• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Cottage cheese; Een gezonde keuze met heel veel mogelijkheden

Te gebruiken van ontbijt tot borreltafel

0
cottage cheese

Cottage cheese is ook wel bekend als Hüttenkäse. Bij het maken van kaas wordt de wrongel van de wei gescheiden. De wrongel wordt vervolgens geperst tot kaas. Voor cottage cheese wordt de wrongel niet geperst, niet gerijpt en niet gekleurd. Voor dit verse kaasje wordt koemelk gebruikt.

Jong en puur

In feite is cottage cheese dus een hele jonge en pure kaas die een beetje aan kwark doet denken. De frisheid in combinatie met de pure kaas eigenschappen maken dat je het op meerde manieren kunt toepassen in de keuken.

Eén van de grootste voordelen is het light karakter. In cottage cheese zitten nauwelijks vet en koolhydraten. Daarmee is deze kaas heel geschikt om te gebruiken op belegde broodjes. Een lepeltje op een broodje kan een enorme boost geven aan de totale smaakbeleving. Deze kaas zit wel vol eiwitten en is daarmee populair bij sporters of mensen die af willen vallen.

Cottage cheese bevat nauwelijks vet en koolhydraten.

Cottage cheese kan op ieder moment van de dag

Deze verse kaas biedt heel veel mogelijkheden. De gezonde eigenschappen en het frisse karakter passen heel goed bij een gezonde levensstijl. Misschien toch iets om over na te denken.

Zomaar een paar tips:

  • Op de boterham, al dan niet in combinatie met wat groenten als radijs of tomaat.
  • Op een cracker of op roggebrood met bijvoorbeeld komkommer, tomaat, maar ook met fruit of noten.
  • Puur als ontbijt met vers fruit en zelfgemaakte granola. Heerlijk!
  • Bij een omelet, eierpannenkoek of eiwrap.
  • Bak er pannenkoeken van (recept onderaan).
  • In veel gevallen kun je cottage cheese gebruiken i.p.v. crème fraîche of zure room, maar ook in plaats van bijvoorbeeld mascarpone.
  • Verminder vet door cottage cheese te gebruiken in de gratin/saus laag van je ovenschotel. (recept onderaan).
  • Combineer cottage cheese met frisse groenten als paprika en kruiden als peterselie of munt en gebruik als frisse saus bij vlees of vis.
  • Op de borreltafel als dipsaus bij rauwe groenten, maar ook op een toastje met zalm.

Cottage cheese zelf maken

Voor de echte kookliefhebbers: Je kunt cottage cheese ook zelf maken. Breng hiervoor een liter melk aan de kook, voeg er 3 eetlepels citroensap aan toe en laat een half uur staan. Doe in een kaasdoek of schone theedoek en laat uitlekken tot de gewenste dikte.

Recepten met cottage cheese

Onderstaand 4 recepten waarin wij cottage cheese gebruikt hebben. Zet dus een bakje van dit heerlijke goedje op je boodschappenlijstje want deze toppers zullen je blijvend verrassen.

gezonde sandwich met peer
Lunch

Gezonde sandwich met peer en ham

Lekker lunchen gaat zeker lukken met deze gezonde sandwiches van peer, ham en cottage cheese. Een mooie combinatie van smaken, vers en gezond!

Mousse van cottage cheese en frambozen
Nagerecht

Zo maak je een frisse mousse van cottage cheese en frambozen

In 15 minuten maak je deze frisse mousse met cottage cheese en frambozen. Een eiwitrijk dessert met verse ingrediënten.

Pistache-ijs van cottage cheese
Nagerecht

Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade

Romig pistache-ijs maak je makkelijk zelf van cottage cheese. Met knapperige chocolade en pistachenoten voor extra smaak en crunch.

Cottage cheese pannenkoekjes
Lunch

Cottage cheese pannenkoekjes

Cottage cheese pannenkoekjes zijn gezond, lekker en snel gemaakt. Zet deze cottage cheese pannenkoekjes eens bij het ontbijt op tafel.

Ovenschotel met witte kool en spatzle
Spatzle

Ovenschotel met witte kool en spätzle

Een ovenschotel met witte kool is op zich niet bijzonder. In combinatie met spätzle is het hartstikke origineel. Puur, vers en lekker!

Hartig gevulde broodjes
Hartig

Hartig gevulde broodjes met kip of gehakt

Eenvoudig te maken hartig gevulde broodjes. Leuk als traktatie! Kies een vulling van pittige kip of pittig gehakt of bedenk je eigen variant.

Vorige Volgende
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

  • Remeker kaas

    Remeker kaas: een bijzondere Nederlandse kaas

  • Ovenschotel met prei en nagelkaas

    Ovenschotel met prei en nagelkaas uit de Hollandse keuken

  • Carpaccio van rosbief

    Carpaccio van rosbief met verse geitenkaas en rucola

  • Broodje rosbief met verse geitenkaas

    Broodje rosbief met verse geitenkaas; dat is lekker lunchen

  • Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas

    Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas van de Molkerij

  • Kaaskroket met Ossekop

    Kaaskroket met Ossekop; een zachte Nederlandse kaas (uit Oss)

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.