• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

door Connie Derks
in Specials
1
0
yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig – Een van de meest gegeten zuivelsoorten is toch wel de yoghurt. Want op een enkeling na houdt iedereen op zijn tijd van een portie yoghurt. De ene bij het ontbijt met granola of in een smoothie en een ander eet het als nagerecht of na het sporten om weer op kracht te komen. We snappen het wel, yoghurt is gewoon lekker!

Yoghurt is gewoon lekker!

En dan sta je in de winkel en wil je yoghurt kopen welke kies je dan? Je ziet door de bomen het bos niet meer en neemt al gauw dat ene pak dat je altijd koopt. Misschien had je moeder deze ook altijd al en koop je het uit gewoonte. Maar neem eens een uitstapje en probeer eens een andere soort zoals skyr, kefir, Turkse, Griekse, of Bulgaarse yoghurt. Ze zijn allemaal anders van smaak en textuur. Ook het vetgehalte wil nogal verschillen. We hebben een aantal populaire yoghurt soorten op een rij gezet en uitgezocht welke yoghurt welke kenmerken heeft en waarom de ene wel en de andere niet geschikt is voor een bepaald recept.

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

yoghurt soorten
Kookschool

Er zijn zoveel yoghurt soorten dat je vaak niet weet welke je moet nemen. Hier vind je de verschillen tussen de belangrijkste yoghurt soorten

Check het recept of lees de info

Lekker zelfgemaakt

In Frankrijk is het inmiddels heel populair om zelf je yoghurt te maken. Met een heuse ‘yahourtière’ (yoghurtmaker) kun je potjes vullen, die je in een apparaat stopt en na een paar uur heb je dan resultaat. Maar zo’n apparaat heb je helemaal niet nodig! Je hebt vier dingen nodig: melk, een beetje yoghurt, een bepaalde temperatuur en tijd.

Hangop is een zuivelproduct gemaakt uit yoghurt en dat kun je heel makkelijk zelf thuis maken. Maar hoe maak je het dan? Hangop maak je door yoghurt in een schone en natte theedoek een nacht te laten uitlekken. Zo verdwijnt het vocht gedeeltelijk en blijft een dikke kwarkachtige en fluweelzachte structuur over. De hangop. Dit is een typisch oud-Hollands nagerecht van zuivel wat je tegenwoordig steeds meer ziet terug komen.

Hangop zelf maken recept

Hangop zelf maken? Dat doe je zo

Verse hangop is een feest als ontbijt, als tussendoortje of als dessert. De fluweelachtige structuur is geliefd en je kunt het zelf maken.

yoghurt zelf maken

Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen

Yoghurt zelf maken is een heel simpel klusje, waarvoor je geen ingewikkelde apparaten nodig hebt. Je kunt eindeloos variëren in smaak en textuur. Leuk!

Laat je inspireren door deze heerlijke recepten

De veelzijdigheid van yoghurt laten we je graag zien met een aantal recepten. Naast de veelzijdigheid laten deze recepten ook zien dat je echt kunt verrassen met yoghurt. Dit zuivelproduct kan vlees malser maken, gebak luchtiger maken, sauzen minder vet maken en verkoeling brengen in de zomermaanden. Is dat veelzijdig genoeg?

Lekker combineren met yoghurt en vers fruit

Wie houdt er nu niet van een kommetje yoghurt met vers fruit. Bijvoorbeeld van die heerlijke verse aardbeien, frambozen of bosbessen. En vruchtenyoghurt maak je liever zelf kun je er lekker veel meer vruchten in doen dan in zo’n standaard pak uit de supermarkt. Want lees maar eens op het etiket hoeveel procent fruit zit erin? Dat valt vies tegen toch?

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit
Specials

De definitie van vruchtenyoghurt is yoghurt + fruit. Veel fruit uiteraard. De gemiddelde vruchtenyoghurt voldoet hier niet aan.

Check het recept of lees de info

Zomerse verkoeling

Yoghurt is op zich al lekker verkoelend, dit komt ook door het zuurgehalte. Maar verras je gezin of visite eens met frozen yoghurt of lekkere bosbessen yoghurtsnoepjes, dat is pas lekker en verantwoord snoepen.

Frozen yoghurt snoepjes met bosbessen
Tussendoortje

Frozen yoghurt snoepjes met bosbessen

Wil je verantwoord snoepen en origineel zijn? Maak dan eens deze frozen yoghurt snoepjes met bosbessen. Een recept met 2 ingrediënten!

frozen yoghurt barks
Tussendoortje

Frozen yoghurt barks met fruit en/of noten

Liefhebber van ijs en van yoghurt? Probeer deze frozen yoghurt barks! Bestrooi met fruit, noten of granola net waar je zin in hebt.

frozen yoghurt
Nagerecht

Frozen yoghurt met bosbessen in een sandwich

Zelfgemaakte frozen yoghurt (yoghurt ijs) met bosbessen, twee zelfgebakken chocoladekoekjes er om heen en lekker aflikken en happen maar. Geluk bestaat!

Yoghurt-Fruit ijsjes
Tussendoortje

Yoghurt-fruit ijsjes; de zomer moet je vieren

Ben je de waterijsjes beu maak dan eens yoghurt-fruit ijsjes. Heerlijk fris en romig door de yoghurt. Zo klaar en nog gezond ook.

Zelfs voor malser vlees

Het klinkt eigenlijk best raar yoghurt met vlees, toch eten we dit vaker dan je zou denken. Er wordt namelijk vaak gebruikgemaakt van de zuren van yoghurt om vlees mals te maken, hetzelfde als dat je een marinade van karnemelk gebruikt.  Zie de recepten van karnemelk marinade. De karnemelk kan vervangen worden door yoghurt. Ook bij de crispy chicken is de marinade met yoghurt gemaakt voor heerlijk mals vlees onder het krokante korstje.

De zuren uit yoghurt maken het vlees heerlijk mals

Ook in de receptuur voor kip Korma of vadouvan curry wordt yoghurt gebruikt. Hier wordt deze zuivel behalve voor de malsheid ook gebruikt om de saus heerlijk romig en vol te maken. Het vlakt de hitte van de kruiden ook een beetje af.

De lekkerste sauzen gemaakt met yoghurt

De bekendste saus van yoghurt is toch wel de Griekse Tzatziki gevolgd door Labne. Beide hebben een basis  van uitgelekte yoghurt zodat ze mooi vol en stevig zijn. Maar ook wanneer een mayonaise te zwaar is of je een beetje op de calorieën wil letten is yoghurt perfect om samen met of in plaats van de mayonaise te verwerken in een spread of saus. Voeg er zelf naar wens groente, kruiden en specerijen aan toe voor het lekkerste resultaat.

Een koude saus met minder vet? Vervang een gedeelte van de mayonaise door yoghurt.

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread zelf! Gebruik verse ingrediënten en weet wat je eet!

Mango-yoghurtsaus
Saus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

Een lekker sausje bij een barbecue? Deze mango-yoghurtsaus is eens iets heel anders. Heerlijk bij onze kipcurryspiesjes!

tzatziki
Saus

Tzatziki; Zo maak je gegarandeerd de lekkerste

Bij gyros hoort een lekkere tzatziki. Je kunt de tzatziki echter ook als dipsaus geven met komkommer, paprika, bleekselderij of brood.

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon- met za'atar
Bijgerecht

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon

Labneh, een romige yoghurt dip uit Libanaon. Het maken van hangop, of labneh in dit geval, stelt geen fluit voor. In dit recept met za'atar.

Vorige Volgende

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info

Salade en dressing uiteraard

Yoghurt is heerlijk als basis voor een salade dressing. Het geeft een vollere dressing dan dressing gemaakt met olie en is lichter dan een saus met mayonaise. Het frisse zuur van de yoghurt is precies wat een salade nodig heeft. Een mooie bijkomstigheid is dat het veel eiwitten bevat en lang niet zo vet is als een olie of mayonaise dressing.

Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt
Dressing

Maak salades nog lekkerder met een huisgemaakte dressing Maar ook tosti's, pastasalades en meer. Vier lekkere dressings op basis van yoghurt.

Check het recept of lees de info
komkommersalade met dille
Salade

Komkommersalade met dille

aardappelsalade met yoghurt dille dressing
Bijgerecht

Aardappelsalade met een yoghurt dille dressing

Coole salade van Hollandse garnalen
Salade

Coole salade van Hollandse garnalen

Luchtige cake of taart

Wist je dat je de mooiste baksels maakt met yoghurt? Het kan in een cake, in een bavarois en zelfs in brood. Als je met yoghurt gaat bakken (als het verhit wordt dus) wordt er vaak gebruikgemaakt van baksoda. Deze werkt samen met het zuur van de yoghurt als het verwarmd wordt. Er ontstaan dan zuurstofbelletjes die voor de luchtigheid in het gebak zorgen. Je moet dus altijd een zuur toevoegen las je baksoda gebruikt en vaak is dit dan yoghurt of cacao. Behalve bakken kun je natuurlijk ook een heerlijke no-bake yoghurttaart maken, het ziet er geweldig uit en iedereen denkt dat je er uren voor in de keuken hebt gestaan, maar dat valt reuze mee.

yoghurttaart met fruit
Taart

Yoghurttaart met fruit; Puur en vers

Je krijgt luid applaus als je deze yoghurttaart met fruit serveert. Pure en verse ingrediënten, een mooie vorm en vooral een lekkere taart.

Citroen yoghurt cake
Cake

Citroen yoghurt cake, lekker fris en fruitig

Op zoek naar frisse en fruitige smaken? Deze citroen yoghurt cake heeft ze. Heerlijk in voorjaar en zomer en natuurlijk ook bij een high tea

Mini tulband
Cake

Mini tulband van yoghurt met ananas en chocoladeglazuur

Oh mensen... dit is feest! Mini tulband, gemaakt van een Grieks yoghurt deeg met ananas en afgewerkt met poedersuiker en een glazuur van witte chocolade. De mini tulband vormpjes zijn gewoon verkrijgbaar bij de Action en een schaal vol mini tulband is gegarandeerd een traktatie voor je familie, vrienden of...

yoghurt-sinaasappel cake
Cake

Yoghurt-sinaasappel cake (yaourtopita)

Probeer eens deze Yoghurt-sinaasappel cake uit de Griekse keuken. Natuurlijk gemaakt van Griekse yoghurt en voor de Griekse keuken opvallend weinig suiker.

Ook wordt er wel gebruikgemaakt van yoghurt bij het bakken van brood. Denk hierbij aan scones, soda brood maar ook aan die heerlijke platte naanbroden.

Is yoghurt veelzijdig?

Met alle recepten en ideeën op deze pagina hebben we je hopelijk kunnen laten zien dat yoghurt heel veelzijdig is en dat je dit zuivelproduct dus altijd in huis zou moeten hebben. Voor gewoon een kommetje yoghurt met granola om ’s morgens mee wakker te worden, maar ook voor heerlijke baksels, spannende salades, light sauzen en feestelijke desserts.

Verse zuivel

Belangrijk in je basisvoorraad

Verse zuivel is superbelangrijk in je basisvoorraad. Vooral melk, room en boter maar ook crème fraîche en zure room horen daar natuurlijk bij. Vaak zien we dat als heel gewoon, maar zo gewoon is het niet altijd. Ontdek de vele mogelijkheden met verse zuivel op deze pagina.

Zuivel

Zuivel

Werken met verse zuivel is lekker en gezond. Melk, Yoghurt, Kwark en Boter gebruiken we liefst puur. Toevoegingen aan zuivel doen we zelf wel.

Tags: Zuivel
DeelPin8Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Risotto alla Milanese
Voorgerecht

Risotto alla Milanese

De bekendste risotto is de Risotto alla Milanese en ook de eenvoudigste. Belangrijke ingrediënten: Rundermerg, saffraan en Parmezaanse kaas.

Check het recept of lees de info
hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Kip met 40 teentjes knoflook

Kip met 40 teentjes knoflook

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen