Gehaktbrood – In Amerika noemen ze het een ‘Meat Loaf’, in Italië een ‘Polpettone’, en in Duitsland stoppen ze er gekookte eieren in en dan wordt het een ‘Falscher Hase’ genoemd. In Nederland en België noemen we het gewoon een gehaktbrood, of ook wel een fricandon. De oorsprong van het gerecht is een beetje vaag, maar het lijkt te zijn ontstaan uit Europese en Amerikaanse culinaire tradities. Je eet het bij de warme maaltijd. Maar koud kan ook. In dunne plakjes gesneden is het dan ook een heerlijk broodbeleg en in blokjes gesneden aan een prikkertje heb je er een fijne borrelhap aan. Eigenlijk is het gewoon een soort comfortfood dus!
Een goed gemaakt gehaktbrood is gewoon heel erg lekker
Maak jij wel eens een gehaktbrood? Een gehaktbrood is niet echt een luxe vleesgerecht. Toch is dit gerecht met zijn vaak eenvoudige ingrediënten en robuuste smaken een soort van verborgen schat. Want een goed gemaakt gehaktbrood is gewoon heel erg lekker. In dit artikel vertellen we meer over de redenen waarom gehaktbrood een geweldig gerecht is en waarom het vaker geserveerd zou moeten worden. Hoewel gehaktbrood misschien niet de eerste keuze is als je aan bijzonder vleesgerecht denkt, zijn er tal van redenen om dit gerecht een herwaardering te geven. Een gehaktbrood is tenslotte makkelijk te maken, geen kostbare aangelegenheid en je kunt er op ontelbare manieren mee variëren.
Heerlijke recepten voor gehaktbrood
Natuurlijk hebben we een heleboel heerlijke recepten voor een gehaktbrood voor je. Om te beginnen geven we je een recept voor een basisgehaktbrood. Dat is al heerlijk om zo te eten, maar je kunt het ook gebruiken als uitgangspunt voor je eigen creaties. Je kunt er elk tintje aan geven dat jou lekker lijkt.
En dan hebben we nog een flink aantal recepten met een thema. Heb je zin in een heerlijk pittig vleesgerecht? Maak dan eens een met Tex-Mex kruiden. Lekker bij de maaltijd, maar ook als snack! Ook een Griekse variant, gemaakt met lamsgehakt is een heerlijk kruidig gerecht. Een eenvoudig gehaktbrood, op smaak gebracht met verse tuinkruiden is ook erg lekker. Eet kip eens anders! Want weet je dat je ook gehaktbroden kunt maken van kipgehakt? Een gehaktbrood van kipgehakt, heerlijk zacht door de toevoeging van groenten is een fijne afwisseling met andere kipgerechten. Verras je tafelgenoten in de herfst eens met een gehaktbrood met ui en paddenstoelen. Eet met de seizoenen mee, zo eet je door het jaar heen steeds iets nieuws! Een verrassend recept? Heel makkelijk en snel maak je een gehaktbrood in de airfryer. Daar kun je de airfryer dus ook voor gebruiken.
Gehaktbrood; een basisrecept
Gehaktballen saai? Maak dan eens een gehaktbrood. Met dit basisrecept maak je heel makkelijk een heerlijk, ánder, doordeweeks gehaktgerecht!
Gehaktbrood van wildgehakt
Gehaktbrood, dat is toch wat gewoontjes comfortfood? Niet dit gehaktbrood van wildgehakt. Leuk voor een etentje, of voor tweede kerstdag?
Gehaktbrood van lamsgehakt, met een Grieks tintje
Wie loopt er niet warm voor een heerlijk gevuld en gekruid gehaktbrood? Dit gehaktbrood is van lamsgehakt en heeft een zonnig Grieks tintje!
Gehaktbrood van kipgehakt met paprika en champignons
Een gehaktbrood van kipgehakt, heerlijk zacht door de toevoeging van groenten en een ingrediënt wat je niet in een gehaktbrood verwacht.
Gehaktbrood uit de airfryer; met een lekker oosters tintje
Gebruik jij de airfryer alleen voor kant-en-klare patat en snacks? Er kan meer! Maak eens een gehaktbrood uit de airfryer, makkelijk en snel!
Gehaktbrood met Tex-Mex kruiden
Zin in een heerlijk pittig vleesgerecht? Maak dan eens een gehaktbrood met Tex-Mex kruiden. Lekker bij de maaltijd, maar ook als snack!
Gehaktbrood met Italiaanse kruiden
Zin om een groot stuk vlees te serveren, maar niet te ingewikkeld en niet te kostbaar? Maak eens een gehaktbrood met Italiaanse kruiden!
Gehaktbrood met verse kruiden
Een groot stuk vlees serveren, maar niet ingewikkeld? Een gehaktbrood met verse kruiden zet je zo op tafel, en mislukken kan bijna niet!
Gehaktbrood met ui en paddenstoelen
Verras in de herfst met een gehaktbrood met ui en paddenstoelen. Eet met de seizoenen mee, zo eet je door het jaar heen steeds iets nieuws.
Gehaktbrood met verstopte eieren
Het grote broertje van het Schotse ei? Wie weet! Maar makkelijker te maken en zeker zo lekker, dat is het gehaktbrood met verstopte eieren!