze soep is echt de moeite waard ….super lekker …..gr yvonne

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Dressings op basis van yoghurt

Maak salades nog lekkerder met een huisgemaakte dressing Maar ook tosti's, pastasalades en meer. Vier lekkere dressings op basis van yoghurt.

Check het recept of lees de info
Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Recept in de picture

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Salade

Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm

Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!

Check het recept of lees de info
Asperges met biefstuk

Asperges met biefstuk; Smaakvol, puur en eenvoudig

Aardbeientaart met witte chocolade 17.19.19

Aardbeientaart met een zachte mousse van witte chocolade

Handige kooktips

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Hard of zacht gekookt? Eieren koken lijkt makkelijk, maar hoe kook je het voor jou perfecte ei? Hier vind je de kooktijden en handige tips.

Check het recept of lees de info
hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen