• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst

door Anna
in Kookschool
0
14
Runderbouillon zelf maken

Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst – Runderbouillon is een krachtige smaakmaker en basis voor veel verschillende soepen, sauzen en andere gerechten. Voor runderbouillon kun je heel goed delen van het rund gebruiken die je voor andere gerechten minder goed kunt gebruiken. Vooral de spieren die veel in beweging waren bevatten veel smaakstoffen en zijn daarom erg geschikt voor een bouillon. Je kunt dan denken aan scheen- of schenkel beenderen. Ook mergpijp geeft heel veel smaak af. Ander rundvlees is ook geschikt om te laten mee trekken in de bouillon, het zorgt weer voor extra smaak. Haal het er dan wel uit als het gaar is, zodat je het nog kunt verwerken als bijvoorbeeld soepvlees of in kroketten. Laat een runderbouillon minimaal 6 uur trekken voor de optimale smaak. Voeg pas zout toe als de bouillon helemaal klaar is. Omdat de bouillon nog helemaal inkookt en de smaken steeds sterker worden is er anders de kans dat de bouillon te zout wordt. Bouillon is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Wil je hem langer bewaren vries deze dan in porties in. Zo heb je altijd verse bouillon op voorraad.

Wil je liever een heldere runderbouillon maken? Clarifieer dan de bouillon volgens dit stappenplan.

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Runderbouillon

Porties: 2 liter
Bereidingstijd: 420 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram runderbeenderen
  • 100 gram runderschenkel
  • 2 liter water
  • 1 ui
  • 1/4 winterwortel
  • 1/8 knolselderij
  • 1/4 prei
  • peterseliestelen van 1 bosje peterselie
  • 1 laurierblaadje
  • 6 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 3 gekneusde peperkorrels

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je runderbouillon:

Zet een grote pan met koud water op. Doe daar de beenderen in en breng aan de kook. Blancheer ze kort en schep daarna de beenderen eruit. Spoel af met koud water. Dit doe je om al het vet en vuil van de beenderen te verwijderen.

Zet de beenderen vervolgens met het runderschenkel op in koud water.

Breng aan de kook en schuim daarna goed af. Dit doe je door met een schuimspaan al het vet en schuim wat komt bovendrijven eraf te halen. Herhaal dit zo vaak als nodig is.

Snijd ondertussen alle groenten grof en was zo nodig.

Voeg na het afschuimen alle grof gesneden groenten en kruiden toe.

Laat de runderbouillon minimaal 6 uur trekken.

Passeer de runderbouillon door hem door een fijne zeef te gieten.

Breng de runderbouillon op smaak met wat zout.

Je hebt nu een runderbouillon die je goed kunt gebruiken voor gebonden soepen of als basis voor sauzen.

Tags: BouillonVleesVlees - Rundvlees - Runderschenkel
DeelPin110Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Reacties 14

  1. R. Wijnands says:
    2 maanden geleden

    Misschien een beetje flauw vooral voor fanatieke koks die altijd een hoop voorraad in huis hebben, maar wat moet ik nu met 1/4 wortel 1/8 knolselderij en 1/4 prei? Dan ben ik verplicht om de daaropvolgende dagen iets te verzinnen waar ik dan de rest in kan verwerken. Ik hou meer van simpel. Geen resten en zeker niet van die vreemde ingrediënten zoals een halve rode kool die met volle maan geoogst moet worden. Dat laatste is een grapje maar iets soortgelijks heb ik zeker al eens gelezen.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 maanden geleden

      Iedereen moet het vooral op zijn of haar eigen manier doen. Maar, als je ideeën zoekt om de ingrediënten te verwerken die overblijven na de runderbouillon, vind je op Lekker Tafelen talloze ideeën:
      Knolselderij: https://lekkertafelen.nl/specials/knolselderij/
      Prei: https://lekkertafelen.nl/specials/prei-recepten-omdat-je-gewoon-meer-kan-met-prei/
      Wortel: https://lekkertafelen.nl/special/wortel/
      Het leuke van deze ingrediënten is dat het allemaal basics zijn. Je kunt ze dus echt in van alles gebruiken. En precies die manier van koken willen wij stimuleren. Dat hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn.

      Beantwoorden
  2. Kris says:
    8 maanden geleden

    Hallo beste Ik vraag mij af waarom mijn bouillon niet stijf word ? Ik gebruik slowcooker

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      8 maanden geleden

      We begrijpen de vraag niet helemaal Kris, waarom zou een bouillon stijf moeten worden?

      Beantwoorden
  3. Finy says:
    1 jaar geleden

    Ik heb een hele simpele vraag: Hoeveel bouillon houd je hier van over?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Iets minder dan 2 liter Finy

      Beantwoorden
  4. Marian says:
    1 jaar geleden

    Met trekken bedoel je dat de soep 6 uur op het vuur moet staan? En wanneer weet ik dat het vlees gaar is om in de soep te verwerken als soepvlees; kan ik het gewoon 6 uur mee laten koken?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Ja, precies Marian. Gewoon het recept exact volgen, dan komt het vanzelf goed.

      Beantwoorden
  5. Bianca says:
    1 jaar geleden

    Gooi je de groenten uiteindelijk weg?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Ja Bianca, die gaan in principe weg. Je kunt de wortel, knolselderij en prei eventueel nog gebruiken in een soep of stoofschotel.

      Beantwoorden
  6. Nelleke Damen says:
    2 jaar geleden

    Ik sta -al zeg ik het zelf- binnen de familie bekend om diverse soepen. Het wordt vergeleken met de soep van onze moeder, en dat is een heus compliment! Liet mijn moeder de soep vroeger trekken op het petroliestel, later kreeg ze een snelkookpan. Ook ik maak de bouillon in de snelkookpan. Eerst open aan de kook brengen en afschuimen, dan gesloten onder druk zetten. Dit scheelt veel tijd, ipv uren te laten trekken is het nu in 30 a’ 45 minuten gepiept. Voor tomatensoep heb je dan ondertussen tijd om tomaten te pellen, in te koken en pureren!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuke tip Nelleke, bouillon uit de snelkookpan. We zien dit nu natuurlijk wel als een uitnodiging aan de redactie voor een soepbuffet hè ?

      Beantwoorden
  7. els t says:
    3 jaar geleden

    en dan heb ik lekker vlees over, welke recepten heb je hiervoor?

    Beantwoorden
    • Anna Kaptein says:
      3 jaar geleden

      Beste Els,
      Het vlees wat je over hebt kun je nog heel goed gebruiken in bijvoorbeeld een ragout, zelfgemaakte kroketten of in soep.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen