Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig – Een van de meest gegeten zuivelsoorten is toch wel de yoghurt. Want op een enkeling na houdt iedereen op zijn tijd van een portie yoghurt. De een bij het ontbijt met granola of in een smoothie en een ander eet het als nagerecht of na het sporten om weer op kracht te komen. Het is duidelijk, yoghurt is gewoon lekker!
Yoghurt is gewoon lekker!
En dan sta je in de winkel en wil je yoghurt kopen. Welke kies je dan? Je ziet door de bomen het bos niet meer en neemt al gauw dat ene pak dat je altijd koopt. Misschien had je moeder die ook altijd al en koop je het uit gewoonte. Maar neem eens een uitstapje en probeer eens een andere soort zoals skyr, kefir, Turkse, Griekse, of Bulgaarse yoghurt. Ze zijn allemaal anders van smaak en textuur. Ook het vetgehalte wil nogal verschillen. We hebben een aantal populaire soorten op een rij gezet en uitgezocht welke soort welke kenmerken heeft en waarom de ene wel en de andere niet geschikt is voor een bepaald recept.
Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd
Er zijn zoveel yoghurt soorten dat je vaak niet weet welke je moet nemen. Hier vind je de verschillen tussen de belangrijkste yoghurt soorten
Lekker zelfgemaakte yoghurt
In Frankrijk is het inmiddels heel populair om zelf je yoghurt te maken. Met een heuse ‘yahourtière’ (yoghurtmaker) kun je potjes vullen, die je in een apparaat stopt en na een paar uur heb je dan resultaat. Maar zo’n apparaat heb je helemaal niet nodig! Je hebt vier dingen nodig: melk, een beetje yoghurt, een bepaalde temperatuur en tijd.
Hangop is een zuivelproduct gemaakt uit yoghurt en dat kun je heel makkelijk zelf thuis maken. Maar hoe maak je het dan? Hangop maak je door yoghurt in een schone en natte theedoek een nacht te laten uitlekken. Zo verdwijnt het vocht gedeeltelijk en blijft een dikke kwarkachtige en fluweelzachte structuur over. De hangop. Dit is een typisch oud-Hollands nagerecht van zuivel wat je tegenwoordig steeds meer ziet terugkomen.
Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
Yoghurt zelf maken is een heel simpel klusje, waarvoor je geen ingewikkelde apparaten nodig hebt. Je kunt eindeloos variëren in smaak en textuur. Leuk!
Hangop zelf maken? Dat doe je zo
Verse hangop is een feest als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. De fluweelachtige structuur is geliefd en je kunt het zelf maken.
Laat je inspireren door lekkerste yoghurtrecepten
De veelzijdigheid van yoghurt laten we je graag zien met een aantal recepten. Naast de veelzijdigheid laten de recepten ook zien dat je echt kunt verrassen met die lekkernij. Dit zuivelproduct kan vlees malser maken, gebak luchtiger maken, sauzen minder vet maken en verkoeling brengen in de zomermaanden. Is dat veelzijdig genoeg?
Lekker combineren met yoghurt en vers fruit
Wie houdt er nu niet van een kommetje yoghurt met vers fruit. Bijvoorbeeld van die heerlijke verse aardbeien, frambozen of bosbessen. En vruchtenyoghurt maak je liever zelf kun je er lekker veel meer vruchten in doen dan in zo’n standaard pak uit de supermarkt. Want, lees maar eens op het etiket hoeveel procent fruit zit erin? Dat valt vies tegen toch?
Vers en zelfgemaakt: Trifle van eierkoek met mandarijn en yoghurt
Een heerlijk nagerecht boordevol fruit. De trifle van eierkoek met mandarijn en yoghurt is lekker, makkelijk te maken en zit vol vitamines.
Yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem
De lekkere smaak van de yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem komt niet uit een pakje maar van verse volle zuivel en echte limoenen.
Trifle van yoghurt met sinaasappel en banaan
Luxe maar toch heel eenvoudig. Een trifle van yoghurt met sinaasappel en banaan smaakt naar meer en is de favoriet op een ontbijtbuffet.
Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit
De definitie van vruchtenyoghurt is yoghurt + fruit. Veel fruit uiteraard. De gemiddelde vruchtenyoghurt voldoet hier niet aan.
Zomerse verkoeling
Yoghurt is op zich al lekker verkoelend, dit komt ook door het zuurgehalte. Maar verras je gezin of visite eens met ‘frozen yoghurt’ of lekkere bosbessen yoghurtsnoepjes, dat is pas lekker en verantwoord snoepen.
Frozen yoghurt snoepjes met bosbessen
Wil je verantwoord snoepen en origineel zijn? Maak dan eens deze frozen yoghurt snoepjes met bosbessen. Een recept met 2 ingrediënten!
Frozen yoghurt barks; met fruit en/of noten
Liefhebber van ijs en van yoghurt? Probeer de frozen yoghurt barks! Bestrooi met fruit, noten of granola, net waar je zin in hebt.
Frozen yoghurt met bosbessen in een sandwich
Zelfgemaakte frozen yoghurt (yoghurt ijs) met bosbessen, twee zelfgebakken chocoladekoekjes er om heen en lekker aflikken en happen maar. Geluk bestaat!
Yoghurt-fruit ijsjes; de zomer moet je vieren
Ben je de waterijsjes beu maak dan eens yoghurt-fruit ijsjes. Heerlijk fris en romig door de yoghurt. Zo klaar en nog gezond ook.
Zelfs voor malser vlees
Het klinkt eigenlijk best raar yoghurt met vlees, toch eet je dit vaker dan je zou denken. Er wordt namelijk vaak gebruikgemaakt van de zuren van yoghurt om vlees mals te maken, hetzelfde als dat je een marinade van karnemelk gebruikt. Zie de recepten van karnemelk marinade. De karnemelk kan vervangen worden door yoghurt. Ook bij de crispy chicken is de marinade met yoghurt gemaakt voor heerlijk mals vlees onder het krokante korstje.
De zuren uit yoghurt maken het vlees heerlijk mals
Ook in de receptuur voor kip Korma of vadouvan curry wordt yoghurt gebruikt. Hier wordt de zuivel behalve voor de malsheid ook gebruikt om de saus heerlijk romig en vol te maken. Het vlakt de hitte van de kruiden ook een beetje af.
De lekkerste sauzen gemaakt met yoghurt
De bekendste saus van yoghurt is toch wel de Griekse Tzatziki, gevolgd door Labne. Beide hebben een basis van uitgelekte yoghurt, zodat ze mooi vol en stevig zijn. Maar ook als een mayonaise te zwaar is of je een beetje op de calorieën wil letten is yoghurt perfect om samen met of in plaats van de mayonaise te verwerken in een spread of saus. Voeg er zelf naar wens, groente, kruiden en specerijen aan toe voor het lekkerste resultaat.
Een koude saus met minder vet? Vervang een gedeelte van de mayonaise door yoghurt.
Raita; uit de Indiase keuken
Bij een pittige Indiase curry serveer je om de brand te blussen raita, een lekker fris bijgerechtje met komkommer op basis van yoghurt.
Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!
Een lekker sausje bij een barbecue? Deze mango-yoghurtsaus is eens iets heel anders. Heerlijk bij onze kipcurryspiesjes!
Zuivelspread; maak het zelf dan weet je wat je eet!
Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread zelf! Gebruik verse ingrediënten en weet wat je eet!
Tzatziki; zo maak je gegarandeerd de lekkerste
Bij gyros hoort een lekkere tzatziki. Je kunt de tzatziki echter ook als dipsaus geven met komkommer, paprika, bleekselderij of brood.
Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker
Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.
Salade en dressing uiteraard
Yoghurt is heerlijk als basis voor een salade dressing. Het geeft een vollere dressing dan dressing gemaakt met olie en is lichter dan een saus met mayonaise. Het frisse zuur van de yoghurt is precies wat een salade nodig heeft. Een mooie bijkomstigheid is dat er veel eiwitten in zitten en het lang niet zo vet is als een olie of mayonaise dressing.
Dressings op basis van yoghurt
Maak salade nog lekkerder met een huisgemaakte dressing. Maar ook tosti's, pastasalades en meer. Vier lekkere dressings op basis van yoghurt.
Tonijnsalade met appel
Zo gemaakt en mega lekker. Je koopt nooit meer tonijnsalade als je deze tonijnsalade met appel eenmaal geproefd hebt.
Coole salade van Hollandse garnalen
Zet vandaag eens een supersnelle salade maar echt smaakvolle salade op tafel van yoghurt, bleekselderij en Hollandse Garnalen.
Komkommersalade met dille; zo makkelijk, zo veelzijdig!
Een super eenvoudige komkommersalade met dille. Lekker op een toastje, maar ook als bijgerecht bij vis of vlees of op een broodje gezond.
Aardappelsalade met een yoghurt dille dressing
Maak een verse en écht lekkere aardappelsalade met een yoghurt dille dressing. Als je deze geproefd hebt koop je nooit meer aardappelsalade.
Luchtige cake of taart
Wist je dat je de mooiste baksels maakt met yoghurt? Het kan in een cake, in een bavarois en zelfs in brood. Als je met yoghurt gaat bakken (als het verhit wordt dus) wordt er vaak gebruikgemaakt van baksoda. Die werkt samen met het zuur van de yoghurt als het verwarmd wordt. Er ontstaan dan zuurstofbelletjes die voor de luchtigheid in het gebak zorgen. Je moet dus altijd een zuur toevoegen las je baksoda gebruikt en vaak is dit dan yoghurt of cacao. Behalve bakken kun je natuurlijk ook een heerlijke no-bake yoghurttaart maken, het ziet er geweldig uit en iedereen denkt dat je er uren voor in de keuken hebt gestaan, maar dat valt reuze mee.
Citroen yoghurt cake
Op zoek naar frisse en fruitige smaken? Deze citroen yoghurt cake heeft ze. Heerlijk in voorjaar en zomer en natuurlijk ook bij een high tea
Mini tulband van yoghurt met ananas en chocoladeglazuur
Oh mensen... dit is feest! Mini tulband, gemaakt van een Grieks yoghurt deeg met ananas en afgewerkt met poedersuiker en een glazuur van witte chocolade. De mini tulband vormpjes zijn gewoon verkrijgbaar bij de Action en een schaal vol mini tulband is gegarandeerd een traktatie voor je familie, vrienden of...
Yoghurt-sinaasappel cake (yaourtopita)
Probeer eens deze Yoghurt-sinaasappel cake uit de Griekse keuken. Natuurlijk gemaakt van Griekse yoghurt en voor de Griekse keuken opvallend weinig suiker.
Yoghurttaart met fruit; puur en vers
Je krijgt luid applaus als je deze yoghurttaart met fruit serveert. Pure en verse ingrediënten, een mooie vorm en vooral een lekkere taart.
Ook wordt er wel gebruikgemaakt van yoghurt bij het bakken van brood. Denk hierbij aan scones, soda brood, maar ook aan die heerlijke platte naanbroden.
Is yoghurt veelzijdig?
Met alle recepten en ideeën op de pagina hebben we je hopelijk kunnen laten zien dat yoghurt heel veelzijdig is en dat je dit zuivelproduct dus altijd in huis zou moeten hebben. Voor gewoon een kommetje yoghurt met granola om ’s morgens mee wakker te worden, maar ook voor heerlijke baksels, spannende salades, light sauzen en feestelijke desserts.
Verse zuivel is belangrijk in je basisvoorraad
Verse zuivel is superbelangrijk in je basisvoorraad. Vooral melk, room en boter maar ook crème fraîche en zure room horen daar natuurlijk bij. Vaak zien we dat als heel gewoon, maar zo gewoon is het niet altijd. Ontdek heel veel mogelijkheden met verse zuivel.
Zuivel
Werken met verse zuivel is lekker en gezond. Melk, Yoghurt, Kwark en Boter gebruik je liefst puur. Toevoegingen aan zuivel doe je beter zelf.