• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Runderbouillon; Zelfgemaakt écht het lekkerst

Redactie door Redactie
in Kookschool
1
Runderbouillon zelf maken

Runderbouillon. Zelfgemaakt écht het lekkerst – Runderbouillon is een krachtige smaakmaker en basis voor veel verschillende soepen, sauzen en andere gerechten. Voor runderbouillon kun je heel goed delen van het rund gebruiken die je voor andere gerechten minder goed kunt gebruiken. Vooral de spieren die veel in beweging waren bevatten veel smaakstoffen en zijn daarom erg geschikt voor een bouillon. Je kunt dan denken aan scheen- of schenkel beenderen. Ook mergpijp geeft heel veel smaak af. Ander rundvlees is ook geschikt om te laten mee trekken in de bouillon, het zorgt weer voor extra smaak. Haal het er dan wel uit als het gaar is, zodat je het nog kunt verwerken als bijvoorbeeld soepvlees of in kroketten. Laat een runderbouillon minimaal 6 uur trekken voor de optimale smaak. Voeg pas zout toe als de bouillon helemaal klaar is. Omdat de bouillon nog helemaal inkookt en de smaken steeds sterker worden is er anders de kans dat de bouillon te zout wordt. Bouillon is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Wil je hem langer bewaren, vries deze dan in porties in. Zo heb je altijd verse bouillon op voorraad.

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Runderbouillon

Porties: 2 liter
Bereidingstijd: 420 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram runderbeenderen
  • 100 gram runderschenkel
  • 2 liter water
  • 1 ui
  • 1/4 winterwortel
  • 1/8 knolselderij
  • 1/4 prei
  • peterseliestelen van 1 bosje peterselie
  • 1 laurierblaadje
  • 6 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 3 gekneusde peperkorrels
  • 2 theelepels zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je runderbouillon:

Zet een grote pan met koud water op. Doe daar de beenderen in en breng aan de kook. Blancheer ze kort en schep daarna de beenderen eruit. Spoel af met koud water. Dit doe je om al het vet en vuil van de beenderen te verwijderen.

Zet de beenderen vervolgens met het runderschenkel op in koud water.

Breng aan de kook en schuim daarna goed af. Dit doe je door met een schuimspaan al het vet en schuim wat komt bovendrijven eraf te halen. Herhaal dit zo vaak als nodig is.

Snijd ondertussen alle groenten grof en was zo nodig.

Voeg na het afschuimen alle grof gesneden groenten en kruiden toe.

Laat de runderbouillon minimaal 6 uur trekken.

Passeer de runderbouillon door hem door een fijne zeef te gieten.

Breng de runderbouillon op smaak met wat zout.

Je hebt nu een runderbouillon die je goed kunt gebruiken voor gebonden soepen of als basis voor sauzen.

Tags: BouillonVleesVlees - Rundvlees - Runderschenkel
DeelPin139VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Reacties 19

  1. ad peeters says:
    5 maanden geleden

    wordt er helemaal geen zout toegevoegd?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 maanden geleden

      Jawel Ad, ik zie dat we dat in de ingrediëntenlijst zijn vergeten. Ga uit van maximaal 2 theelepels per liter runderbouillon

      Beantwoorden
  2. Ellen Willink says:
    1 jaar geleden

    Ik heb dit recept gevolgd zodat ik uiteindelijk tot fond kan maken om uit eindelijk te gebruiken als bouillonblokjes voor soepen. Nu smaakt het alleen heel waterig ik vraag mij af wat ik verkeerd doe?

    Beantwoorden
  3. Teunis says:
    2 jaar geleden

    Prima ingrediënten lijst en juiste tijd voor het trekken van de bouillon.
    Toch een puntje van kritiek:
    Groenten (prei, peterselie, knolselderij, wortel) hebben hun werk na een uurtje wel gedaan.
    Te lang stoven kan sommige groenten een wat bittere afscheiding geven.
    Mijn tip: Na 5 uur botten en kruiden trekken nog een uurtje de groenten erbij.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Dankjewel Teunis, goeie tip!

      Beantwoorden
  4. R. Wijnands says:
    2 jaar geleden

    Misschien een beetje flauw vooral voor fanatieke koks die altijd een hoop voorraad in huis hebben, maar wat moet ik nu met 1/4 wortel 1/8 knolselderij en 1/4 prei? Dan ben ik verplicht om de daaropvolgende dagen iets te verzinnen waar ik dan de rest in kan verwerken. Ik hou meer van simpel. Geen resten en zeker niet van die vreemde ingrediënten zoals een halve rode kool die met volle maan geoogst moet worden. Dat laatste is een grapje maar iets soortgelijks heb ik zeker al eens gelezen.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Iedereen moet het vooral op zijn of haar eigen manier doen. Maar, als je ideeën zoekt om de ingrediënten te verwerken die overblijven na de runderbouillon, vind je op Lekker Tafelen talloze ideeën:
      Knolselderij: https://lekkertafelen.nl/specials/knolselderij/
      Prei: https://lekkertafelen.nl/specials/prei-recepten-omdat-je-gewoon-meer-kan-met-prei/
      Wortel: https://lekkertafelen.nl/special/wortel/
      Het leuke van deze ingrediënten is dat het allemaal basics zijn. Je kunt ze dus echt in van alles gebruiken. En precies die manier van koken willen wij stimuleren. Dat hoeft absoluut niet ingewikkeld te zijn.

      Beantwoorden
  5. Kris says:
    3 jaar geleden

    Hallo beste Ik vraag mij af waarom mijn bouillon niet stijf word ? Ik gebruik slowcooker

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      We begrijpen de vraag niet helemaal Kris, waarom zou een bouillon stijf moeten worden?

      Beantwoorden
  6. Finy says:
    3 jaar geleden

    Ik heb een hele simpele vraag: Hoeveel bouillon houd je hier van over?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Iets minder dan 2 liter Finy

      Beantwoorden
  7. Marian says:
    3 jaar geleden

    Met trekken bedoel je dat de soep 6 uur op het vuur moet staan? En wanneer weet ik dat het vlees gaar is om in de soep te verwerken als soepvlees; kan ik het gewoon 6 uur mee laten koken?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Ja, precies Marian. Gewoon het recept exact volgen, dan komt het vanzelf goed.

      Beantwoorden
  8. Bianca says:
    4 jaar geleden

    Gooi je de groenten uiteindelijk weg?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Ja Bianca, die gaan in principe weg. Je kunt de wortel, knolselderij en prei eventueel nog gebruiken in een soep of stoofschotel.

      Beantwoorden
  9. Nelleke Damen says:
    4 jaar geleden

    Ik sta -al zeg ik het zelf- binnen de familie bekend om diverse soepen. Het wordt vergeleken met de soep van onze moeder, en dat is een heus compliment! Liet mijn moeder de soep vroeger trekken op het petroliestel, later kreeg ze een snelkookpan. Ook ik maak de bouillon in de snelkookpan. Eerst open aan de kook brengen en afschuimen, dan gesloten onder druk zetten. Dit scheelt veel tijd, ipv uren te laten trekken is het nu in 30 a’ 45 minuten gepiept. Voor tomatensoep heb je dan ondertussen tijd om tomaten te pellen, in te koken en pureren!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Leuke tip Nelleke, bouillon uit de snelkookpan. We zien dit nu natuurlijk wel als een uitnodiging aan de redactie voor een soepbuffet hè ?

      Beantwoorden
  10. els t says:
    5 jaar geleden

    en dan heb ik lekker vlees over, welke recepten heb je hiervoor?

    Beantwoorden
    • Anna Kaptein says:
      5 jaar geleden

      Beste Els,
      Het vlees wat je over hebt kun je nog heel goed gebruiken in bijvoorbeeld een ragout, zelfgemaakte kroketten of in soep.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief