Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee? – Waarschijnlijk ken je die naam van het gerecht ‘hutspot met klapstuk’, een traditioneel Nederlands gerecht, dat werd gegeten bij het Leidens Ontzet. Veel verder dan dat, en dat het rundvlees is, komen de meeste mensen niet. Maar wat is nu precies klapstuk, en wat kun je er nog meer mee doen dan stoven voor bij de hutspot? Je leest het in dit artikel.
Wat is klapstuk?
Klapstuk is rundvlees dat afkomstig is van de klapribben van het rund. De klapribben zijn de korte ribben van het rund. De klapribben zijn een onderdeel van de runderborst. Dit stuk vlees wordt dan ook wel runderborst genoemd. Het vlees is doorregen met kleine vetrandjes. Die vetrandjes geven veel smaak aan het vlees. Snijd ze er dus ook vooral niet af. Ze smelten bijna volledig weg tijdens de bereiding van het vlees. Klapstuk is redelijk taai vlees als het rauw is. Dat betekent dat het een lange bereidingstijd nodig heeft om mals te worden. Dat klinkt als veel werk en ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Als het vlees eenmaal in de pan of de oven zit, dan suddert het wel gaar en kun jij je bezighouden met andere zaken. Een paar uur later heb je dan een pan vol heerlijk zacht stoofvlees.
Wat kun je er nog meer mee doen?
Behalve de hutspot met klapstuk kun je natuurlijk veel meer dingen doen met klapstuk. In principe kun je het op dezelfde manier gebruiken als runderstoofvlees als riblappen, sukadelappen et cetera. In plaats van stoven in een braadpan, of in de oven, zou je het ook op een barbecue met een deksel kunnen klaarmaken. En natuurlijk zit je niet vast aan een klassiek Hollands gerecht als hutspot met klapstuk. Met een heerlijke rundvleescurry geef je een Oosters tintje aan het klapstuk. Maar met rode wijn, wat kruiden als rozemarijn en tijm, knoflook en uien maak je er een gerecht met een Mediterrane uitstraling van.
Klapstuk kopen, dat doe je bij de slager
Klapstuk zal je waarschijnlijk niet op de vleesafdeling van de meeste supermarkten vinden. De slagerij is dus de aangewezen plaats om dit soort vlees te kopen. Toch moet je er rekening mee houden dat ook de slager het mogelijk niet op voorraad heeft. Maar ongetwijfeld is elke slager bereid om het voor je te bestellen.
De leukste en de lekkerste recepten
We delen graag ons recept van de klassieke hutspot met klapstuk met. Maar natuurlijk vind je bij ons ook inspiratie voor andere recepten met klapstuk!
Hete bliksem met klapstuk
Een lekker, oud-Hollands stamppotje met zoete appeltjes, met een ouderwets stukje rundvlees, oftewel, hete bliksem met klapstuk!
Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen
Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen, een AGV-tje op zijn Oosters. Na een paar uur stoven heb je een pan vol pittig comfortfood!
Hutspot met klapstuk; de klassieker!
Hutspot met klapstuk, deze echte Hollandse klassieker, gebaseerd op een gerecht uit onze vaderlandse geschiedenis, moet je geproefd hebben!
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Bedankt voor de mooie recepten en succes met de site
Dankjewel voor het compliment, Fred. Dit soort dingen horen we graag!