• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, mei 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Gebakken vis; zelf gebakken, dat zet je met trots op tafel

Heerlijke recepten + tips om zelf thuis aan de slag te gaan

door Connie Derks
in Specials
0
2
gebakken vis

Gebakken vis – die zalige combinatie van zachte witte vis met dat knapperige korstje kan toch niemand weerstaan.

Gebakken vis

Wie houdt er niet van een visje op zijn tijd? Een lekkerbek of kibbeling, talloze mensen zijn daar dol op. Als je bij de viskraam staat zie je iedereen dat daar halen, maar thuis gebakken vis maken doen we met z’n allen niet zoveel. Thuis kiezen we dan voor een visstick of visschnitzel uit de diepvries of uit de koeling. Eigenlijk is dat echt wel jammer, want heel moeilijk is het niet om zelf een stukje vis van een krokant jasje te voorzien. Het is iets meer werk ja, maar de smaak is dan ook wel zo veel beter dat het de moeite en de afwas meer dan waard is.

Welke vis neem je hiervoor?

De gangbaarste verse vis om te bakken is kabeljauw, maar omdat die nogal prijzig is geworden wordt er ook vaak goedkopere witvis gebruikt. In principe kun je elke vis voorzien van een krokant laagje, maar kabeljauw is hiervoor toch wel het allerlekkerst. De kleinere visjes zoals sprot of sardientjes kunnen ook gebakken worden, maar die worden meestal door een lichter en luchtiger beslag gehaald dan het beslag dat voor lekkerbek of kibbeling gebruikt wordt. Welk korstje is het lekkerst?

Als je gebakken vis maakt, heb je meerdere mogelijkheden om dat krokante korstje te krijgen. Je kunt de vis paneren, maar ook door een beslag halen. Bij beide varianten kun je weer verschillende recepten gebruiken.

Paneren

Bij paneren haal je de vis eerst door de bloem, waar je ook al kruiden in kunt doen. Dan haal je de vis door het los geklopte heel ei of eiwit en daarna wentel je de vis door paneermeel. Paneermeel kun je prima zelf maken van oud brood. Voeg er lekkere kruiden en/of specerijen aan toe en je kunt gaan bakken. Voor het beste resultaat kun je de vis het beste bakken in een laagje hete olie.

Door een beslag halen

Deze methode wordt toegepast bij de kibbeling en de lekkerbek. Je moet er even handigheid in krijgen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt dan is het zo gedaan. Het is wel belangrijk dat de vis droog is zodat het beslag goed kan hechten. Wentel de vis eventueel eerst door een laagje bloem, dan blijft het beslag makkelijker plakken. Na het doorhalen laat je de vis direct in de hete olie zakken om te bakken.

Zorg dat de vis goed droog is zodat het beslag goed kan hechten

Soorten beslag om vis in te bakken

Er zijn veel soorten beslag waar je de vis door kan halen, deze zijn ruwweg in te delen in 3 soorten waar weer heel veel variaties en recepten voor zijn.

Het basisbeslag

Dit beslag doet een beetje denken aan een pannenkoekenbeslag en wordt gemaakt van eieren, bloem, melk en/of water of bruisend water. Soms wordt hier nog bakpoeder of backing soda aan toegevoegd voor meer luchtigheid.

Bierbeslag

De naam zegt het al dit beslag lijkt op het basisbeslag en wordt aangemaakt met bier voor de luchtigheid. Hier wordt meestal geen bakpoeder meer aan toegevoegd.

Tempura beslag

Dit is een licht en luchtig beslag van rijstmeel en/of maizena, aangemaakt met bruisend water.

Het kruiden van gebakken vis

Veel kruiden worden er aan een beslag voor gebakken vis niet toegevoegd, meestal alleen een beetje peper en zout. Je kunt er voor kiezen om de vis eerst te kruiden voor je hem door het beslag haalt. Bij lekkerbek en kibbeling bijvoorbeeld wordt er na het bakken viskruiden overheen gestrooid. Dat wordt ook bij tempura gedaan. Als je gaat paneren kun je de vis vooraf kruiden en ook het paneermeel voorzien van kruiden en/of specerijen naar wens.

Onze recepten voor gebakken vis op meerdere manieren

lekkerbek
Visgerechten

Lekkerbek zelf maken doe je zo

Zin in een gebakken vis maar geen viskraam in de buurt? Ook jij kunt thuis die heerlijke lekkerbek zelf maken.

gebakken griet met kruidenkorst
Visgerechten

Gebakken griet met kruidenkorst

Heerlijk zachte vis in een knapperige korst met kaas en verse kruiden. Gebakken griet met kruidenkorst vind iedereen lekker.

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Kabeljauwburgers
Visgerechten

Kabeljauwburgers, lekker kruidig en krokant

Kruidig en krokant, deze kabeljauwburgers zijn heerlijk op een broodje, maar ook erg lekker met rijst en groente uit de wok.

vissticks
Visgerechten

Vissticks; Maar dan echt lekker! ( Van skrei of kabeljauw )

Vissticks zelf maken van kabeljauw of skrei geeft gegarandeerd een smakelijk resultaat. Serveer de vissticks met een homemade yoghurtsausje.

Fish & Chips
Visgerechten

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Echte fish & chips van kabeljauw in een verrukkelijk krokant beslag. Fish & Chips is razend populair. Zelf maken is best eenvoudig!

Vorige Volgende
Tags: Vis - Verse vis
DeelPin18Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta
Specials

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm
Specials

Voorgerechten met gerookte zalm

Toetjes met aardbeien
Specials

Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt

Spinazie & pasta
Specials

Spinazie en pasta, een perfecte match

Aardappelgratin met spinazie
Specials

Aardappelgratin; lekker variëren met aardappel

salades met rijst of quinoa
Specials

Salades met rijst of quinoa

Reacties 2

  1. marc0871 says:
    1 maand geleden

    Been there, done that
    https://i.imgur.com/T5u8WJv.jpeg

    En nog lekkerder dan de lekkerbek bij de kraam waar ik de vis van kocht ook 😛

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 maand geleden

      Goed bezig Marc.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

zeventien + 13 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Pasta met zalm saffraan en spinazie
  • De perfecte gehaktbal
  • Lavas
  • Hoe vaak eet jij thuis vis? En dan bedoelen we niet de afgehaalde kibbeling.
  • Geschilde asperges of ongeschilde asperges

Uitgelicht

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Doe eens gek en leg een goed en stoer stuk rundvlees op de barbecue. Met deze recepten helpen we je op weg naar de ultieme BBQ-beleving.

Check het recept of lees de info
courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm

Voorgerechten met gerookte zalm

Recept in de picture

Nacho´s uit de oven
Hapjes

Nacho’s uit de oven

De lekkerste snack? Dat zijn beslist deze nacho's uit de oven. Je maakt ze met verse ingrediënten en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus!

Check het recept of lees de info
Gebakken langoustines

Gebakken langoustines met chilimayonaise

Aardappelen met rozemarijn en knoflook

Aardappelen met knoflook en rozemarijn

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep
  • Guido op Verse aspergesoep
  • Connie Derks op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Susanne Hermsen op Sperziebonen als bijgerecht; maak het net even spannender
  • Elise de Haan op Stamppot met spinazie en bospeen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen