Runderbouillon. Zelfgemaakt écht het lekkerst – Runderbouillon is een krachtige smaakmaker en basis voor veel verschillende soepen, sauzen en andere gerechten. Voor runderbouillon kun je heel goed delen van het rund gebruiken die je voor andere gerechten minder goed kunt gebruiken. Vooral de spieren die veel in beweging waren bevatten veel smaakstoffen en zijn daarom erg geschikt voor een bouillon. Je kunt dan denken aan scheen- of schenkel beenderen. Ook mergpijp geeft heel veel smaak af. Ander rundvlees is ook geschikt om te laten mee trekken in de bouillon, het zorgt weer voor extra smaak. Haal het er dan wel uit als het gaar is, zodat je het nog kunt verwerken als bijvoorbeeld soepvlees of in kroketten. Laat een runderbouillon minimaal 6 uur trekken voor de optimale smaak. Voeg pas zout toe als de bouillon helemaal klaar is. Omdat de bouillon nog helemaal inkookt en de smaken steeds sterker worden is er anders de kans dat de bouillon te zout wordt. Bouillon is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Wil je hem langer bewaren, vries deze dan in porties in. Zo heb je altijd verse bouillon op voorraad.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Runderbouillon
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram runderbeenderen
- 100 gram runderschenkel
- 2 liter water
- 1 ui
- 1/4 winterwortel
- 1/8 knolselderij
- 1/4 prei
- peterseliestelen van 1 bosje peterselie
- 1 laurierblaadje
- 6 kruidnagels
- 2 takjes tijm
- 3 gekneusde peperkorrels
- 2 theelepels zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je runderbouillon:
Zet een grote pan met koud water op. Doe daar de beenderen in en breng aan de kook. Blancheer ze kort en schep daarna de beenderen eruit. Spoel af met koud water. Dit doe je om al het vet en vuil van de beenderen te verwijderen.
Zet de beenderen vervolgens met het runderschenkel op in koud water.
Breng aan de kook en schuim daarna goed af. Dit doe je door met een schuimspaan al het vet en schuim wat komt bovendrijven eraf te halen. Herhaal dit zo vaak als nodig is.
Snijd ondertussen alle groenten grof en was zo nodig.
Voeg na het afschuimen alle grof gesneden groenten en kruiden toe.
Laat de runderbouillon minimaal 6 uur trekken.
Passeer de runderbouillon door hem door een fijne zeef te gieten.
Breng de runderbouillon op smaak met wat zout.
Je hebt nu een runderbouillon die je goed kunt gebruiken voor gebonden soepen of als basis voor sauzen.
wordt er helemaal geen zout toegevoegd?
Jawel Ad, ik zie dat we dat in de ingrediëntenlijst zijn vergeten. Ga uit van maximaal 2 theelepels per liter runderbouillon
Ik heb dit recept gevolgd zodat ik uiteindelijk tot fond kan maken om uit eindelijk te gebruiken als bouillonblokjes voor soepen. Nu smaakt het alleen heel waterig ik vraag mij af wat ik verkeerd doe?
Prima ingrediënten lijst en juiste tijd voor het trekken van de bouillon.
Toch een puntje van kritiek:
Groenten (prei, peterselie, knolselderij, wortel) hebben hun werk na een uurtje wel gedaan.
Te lang stoven kan sommige groenten een wat bittere afscheiding geven.
Mijn tip: Na 5 uur botten en kruiden trekken nog een uurtje de groenten erbij.
Dankjewel Teunis, goeie tip!
Misschien een beetje flauw vooral voor fanatieke koks die altijd een hoop voorraad in huis hebben, maar wat moet ik nu met 1/4 wortel 1/8 knolselderij en 1/4 prei? Dan ben ik verplicht om de daaropvolgende dagen iets te verzinnen waar ik dan de rest in kan verwerken. Ik hou meer van simpel. Geen resten en zeker niet van die vreemde ingrediënten zoals een halve rode kool die met volle maan geoogst moet worden. Dat laatste is een grapje maar iets soortgelijks heb ik zeker al eens gelezen.
Iedereen moet het vooral op zijn of haar eigen manier doen. Maar, als je ideeën zoekt om de ingrediënten te verwerken die overblijven na de runderbouillon, vind je op Lekker Tafelen talloze ideeën:
Knolselderij: https://lekkertafelen.nl/specials/knolselderij/
Prei: https://lekkertafelen.nl/specials/prei-recepten-omdat-je-gewoon-meer-kan-met-prei/
Wortel: https://lekkertafelen.nl/special/wortel/
Het leuke van deze ingrediënten is dat het allemaal basics zijn. Je kunt ze dus echt in van alles gebruiken. En precies die manier van koken willen wij stimuleren. Dat hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn.
Hallo beste Ik vraag mij af waarom mijn bouillon niet stijf word ? Ik gebruik slowcooker
We begrijpen de vraag niet helemaal Kris, waarom zou een bouillon stijf moeten worden?
Ik heb een hele simpele vraag: Hoeveel bouillon houd je hier van over?
Iets minder dan 2 liter Finy
Met trekken bedoel je dat de soep 6 uur op het vuur moet staan? En wanneer weet ik dat het vlees gaar is om in de soep te verwerken als soepvlees; kan ik het gewoon 6 uur mee laten koken?
Ja, precies Marian. Gewoon het recept exact volgen, dan komt het vanzelf goed.
Gooi je de groenten uiteindelijk weg?
Ja Bianca, die gaan in principe weg. Je kunt de wortel, knolselderij en prei eventueel nog gebruiken in een soep of stoofschotel.
Ik sta -al zeg ik het zelf- binnen de familie bekend om diverse soepen. Het wordt vergeleken met de soep van onze moeder, en dat is een heus compliment! Liet mijn moeder de soep vroeger trekken op het petroliestel, later kreeg ze een snelkookpan. Ook ik maak de bouillon in de snelkookpan. Eerst open aan de kook brengen en afschuimen, dan gesloten onder druk zetten. Dit scheelt veel tijd, ipv uren te laten trekken is het nu in 30 a’ 45 minuten gepiept. Voor tomatensoep heb je dan ondertussen tijd om tomaten te pellen, in te koken en pureren!
Leuke tip Nelleke, bouillon uit de snelkookpan. We zien dit nu natuurlijk wel als een uitnodiging aan de redactie voor een soepbuffet hè ?
en dan heb ik lekker vlees over, welke recepten heb je hiervoor?
Beste Els,
Het vlees wat je over hebt kun je nog heel goed gebruiken in bijvoorbeeld een ragout, zelfgemaakte kroketten of in soep.