Gebakken vis – Die zalige combinatie van zachte witte vis met dat knapperige korstje kan toch niemand weerstaan?
Gebakken vis
Wie houdt er niet van een visje op zijn tijd? Een lekkerbek of kibbeling, talloze mensen zijn daar dol op. Als je bij de viskraam staat zie je iedereen dat daar halen, maar thuis gebakken vis maken gebeurt alleen niet zoveel. Thuis kiezen voor visgerechten als een visstick of visschnitzel uit de diepvries of uit de koeling. Eigenlijk is dat echt wel jammer, want het is niet heel moeilijk om zelf een stukje vis van een krokant jasje te voorzien. Het is iets meer werk, ja, maar de smaak is dan ook wel zo veel beter dat het de moeite en de afwas meer dan waard is.
Welke vis neem je hiervoor?
De gangbaarste verse vis om te bakken is kabeljauw, maar omdat die nogal prijzig is geworden, wordt er ook vaak goedkopere witvis gebruikt. In principe kun je elke vis voorzien van een krokant laagje, maar kabeljauw is hiervoor toch wel het allerlekkerst. De kleinere visjes zoals sprot of sardientjes kunnen ook gebakken worden, maar die worden meestal door een lichter en luchtiger beslag gehaald, dan het beslag dat voor lekkerbek of kibbeling gebruikt wordt. Welk korstje is het lekkerst?
Als je gebakken vis maakt, heb je meerdere mogelijkheden om dat krokante korstje te krijgen. Je kunt de vis paneren, maar ook door een beslag halen. Bij beide varianten kun je weer verschillende recepten gebruiken.
Paneren
Bij paneren haal je de vis eerst door de bloem, waar je ook al kruiden in kunt doen. Dan haal je de vis door het los geklopte heel ei of eiwit en daarna wentel je de vis door paneermeel. Paneermeel kun je prima zelf maken van oud brood. Voeg er lekkere kruiden en/of specerijen aan toe en je kunt gaan bakken. Voor het beste resultaat kun je de vis het beste bakken in een laagje hete olie.
Door een beslag halen
Dit is de methode die wordt toegepast bij de kibbeling en de lekkerbek. Je moet er even handigheid in krijgen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt dan is het zo gedaan. Het is wel belangrijk dat de vis droog is, zodat het beslag goed kan hechten. Wentel de vis eventueel eerst door een laagje bloem, dan blijft het beslag makkelijker plakken. Na het doorhalen laat je de vis direct in de hete olie zakken om te bakken.
Zorg dat de vis goed droog is zodat het beslag goed kan hechten
Soorten beslag om vis in te bakken
Er zijn veel soorten beslag waar je de vis door kan halen, ze zijn ruwweg in te delen in 3 soorten, waar weer heel veel variaties en recepten voor zijn.
Het basisbeslag
Dit beslag doet een beetje denken aan een pannenkoekenbeslag en wordt gemaakt van eieren, bloem, melk en/of water of bruisend water. Soms wordt hier nog bakpoeder of baking soda aan toegevoegd voor meer luchtigheid.
Bierbeslag
De naam zegt het al, dit beslag lijkt op het basisbeslag en wordt aangemaakt met bier voor de luchtigheid. Hier wordt meestal geen bakpoeder meer aan toegevoegd.
Tempura beslag
Dit is een licht en luchtig beslag van rijstmeel en/of maizena, aangemaakt met bruisend water.
Het kruiden van gebakken vis
Er worden aan een beslag voor gebakken vis niet veel kruiden toegevoegd, meestal alleen een beetje zout en peper. Je kunt er voor kiezen om de vis eerst te kruiden voor je hem door het beslag haalt. Bij lekkerbek en kibbeling bijvoorbeeld, wordt er na het bakken viskruiden overheen gestrooid. Dat wordt ook bij tempura gedaan. Als je gaat paneren kun je de vis vooraf kruiden en ook het paneermeel voorzien van kruiden en/of specerijen naar wens.
Recepten voor gebakken vis op meerdere manieren
Gebakken griet met kruidenkorst
Heerlijk zachte vis in een knapperige korst met kaas en verse kruiden. Gebakken griet met kruidenkorst vind iedereen lekker.
Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.
Kabeljauwburgers, lekker kruidig en krokant
Kruidig en krokant, deze kabeljauwburgers zijn heerlijk op een broodje, maar ook erg lekker met rijst en groente uit de wok.
Vissticks; Maar dan echt lekker! ( Van kabeljauw )
Vissticks zelf maken van kabeljauw of skrei geeft gegarandeerd een smakelijk resultaat. Serveer de vissticks met een homemade yoghurtsausje.
Fish & Chips, een echte Britse klassieker
Echte fish & chips van kabeljauw in een verrukkelijk krokant beslag. Fish & Chips is razend populair. Zelf maken is best eenvoudig!
Sprotfilets in tempura; Verrassende variant op kibbeling
Sprotfilets in tempura is een hartig gerechtje voor de borreltafel. Met een goed glas wijn of een stevig biertje wordt het echt gezellig.
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!
Been there, done that
https://i.imgur.com/T5u8WJv.jpeg
En nog lekkerder dan de lekkerbek bij de kraam waar ik de vis van kocht ook 😛
Goed bezig Marc.