Hutspot recepten – Hutspot, wortelstamp, stamppot peen en uien, een heleboel namen voor een stamppot gebaseerd op aardappel, winterpeen en uien. De oorsprong van de huidige hutspot recepten gaat heel ver terug in onze vaderlandse geschiedenis, en wel tot in 1574. Op 3 oktober van dat jaar werd namelijk de stad Leiden door de watergeuzen bevrijd van de Spanjaarden. Na een beleg van 4 maanden heerste er een hongersnood in de stad. De watergeuzen brachten voedsel mee voor de uitgehongerde bevolking. Dit zou volgens de overlevering een voedzaam gerecht zijn geweest dat bestond uit winterpeen, uien, pastinaken en vlees. Na bijna 450 jaar is de samenstelling van het gerecht wat veranderd; de pastinaken zijn inmiddels vervangen door aardappels en het vlees kan van alles zijn. Vaak is dit een rookworst, of een gehaktbal, en soms worden er uitgebakken spekjes toegevoegd aan de stamppot. Een heel traditionele onder de hutspot recepten is hutspot met klapstuk. Klapstuk is rundvlees dat een lange bereidingstijd nodig heeft. Deze manier van hutspot bereiden komt het dichtst bij de manier zoals het werd gegeten bij het Leidens Ontzet, al wordt tegenwoordig bij de meeste hutspot recepten het vlees meestal apart gestoofd en later bij de stamppot geserveerd.
Tegenwoordig wordt er in Leiden, naast haring en witbrood, nog steeds hutspot gegeten op 3 oktober, om te vieren dat de watergeuzen de Spanjaarden hebben verdreven.
Vier verschillende hutspot recepten
Zoals bij alle traditionele gerechten is er discussie over de hutspot en juiste samenstelling van de recepten. Dit betreft dan vooral de verhouding van de aardappels en de groenten. Er is geen wet die voorschrijft hoe je hutspot moet bereiden. Dus pas de hutspot gewoon aan je eigen smaak aan. Meer penen om het wat zoeter te maken, meer uien om het pittiger te maken, de aardappels vervangen door pastinaken… het mag allemaal. Omdat smaken verschillen, en er natuurlijk ontelbare variatiemogelijkheden zijn, geven we je vier hutspot recepten; vier keer anders, allemaal heel erg lekker!
Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!
Wortelstamp met gebakken uien en braadworst
Hutspot, of wortelstamp kun je als hoofdgerecht geven, maar is ook een ideaal bijgerecht bij vlees, vis of wild. Leer dit recept uit je hoofd.
Hutspot of stamppot peen en uien
De klassieke hutspot is nog altijd heel populair. Hier tref je het recept voor hutspot inclusief diverse tips voor een nog beter resultaat.
Hutspot met klapstuk; de klassieker!
Hutspot met klapstuk, deze echte Hollandse klassieker, gebaseerd op een gerecht uit onze vaderlandse geschiedenis, moet je geproefd hebben!
Winterpeen
De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je het jaarrond kopen.