Aardappelpannenkoekjes – Ben je een aardappelliefhebber? Dan weet je ongetwijfeld dat er veel meer mogelijkheden zijn om aardappels klaar te maken dan alleen het koken ervan. Gebakken, gefrituurd, uit de oven, van de barbecue, met aardappels kan het allemaal. Wat je misschien nog niet weet is dat je van aardappels ook heerlijke pannenkoekjes kunt bakken. Klinkt bijzonder hè, en dat is het ook, want je kunt je ook nog eens op verschillende manieren doen. Aardappels worden namelijk in veel eetculturen gebruikt en zo ontstonden er dus verschillende soorten aardappelpannenkoekjes.
Bij welke maaltijd eet je die pannenkoekjes?
Over het antwoord op die vraag kunnen we kort zijn. Aardappelpannenkoekjes kun je bij elke maaltijd eten, op elk moment van de dag. Zin in een lekker stevig ontbijt? Begin je dag dan eens met aardappelpannenkoekjes. Gaat het je een paar stappen te ver om ’s morgens vroeg pannenkoeken te gaan bakken? Ook bij de lunch smaken ze heerlijk. Met een kopje soep erbij serveer je een complete maaltijd. Een aardappelpannenkoekje is een leuk en origineel voorgerecht. En als bijgerecht bij een diner doen aardappelpannenkoekjes, in plaats van gekookte of gebakken aardappels, het prima. Ook leuk is het om ze als een wrap te vullen. En wat denk je van kleine aardappelpannenkoekjes, bijvoorbeeld belegd met gerookte zalm, bij de borrel? Zoals je ziet zijn ze multi-inzetbaar.
Aardappelpannenkoekjes uit verschillende culturen
Zoals met veel gerechten het geval is, worden aardappelpannenkoekjes in verschillende landen en culturen gegeten. Dat zie je, als je bij de recepten hieronder kijkt, ook wel terug. Vaak hangt er dan ook een culturele of religieuze betekenis aan zo’n gerecht. In Nederland staan aardappelpannenkoekjes ook wel bekend als ‘Rijfkoeken’, en dat kan dan per regio op een iets andere manier geschreven of uitgesproken worden. Ze maken vooral deel uit van de culinaire tradities in Limburg en Gelderland. De Boxty pancakes uit Ierland bijvoorbeeld, die ontstonden doordat onder de arme bevolking aardappelen een van de weinige voedingsmiddelen was die er beschikbaar waren. Tegenwoordig worden ze traditioneel gegeten op feestdagen als St.-Patricksday, met Halloween en op de laatste dag van het carnaval. Ook de Potato farl komt uit Ierland. Ze zijn vrij naturel van smaak, en worden meestal bij het ontbijt gegeten, met zoet of hartig beleg. In de Joodse keuken worden aardappelpannenkoekjes gegeten tijdens Chanoeka. Ze hebben een belangrijke symbolische betekenis, want het eten van gerechten gebakken in olie is een manier om de wonderen van Chanoeka te herdenken. De Joodse variant is vrij klein en ze heten dan ‘latkes’. In Duitsland en verder naar het Oosten worden ook aardappelpannenkoekjes gegeten, de Duitse ‘Reibekuchen’ worden traditioneel op kerstmarkten gegeten. Je ziet het, er zijn veel verschillende mogelijkheden met aardappelpannenkoekjes. Kijk maar eens tussen de recepten hieronder, waarin verschillende culturen vertegenwoordigd zijn.
Aardappelpannenkoekjes
Iets leuks en anders met aardappelen? Bak er eens aardappelpannenkoekjes van. Heerlijk als stevig ontbijt, maar ook een prima bijgerechtje.
Boxty pancakes
Als je van pannenkoeken houdt moet je de Ierse boxty pancakes eens proberen. Je maakt de pannenkoekjes met aardappels!
Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room
Een origineel voorgerecht? Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en zure room, daarmee scoor je bij al je tafelgenoten!
Potato farl; Ierse aardappel pannenkoeken
Potato farl: Ierse aardappel pannenkoeken die je in kwarten snijdt voordat je ze bakt en die passen bij zowel een hartig als zoet beleg.
Latkes; heerlijke aardappelkoekjes
Latkes worden traditioneel gegeten tijdens het Joodse Chanoeka feest. Maar ook op andere momenten zijn deze aardappelpannenkoekjes heerlijk!
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.