Cottage cheese is ook wel bekend als Hüttenkäse. Bij het maken van kaas wordt de wrongel van de wei gescheiden. De wrongel wordt vervolgens geperst tot kaas. Voor cottage cheese wordt de wrongel niet geperst, niet gerijpt en niet gekleurd. Voor dit verse kaasje wordt koemelk gebruikt.
Jong en puur
In feite is cottage cheese dus een hele jonge en pure kaas die een beetje aan kwark doet denken. De frisheid in combinatie met de pure kaas eigenschappen maken dat je het op meerde manieren kunt toepassen in de keuken.
Eén van de grootste voordelen is het light karakter. In cottage cheese zitten nauwelijks vet en koolhydraten. Daarmee is deze kaas heel geschikt om te gebruiken op belegde broodjes. Een lepeltje op een broodje kan een enorme boost geven aan de totale smaakbeleving. Deze kaas zit wel vol eiwitten en is daarmee populair bij sporters of mensen die af willen vallen.
Cottage cheese bevat nauwelijks vet en koolhydraten.
Cottage cheese kan op ieder moment van de dag
Deze verse kaas biedt heel veel mogelijkheden. De gezonde eigenschappen en het frisse karakter passen heel goed bij een gezonde levensstijl. Misschien toch iets om over na te denken.
Zomaar een paar tips:
- Op de boterham, al dan niet in combinatie met wat groenten als radijs of tomaat.
- Op een cracker of op roggebrood met bijvoorbeeld komkommer, tomaat, maar ook met fruit of noten.
- Puur als ontbijt met vers fruit en zelfgemaakte granola. Heerlijk!
- Bij een omelet, eierpannenkoek of eiwrap.
- Bak er pannenkoeken van (recept onderaan).
- In veel gevallen kun je cottage cheese gebruiken i.p.v. crème fraîche of zure room, maar ook in plaats van bijvoorbeeld mascarpone.
- Verminder vet door cottage cheese te gebruiken in de gratin/saus laag van je ovenschotel. (recept onderaan).
- Combineer cottage cheese met frisse groenten als paprika en kruiden als peterselie of munt en gebruik als frisse saus bij vlees of vis.
- Op de borreltafel als dipsaus bij rauwe groenten, maar ook op een toastje met zalm.
Cottage cheese zelf maken
Voor de echte kookliefhebbers: Je kunt cottage cheese ook zelf maken. Breng hiervoor een liter melk aan de kook, voeg er 3 eetlepels citroensap aan toe en laat een half uur staan. Doe in een kaasdoek of schone theedoek en laat uitlekken tot de gewenste dikte.
Recepten met cottage cheese
Onderstaand 4 recepten waarin wij cottage cheese gebruikt hebben. Zet dus een bakje van dit heerlijke goedje op je boodschappenlijstje want deze toppers zullen je blijvend verrassen.
Gezonde sandwich met peer en ham
Lekker lunchen gaat zeker lukken met deze gezonde sandwiches van peer, ham en cottage cheese. Een mooie combinatie van smaken, vers en gezond!
Cottage cheese pannenkoekjes
Cottage cheese pannenkoekjes zijn gezond, lekker en snel gemaakt. Zet deze cottage cheese pannenkoekjes eens bij het ontbijt op tafel.
Ovenschotel met witte kool en spätzle
Een ovenschotel met witte kool is op zich niet bijzonder. In combinatie met spätzle is het hartstikke origineel. Puur, vers en lekker!
Hartig gevulde broodjes met kip of gehakt
Eenvoudig te maken hartig gevulde broodjes. Leuk als traktatie! Kies een vulling van pittige kip of pittig gehakt of bedenk je eigen variant.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!