Kropsla – Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop en eet jij nog echte, verse kropsla of botersla? Neem jij de moeite om nog zelf sla te wassen, te drogen en er vervolgens een lekkere salade mee te maken? Botersla is een slasoort die echt even je aandacht verdient. Want het is een basis voor de lekkerste salades, maar ook warm te gebruiken. En natuurlijk zijn blaadjes kropsla heerlijk tussen een broodje met nog ander beleg. Dat geeft er een frisse touch aan, en je eet op een makkelijke manier wat extra groente.
Wat is kropsla of botersla?
‘Gewone sla’, dat is hoe kropsla vaak wordt omschreven. Dat klinkt als heel gewoontjes, maar die bladgroente verdient meer dan dat. Want met botersla als basis maak je de lekkerste salades. Kropsla hoort tot de familie van de bladgroenten en je herkent hem door zijn compacte, ronde vorm. De plant heeft brede, lichtgroene bladeren die samen een krop vormen. De smaak van botersla is zacht en mild, de structuur is knapperig. Door de neutrale smaak is het met vrijwel alles te combineren. In het vroege voorjaar, het najaar en de winter komt botersla uit de kas. In de zomer is er ook kropsla van de volle grond. Maak daar gebruik van, want sla van de volle grond heeft meer smaak dan sla uit de kas. En juist in de zomer is het heerlijk om de frisse sla te eten.
Kropsla, dat is echte ‘sla’!
Kropsla of botersla, dat was wat we vroeger bedoelden met ‘sla’. Je weet wel, je moeder kocht dan zo’n mooie, grote, lekker verse, lichtgroene krop. Die werd dan zorgvuldig gewassen en vervolgens gedroogd in de slacentrifuge of droog geslagen in een theedoek. De sla werd dan aangemaakt met olie en azijn en aangekleed met uitjes, schijfjes tomaat en komkommer en een gekookt ei. En zo at je dan heerlijke, frisse sla. Helaas zijn dit soort taferelen, die vroeger heel gewoon waren, nu eerder uitzondering dan regel.
Tegenwoordig gaat het een beetje anders. In vrijwel elke supermarkt vind je meterslange koelingen vol met zakjes gesneden groenten, en een groot gedeelte daarvan zijn zakjes met gewassen en gesneden sla, in verschillende soorten en melanges. Want dat is zo lekker makkelijk. Zo uit het zakje op je bord, of in de slaschaal. Dressinkje er op en eten maar. Het vinden van een goede krop sla valt niet mee. In veel winkels wordt het je al duidelijk dat kroppen kropsla of botersla een onder geschoven kindje zijn. Vaak zijn het zielige kropjes, die al een beetje beginnen te verleppen. De oorzaak zal liggen in het feit dat er te weinig van verkocht wordt. Overigens zouden de supermarkten er best wat meer aandacht mogen besteden om meer groente nog in de vorm van kroppen te verkopen. Ze mogen best iets vaker in de aanbieding, zodat de consument er meer op gewezen wordt en dus eerder zou kiezen voor een krop sla.
Waarom zou je een krop sla kopen in plaats van een zakje?
De belangrijkste reden om kropsla of botersla als krop te kopen is uiteraard omdat het veel lekkerder is. En waarom dan wel? Omdat het veel verser is. Sla in zakjes is op het moment dat jij het koopt en gaat eten, al dagen daarvoor gewassen en gesneden. Als je zelf een verse krop sla koopt, en wast en snijdt kort voor je hem gaat eten, dan zul je het verschil echt wel proeven. Probeer het maar eens, dan herinner je je ongetwijfeld weer hoe sla vroeger smaakte.
Een andere reden om kroppen sla te kopen is, vooropgesteld dat die niet in plastic verpakt zijn, je meehelpt om de hoeveelheid plastic afval te verminderen. En dat is op dit moment ook niet geheel onbelangrijk toch?
Sla kopen, bewaren en verwerken
Bij het kopen van kropsla is het belangrijk om te letten op de versheid en kwaliteit van de bladeren. Kies bladeren die stevig en helder van kleur zijn, zonder tekenen van verwelking of een gelige verkleuring. Het is het beste om kropsla koel en vochtig te bewaren, in de groentelade van de koelkast, om de versheid te behouden. Je kunt de krop zo een dag of drie bewaren. Was de bladeren voorzichtig en pas vlak voor gebruik en dep ze droog met schone theedoek of droog ze in een slacentrifuge. Kropsla of botersla snijd je niet met een mes klein, maar scheur je gewoon mt je vingers in hanteerbare stukjes.
Kropsla, niet alleen als basis voor een salade
Je zou geneigd zijn te denken dat je kropsla alleen eet als salade. Niets is minder waar! Je kunt de groente ook inzetten bij het klaarmaken van warme maaltijden. Je maakt er namelijk heel makkelijk een lekker slasoepje mee. De smaak daarvan zou je wel eens kunnen verrassen! Of al eens gedacht aan sla als ‘bedje’ onder een warm gerecht als ratatouille? En als je rauwe andijvie tot stamppot kunt verwerken, waarom kan dat dan niet met sla? Dat kan prima dus!
De lekkerste salades maak je met kropsla
De lekkerste salades maak je met kropsla. Het is een ingrediënt waarmee je je bijzonder creatief kunt uitleven in de keuken, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Heb je toch een beetje inspiratie nodig? Natuurlijk hebben we ook wat heerlijke recepten van salades waarin kropsla de basis vormt voor je. Ga jij voor een heerlijk zomerse salade met aardbeien? Of kropsla met citroen en mosterd? Ook de groene salade met doperwten is een heerlijk idee. Of botersla met mozzarella? Kortom, keus genoeg! Leef je uit met kropsla!
Kropsla met meloen en ham
Kropsla met meloen en ham, dat is een mooie variant op het klassieke voorgerecht. Extra fris door de botersla, extra hartig door de feta!
Salade met botersla en mozzarella
Een zomerse, frisse en makkelijke salade met botersla en mozzarella. Heerlijk als bijgerecht bij het avondeten of voor bij de barbecue.
Salade van botersla; met aardbeien, mozzarella en avocado
Salade van botersla, heel simpel, maar wel erg lekker. De aardbeien maker er, samen met de mozzarella en de avocado een zomerse salade van!
Kropsalade met citroen en mosterd
De 'ouderwetse botersla' mag weer terug op het menu. Kropsalade met citroen en mosterd maak je snel en is verre van ouderwets.
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.