Kakifruit voor een exotisch tintje in de keuken – Kaki is een verzamelnaam (net als appel of peer) voor een aantal verschillende soorten, namelijk de persimon, de bouquet persimon en de in Nederland meest bekend en best verkrijgbare sharon.
Oranje tomaat ??
Kakifruit wordt qua uiterlijk vaak vergeleken met een vleestomaat, met als voornaamste verschil dat de tomaat rood is en de kaki oranje van kleur. Ook is de kaki meer vierkant van vorm en uiteraard is de smaak verschillend. De smaak van een kaki is fris en zoet, enigszins te vergelijken met de smaak van een abrikoos.
Al eeuwen oud
De oorsprong van de kakiplant ligt in landen als Japan, Vietnam, Korea, Thailand en China. Al meer dan 2000 jaar wordt deze vrucht in die landen volop gebruikt. Men heeft halverwege de 19e eeuw geprobeerd de vrucht ook in de koele delen van de Verenigde staten te laten groeien, maar het klimaat was te koel om de plant te laten groeien. Jaren later probeerde men het opnieuw in het warme en zonnige Florida. Hier slaagde de groei en al snel werd deze vrucht ook in de Verenigde staten een veel gebruikte en gegeten vrucht. Niet veel later kwam de vrucht naar Italië, Frankrijk en Spanje.
Sharonfruit
Inmiddels wint de vrucht ook in Nederland steeds meer terrein en hoewel hij eerder vooral in de late herfst en de winter te verkrijgen was, kun je de vrucht tegenwoordig bijna het hele jaar door kopen.
De vrucht die in Nederland het meest en makkelijkst te verkrijgen is, is de sharon, deze groeit in de Sharonvallei in Israël. Deze vrucht is in tegenstelling tot het andere kakifruit, pitloos. De kleur van het vruchtvlees is lichter als de andere soorten en de smaak zoeter. Door het hoge tanninegehalte is kakifruit in harde toestand niet lekker om te eten, echter sharonfruit wordt behandeld met ethyleen, wat de tannine uit de vrucht verwijderd en derhalve is de sharon ook goed te eten als deze nog niet helemaal rijp is, eet hem dan als een appel, gewoon met schil. Op zijn lekkerst is kakifruit, zo ook de sharon, als hij overrijp is, de zoete, frisse smaak doet vragen naar meer. Lepel een rijpe sharon uit zoals bijvoorbeeld een kiwi.
Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de tropen
Exotisch fruit is een mooie aanvulling op lokaal fruit. Maar hoe gek is het dat bananen (geïmporteerd) het meest gegeten fruit van NL zijn?
Goed voor de gezondheid
Een rijpe vrucht bevat z’on 20% suiker en is een rijke bron van vezels. Tevens zit de vrucht vol van provitamine A en vitamine C.
Hoe het best bewaren..
Laat onrijpe kaki’s verder rijpen op uw fruitschaal (een appel ernaast versneld het rijpingsproces). Een rijpe kaki bewaart u het best in de koelkast. Een kaki is rijp als de schil zacht aanvoelt en mee veert als u er zachtjes in drukt. Een overrijpe kaki wordt het best binnen 3 dagen gebruikt.
In de keuken
Kaki kan in veel gerechten en op vele manieren gebruikt worden, denk bijvoorbeeld aan een frisse fruitsalade in combinatie met banaan en/of kiwi, samen met een dadel op een cocktailprikker, gegratineerd met geitenkaas, in plakjes bij kip of kalkoen of in een smoothie.
Ik maakte met het sharonfruit een heerlijke chutney gecombineerd met abrikozen, en muffins met sharonfruit en roomkaas.
Chutney
- 6 sharons
- 300 gram abrikozen
- 1 kleine rode peper
- 125 ml appelazijn
- 100 ml wodka
- 60 ml granaatappelsiroop
- 80 gram bruine suiker
- 1/2 tl kardemom
- mespunt nootmuskaat
Schil de sharons en de abrikozen en snijd ze in kleine blokjes. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd deze zeer fijn.
Laat in een pan de vruchten en de rode peper samen met de azijn, citroensap, de kardamom en de nootmuskaat op een laag vuur inkoken. Naar smaak kunnen suiker en wodka worden toegevoegd. Laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes doorkoken en schenk de nog warme chutney in een goed af te sluiten pot.
Heerlijk om uit te smeren op een cracker met kaas, of bij een lekker stukje vlees.
Muffins (6 stuks)
- 2 sharons
- 150 gram meel
- 1 tl bakpoeder
- mespunt bakzout
- 1 ei
- 40 ml zonnebloemolie
- 70 gram suiker
- 50 gram roomkaas
- merg van 1/2 vanillestokje (of 1 zakje vanillesuiker)
- mespunt zout
- 45 ml melk
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet muffinblik goed in. De sharons schillen en in stukjes snijden. In een kom het meel, bakpoeder en bakzout mengen. In een tweede kom het ei, de olie, de suiker, roomkaas, merg van de vanille, zout en melk goed schuimig kloppen. Vervolgens het meelmengsel en de stukjes sharon hieraan toevoegen en zachtjes doorspatelen. Met het deeg de vormpjes vullen en in 20-25 minuten afbakken in de voorverwarmde oven.
Tafel lekker !