• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Kropsla; ook bekend als botersla

'Ouderwetse sla', gewoon van een krop!

Redactie door Redactie
in Specials
0
Kropsla

Kropsla – Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop en eet jij nog echte, verse kropsla of botersla? Neem jij de moeite om nog zelf sla te wassen, te drogen en er vervolgens een lekkere salade mee te maken? Botersla is een slasoort die echt even je aandacht verdient. Want het is een basis voor de lekkerste salades, maar ook warm te gebruiken. En natuurlijk zijn blaadjes kropsla heerlijk tussen een broodje met nog ander beleg. Dat geeft er een frisse touch aan, en je eet op een makkelijke manier wat extra groente.

Wat is kropsla of botersla?

‘Gewone sla’, dat is hoe kropsla vaak wordt omschreven. Dat klinkt als heel gewoontjes, maar die bladgroente verdient meer dan dat. Want met botersla als basis maak je de lekkerste salades. Kropsla hoort tot de familie van de bladgroenten en je herkent hem door zijn compacte, ronde vorm. De plant heeft brede, lichtgroene bladeren die samen een krop vormen. De smaak van botersla is zacht en mild, de structuur is knapperig. Door de neutrale smaak is het met vrijwel alles te combineren. In het vroege voorjaar, het najaar en de winter komt botersla uit de kas. In de zomer is er ook kropsla van de volle grond. Maak daar gebruik van, want sla van de volle grond heeft meer smaak dan sla uit de kas. En juist in de zomer is het heerlijk om de frisse sla te eten.

Kropsla, dat is echte ‘sla’!

Kropsla of botersla, dat was wat we vroeger bedoelden met ‘sla’. Je weet wel, je moeder kocht dan zo’n mooie, grote, lekker verse, lichtgroene krop. Die werd dan zorgvuldig gewassen en vervolgens gedroogd in de slacentrifuge of droog geslagen in een theedoek. De sla werd dan aangemaakt met olie en azijn en aangekleed met uitjes, schijfjes tomaat en komkommer en een gekookt ei. En zo at je dan heerlijke, frisse sla. Helaas zijn dit soort taferelen, die vroeger heel gewoon waren, nu eerder uitzondering dan regel.

Tegenwoordig gaat het een beetje anders. In vrijwel elke supermarkt vind je meterslange koelingen vol met zakjes gesneden groenten, en een groot gedeelte daarvan zijn zakjes met gewassen en gesneden sla, in verschillende soorten en melanges. Want dat is zo lekker makkelijk. Zo uit het zakje op je bord, of in de slaschaal. Dressinkje er op en eten maar. Het vinden van een goede krop sla valt niet mee. In veel winkels wordt het je al duidelijk dat kroppen kropsla of botersla een onder geschoven kindje zijn. Vaak zijn het zielige kropjes, die al een beetje beginnen te verleppen. De oorzaak zal liggen in het feit dat er te weinig van verkocht wordt. Overigens zouden de supermarkten er best wat meer aandacht mogen besteden om meer groente nog in de vorm van kroppen te verkopen. Ze mogen best iets vaker in de aanbieding, zodat de consument er meer op gewezen wordt en dus eerder zou kiezen voor een krop sla.

Waarom zou je een krop sla kopen in plaats van een zakje?

De belangrijkste reden om kropsla of botersla als krop te kopen is uiteraard omdat het veel lekkerder is. En waarom dan wel? Omdat het veel verser is. Sla in zakjes is op het moment dat jij het koopt en gaat eten, al dagen daarvoor gewassen en gesneden. Als je zelf een verse krop sla koopt, en wast en snijdt kort voor je hem gaat eten, dan zul je het verschil echt wel proeven. Probeer het maar eens, dan herinner je je ongetwijfeld weer hoe sla vroeger smaakte.

Een andere reden om kroppen sla te kopen is, vooropgesteld dat die niet in plastic verpakt zijn, je meehelpt om de hoeveelheid plastic afval te verminderen. En dat is op dit moment ook niet geheel onbelangrijk toch?

Sla kopen, bewaren en verwerken

Bij het kopen van kropsla is het belangrijk om te letten op de versheid en kwaliteit van de bladeren. Kies bladeren die stevig en helder van kleur zijn, zonder tekenen van verwelking of een gelige verkleuring. Het is het beste om kropsla koel en vochtig te bewaren, in de groentelade van de koelkast, om de versheid te behouden. Je kunt de krop zo een dag of drie bewaren. Was de bladeren voorzichtig en pas vlak voor gebruik en dep ze droog met schone theedoek of droog ze in een slacentrifuge. Kropsla of botersla snijd je niet met een mes klein, maar scheur je gewoon mt je vingers in hanteerbare stukjes.

Kropsla, niet alleen als basis voor een salade

Je zou geneigd zijn te denken dat je kropsla alleen eet als salade. Niets is minder waar! Je kunt de groente ook inzetten bij het klaarmaken van warme maaltijden. Je maakt er namelijk heel makkelijk een lekker slasoepje mee. De smaak daarvan zou je wel eens kunnen verrassen! Of al eens gedacht aan sla als ‘bedje’ onder een warm gerecht als ratatouille? En als je rauwe andijvie tot stamppot kunt verwerken, waarom kan dat dan niet met sla? Dat kan prima dus!

lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen
Soep

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Slastamppot
Stamppot

Slastamppot; met bosuitjes

Ratatouille op een bedje van botersla
Bijgerecht

Ratatouille op een bedje van botersla

Vorige Volgende

De lekkerste salades maak je met kropsla

De lekkerste salades maak je met kropsla. Het is een ingrediënt waarmee je je bijzonder creatief kunt uitleven in de keuken, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Heb je toch een beetje inspiratie nodig? Natuurlijk hebben we ook wat heerlijke recepten van salades waarin kropsla de basis vormt voor je. Ga jij voor een heerlijk zomerse salade met aardbeien? Of kropsla met citroen en mosterd? Ook de groene salade met doperwten is een heerlijk idee. Of botersla met mozzarella? Kortom, keus genoeg! Leef je uit met kropsla!

Lunchsalade met verse haring en botersla
Salade

Lunchsalade met verse haring en botersla: makkelijk en lekker

Lichte lunch met haring, botersla en dille — zo maak je een frisse en makkelijke lunchsalade met verse vis.

Lunch salade met gemarineerde asperge en gepocheerd ei.
Salade

Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei

Zo smaakt zelfgemaakt: salade met verse asperge, gepocheerd ei en boerenkaas. Een makkelijk én lekker recept voor een heerlijke lunch.

Groene Salade
Salade

Groene salade met doperwten; puur natuur

Verse doperwten, verse venkel, verse botersla. Samen maken ze een heerlijke groene salade! Dit recept wil je proeven in de zomermaanden.

Kropsla met meloen en ham
Salade

Kropsla met meloen en ham

Kropsla met meloen en ham, dat is een mooie variant op het klassieke voorgerecht. Extra fris door de botersla, extra hartig door de feta!

Salade van botersla
Salade

Salade van botersla; met aardbeien, mozzarella en avocado

Salade van botersla, heel simpel, maar wel erg lekker. De aardbeien maker er, samen met de mozzarella en de avocado een zomerse salade van!

Kropsalade met citroen en mosterd
Salade

Kropsalade met citroen en mosterd

De 'ouderwetse botersla' mag weer terug op het menu. Kropsalade met citroen en mosterd maak je snel en is verre van ouderwets.

Vorige Volgende
kroppen sla

Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop

Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.

Tags: Groente
DeelPin12VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief