• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst

Anna door Anna
in Kookschool
0
10
Runderbouillon zelf maken

Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst – Runderbouillon is een krachtige smaakmaker en basis voor veel verschillende soepen, sauzen en andere gerechten. Voor runderbouillon kun je heel goed delen van het rund gebruiken die je voor andere gerechten minder goed kunt gebruiken. Vooral de spieren die veel in beweging waren bevatten veel smaakstoffen en zijn daarom erg geschikt voor een bouillon. Je kunt dan denken aan scheen- of schenkel beenderen. Ook mergpijp geeft heel veel smaak af. Ander rundvlees is ook geschikt om te laten mee trekken in de bouillon, het zorgt weer voor extra smaak. Haal het er dan wel uit als het gaar is, zodat je het nog kunt verwerken als bijvoorbeeld soepvlees of in kroketten. Laat een runderbouillon minimaal 6 uur trekken voor de optimale smaak. Voeg pas zout toe als de bouillon helemaal klaar is. Omdat de bouillon nog helemaal inkookt en de smaken steeds sterker worden is er anders de kans dat de bouillon te zout wordt. Bouillon is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Wil je hem langer bewaren vries deze dan in porties in. Zo heb je altijd verse bouillon op voorraad.

Wil je liever een heldere runderbouillon maken? Clarifieer dan de bouillon volgens dit stappenplan.

Runderbouillon

Porties: 2 liter
Bereidingstijd: 420 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram runderbeenderen
  • 100 gram runderschenkel
  • 2 liter water
  • 1 ui
  • 1/4 winterwortel
  • 1/8 knolselderij
  • 1/4 prei
  • peterseliestelen van 1 bosje peterselie
  • 1 laurierblaadje
  • 6 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 3 gekneusde peperkorrels

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je runderbouillon:

Zet een grote pan met koud water op. Doe daar de beenderen in en breng aan de kook. Blancheer ze kort en schep daarna de beenderen eruit. Spoel af met koud water. Dit doe je om al het vet en vuil van de beenderen te verwijderen.

Zet de beenderen vervolgens met het runderschenkel op in koud water.

Breng aan de kook en schuim daarna goed af. Dit doe je door met een schuimspaan al het vet en schuim wat komt bovendrijven eraf te halen. Herhaal dit zo vaak als nodig is.

Snijd ondertussen alle groenten grof en was zo nodig.

Voeg na het afschuimen alle grof gesneden groenten en kruiden toe.

Laat de runderbouillon minimaal 6 uur trekken.

Passeer de runderbouillon door hem door een fijne zeef te gieten.

Breng de runderbouillon op smaak met wat zout.

Je hebt nu een runderbouillon die je goed kunt gebruiken voor gebonden soepen of als basis voor sauzen.

Tags: BouillonVleesVlees - RunderschenkelVlees - Rundvlees
DeelPin99Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Reacties 10

  1. Finy says:
    3 maanden geleden

    Ik heb een hele simpele vraag: Hoeveel bouillon houd je hier van over?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 maanden geleden

      Iets minder dan 2 liter Finy

      Beantwoorden
  2. Marian says:
    4 maanden geleden

    Met trekken bedoel je dat de soep 6 uur op het vuur moet staan? En wanneer weet ik dat het vlees gaar is om in de soep te verwerken als soepvlees; kan ik het gewoon 6 uur mee laten koken?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 maanden geleden

      Ja, precies Marian. Gewoon het recept exact volgen, dan komt het vanzelf goed.

      Beantwoorden
  3. Bianca says:
    6 maanden geleden

    Gooi je de groenten uiteindelijk weg?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 maanden geleden

      Ja Bianca, die gaan in principe weg. Je kunt de wortel, knolselderij en prei eventueel nog gebruiken in een soep of stoofschotel.

      Beantwoorden
  4. Nelleke Damen says:
    1 jaar geleden

    Ik sta -al zeg ik het zelf- binnen de familie bekend om diverse soepen. Het wordt vergeleken met de soep van onze moeder, en dat is een heus compliment! Liet mijn moeder de soep vroeger trekken op het petroliestel, later kreeg ze een snelkookpan. Ook ik maak de bouillon in de snelkookpan. Eerst open aan de kook brengen en afschuimen, dan gesloten onder druk zetten. Dit scheelt veel tijd, ipv uren te laten trekken is het nu in 30 a’ 45 minuten gepiept. Voor tomatensoep heb je dan ondertussen tijd om tomaten te pellen, in te koken en pureren!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Leuke tip Nelleke, bouillon uit de snelkookpan. We zien dit nu natuurlijk wel als een uitnodiging aan de redactie voor een soepbuffet hè ?

      Beantwoorden
  5. els t says:
    2 jaar geleden

    en dan heb ik lekker vlees over, welke recepten heb je hiervoor?

    Beantwoorden
    • Anna Kaptein says:
      2 jaar geleden

      Beste Els,
      Het vlees wat je over hebt kun je nog heel goed gebruiken in bijvoorbeeld een ragout, zelfgemaakte kroketten of in soep.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen