Trifle met bosbessen – deze supermakkelijk te maken trifle smaakt niet alleen heerlijk, hij is ook nog eens prachtig om te zien.
Trifle met bosbessen een lust voor het oog
Ook een makkelijk dessert kan er spectaculair uitzien, deze trifle met bosbessen is daar een goed voorbeeld van. Als je deze glaasjes ziet, zou je denken dat daar veel werk aan is geweest, maar niets is minder waar. De combinatie fruit en zuivel wordt door iedereen gewaardeerd, het is fris van smaak en heel kleurrijk. En het is natuurlijk ook superfijn dat je dit makkelijk een dag van tevoren kunt bereiden zodat je op het laatste moment niet zoveel hoeft te doen.
De lekkerste laagjes
Een trifle bestaat uit laagjes lekkers. Vaak iets van zuivel als room of vla, vers fruit, fruitsap of fruitpuree. Deze laagjes fruit en zuivel worden dan afgewisseld met koek of cake. De trifle wordt vanwege de laagjes natuurlijk geserveerd in een glas of grote glazen kom. De lagen van deze trifle met bosbessen bestaan uit luchtige slagroom gemengd met yoghurt en stukjes lange vingers gedoopt in een mengsel van bosbessen, citroen en een klein scheutje vrolijkheid. Door de verse bosbessen te pureren met citroen krijg je een prachtig paars sap wat mooi afsteekt bij het helder witte van het yoghurtmengsel. Gebruik je liever geen alcohol? Neem dan vruchtensap of cassis.
Als je het lastig vind om alles netjes met een lepel in het glas te krijgen kun je voor het yoghurtmengsel gebruik maken van een spuitzak.
Bosbessen of ander fruit
In dit recept voor trifle met bosbessen hebben we gebruikgemaakt van verse bosbessen. Vervang deze bosbessen ook eens door ander zacht fruit zodat je eindeloos kunt combineren met smaken en kleuren. Denk dan aan aardbeien, bramen, frambozen en rode bessen. Bij de laatste twee kun je de vruchtenpuree beter eerst even zeven vanwege de pitjes. Het ene fruit heeft wel net wat meer suiker nodig dan het andere, maar dat is makkelijk naar smaak aan te passen. Proef dus altijd tussendoor!
Slagroom
Voor de smaak, de luchtigheid of voor een feestelijke afwerking, met slagroom worden veel gerechten mooier maar vooral ook lekkerder.
Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren
Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.
Trifle met bosbessen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gr bosbessen
- 350 gr griekse yoghurt
- 250 ml slagroom
- 1 zakje vanille suiker
- 50 gram suiker
- 1 citroen
- 50 ml creme de cassis, rum of anders
- 150 gram lange vingers
- takjes mint of citroenmelisse voor decoratie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je trifle met bosbessen:
Was de bosbessen en zet ongeveer 1/4 apart om later mee te decoreren. Doe de rest in een smalle hoge kom met 30 gram suiker en 3 eetlepels sap van de citroen.
Pureer dit nu met een staafmixer tot een saus. Voeg er de likeur aan toe en proef of er eventueel nog suiker bij moet. Schenk 3/4 in een kom en zet de rest koel weg.
Klop de slagroom met 20 gram suiker en de vanillesuiker lobbig. Roer de Griekse yoghurt los en schep deze door de slagroom.
Breek als je kleine glazen gebruikt de lange vingers in 2 of 3 stukken en meng deze met de saus.
Verdeel nu de helft van de stukken over de bodem van de glazen. Verdeel er nu voorzichtig de helft van het yoghurtmengsel over. Verdeel nu de rest van de stukken koek erover en eindig met de rest van het yoghurtmengsel.
Zorg dat de bovenkant een beetje ruw is. Hierdoor komt de laatste topping van saus in mooie plasjes op de trifle te liggen wat zorgt voor een kleurrijker resultaat.
Verdeel er de resterende bosbessen over en zet koel weg tot gebruik. Vlak voor het serveren schenk je de rest van de saus over de yoghurt. Werk de trifle met bosbessen nog af met een mooi takje mint of citroenmelisse.
Tafel lekker !!