• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 17, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Kakifruit voor een exotisch tintje in de keuken

door Samantha
in Specials
Kakifruit
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Kakifruit voor een exotisch tintje in de keuken – Kaki is een verzamelnaam (net als appel of peer) voor een aantal verschillende soorten, namelijk de persimon, de bouquet persimon en de in Nederland meest bekend en best verkrijgbare sharon.

Oranje tomaat ??

Kakifruit wordt qua uiterlijk vaak  vergeleken met een vleestomaat, met als voornaamste verschil dat de tomaat rood is en de kaki oranje van kleur. Ook is de kaki meer vierkant van vorm en uiteraard is de smaak verschillend. De smaak van een kaki is fris en zoet, enigszins te vergelijken met de smaak van een abrikoos.

Al eeuwen oud

De oorsprong van de kakiplant ligt in landen als Japan, Vietnam, Korea, Thailand en China. Al meer dan 2000 jaar wordt deze vrucht in die landen volop gebruikt. Men heeft halverwege de 19e eeuw geprobeerd de vrucht ook in de koele delen van de Verenigde staten te laten groeien, maar het klimaat was te koel om de plant te laten groeien. Jaren later probeerde men het opnieuw in het warme en zonnige Florida. Hier slaagde de groei en al snel werd deze vrucht ook in de Verenigde staten een veel gebruikte en gegeten vrucht. Niet veel later kwam de vrucht naar Italië, Frankrijk en Spanje.

Sharonfruit

Inmiddels wint de vrucht ook in Nederland steeds meer terrein  en hoewel hij eerder vooral in de late herfst en de winter te verkrijgen was, kun je de vrucht tegenwoordig bijna het hele jaar door kopen.

De vrucht die in Nederland het meest en makkelijkst te verkrijgen is, is de sharon, deze groeit in de Sharonvallei in Israël. Deze vrucht is in tegenstelling tot het andere kakifruit, pitloos. De kleur van het vruchtvlees is lichter als de andere soorten en de smaak zoeter. Door het hoge tanninegehalte is kakifruit in harde toestand niet lekker om te eten, echter sharonfruit wordt behandeld met ethyleen, wat de tannine uit de vrucht verwijderd en derhalve is de sharon ook goed te eten als deze nog niet helemaal rijp is, eet hem dan als een appel, gewoon met schil. Op zijn lekkerst is kakifruit, zo ook de sharon, als hij overrijp is, de zoete, frisse smaak doet vragen naar meer. Lepel een rijpe sharon uit zoals bijvoorbeeld een kiwi.

Goed voor de gezondheid

Een rijpe vrucht bevat z’on 20% suiker en is een rijke bron van vezels. Tevens zit de vrucht vol van provitamine A en vitamine C.

Hoe het best bewaren..

Laat onrijpe kaki’s verder rijpen op uw fruitschaal (een appel ernaast versneld het rijpingsproces). Een rijpe kaki bewaart u het best in de koelkast. Een kaki is rijp als de schil zacht aanvoelt en mee veert als u er zachtjes in drukt. Een overrijpe kaki wordt het best binnen 3 dagen gebruikt.

In de keuken

Kaki kan in veel gerechten en op vele manieren gebruikt worden, denk bijvoorbeeld aan een frisse fruitsalade in combinatie met banaan en/of kiwi, samen met een dadel op een cocktailprikker, gegratineerd met geitenkaas, in plakjes bij kip of kalkoen of in een smoothie.

Ik maakte met het sharonfruit een heerlijke chutney gecombineerd met abrikozen, en muffins met sharonfruit en roomkaas.

Chutney

  • Kakifruit chutney6 sharons
  • 300 gram abrikozen
  • 1 kleine rode peper
  • 125 ml appelazijn
  • 100 ml wodka
  • 60 ml granaatappelsiroop
  • 80 gram bruine suiker
  • 1/2 tl kardemom
  • mespunt nootmuskaat

Schil de sharons en de abrikozen en snijd ze in kleine blokjes. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd deze zeer fijn.

Laat in een pan de vruchten en de rode peper samen met de azijn, citroensap, de kardamom en de nootmuskaat op een laag vuur inkoken. Naar smaak kunnen suiker en wodka worden toegevoegd. Laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken en schenk de nog warme chutney in een goed af te sluiten pot.

Heerlijk om uit te smeren op een cracker met kaas, of bij een lekker stukje vlees.

Muffins (6 stuks)

  • Kakifruit muffin2 sharons
  • 150 gram meel
  • 1 tl bakpoeder
  • mespunt bakzout
  • 1 ei
  • 40 ml zonnebloemolie
  • 70 gram suiker
  • 50 gram roomkaas
  • merg van 1/2 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)
  • mespunt zout
  • 45 ml melk

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet muffinblik goed in. De sharons schillen en in stukjes snijden. In een kom het meel, bakpoeder en bakzout mengen. In een tweede kom het ei, de olie, de suiker, roomkaas, merg van de vanille, zout en melk goed schuimig kloppen. Vervolgens het meelmengsel en de stukjes sharon hieraan toevoegen en zachtjes doorspatelen. Met het deeg de vormpjes vullen en in 20-25 minuten afbakken in de voorverwarmde oven.

Probeer ook eens dit heerlijke dessert van gevulde kaki.

Tafel lekker !

Tags: FruitFruit - ExotenWinter

Gerelateerde Artikelen & Recepten

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

sinaasappel - citrus - recept - recepten
Specials

Sinaasappel; Dat is meer dan alleen een glaasje versgeperst sap

Witte kool
Specials

Witte kool; veelzijdig en budget vriendelijk

limoen
Specials

Limoen, Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

Citroen
Specials

Citroen; een veelzijdige supervrucht

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Quiche

Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas

Alweer die broccolitaart? Eet met de seizoenen mee. Deze hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas scoort in de winter...

Lees verder
Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Orzo salade met rode biet en geitenkaas

Tex-Mex gehaktballen

Tex-Mex gehaktballen

Handige kooktips

Botercrème
Kookschool

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

Er zijn verschillende recepten voor botercrème, die gaan van simpel boter en suiker mengen tot de botercrème met eiwitschuim als basis.

Lees verder
hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • sam op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Elise op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Eveline op Pizzadeeg; Zo maak je dat eenvoudig zelf
  • Suzanne op Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen