Bladgroenten – Bladgroenten zijn niet alleen gezond, maar ook heel lekker en erg veelzijdig. Wat je er ook mee doet, ze voegen altijd iets toe aan je toe aan je maaltijden. Met hun diversiteit aan smaken en voedingswaarde zijn bladgroenten een must-have in elke keuken. Dus wees avontuurlijk en experimenteer met verschillende soorten om nieuwe smaakcombinaties te ontdekken en dus meer variatie aan te brengen in je menu. Als het op groenten aankomt, zijn bladgroenten echt een ster in de keuken.
Tips en weetjes over bladgroenten
De eindeloze mogelijkheden van bladgroenten
Er zijn talloze soorten beschikbaar, waaronder spinazie, paksoi, andijvie, verschillende soorten sla aan kroppen, rucola, snijbiet en nog veel meer. Eet je veel bladgroenten? Het is belangrijk om te variëren in je keuze van de groenten, omdat verschillende soorten verschillende voedingsstoffen bevatten. Zo kun je profiteren van een breed scala aan gezondheidsvoordelen. En natuurlijk veel verschillende smaken. Op een paar soorten na worden de meeste soorten in Nederland het hele jaar door aangeboden. Natuurlijk zijn ze wel het lekkerst als ze ‘in het seizoen’ zijn of van de volle grond komen. Dus maak daar vooral gebruik van. Je ziet dus dat je bladgroenten kunt gebruiken voor allerlei soorten gerechten. Van een ovenschotel tot een soepje, van een stamppotje tot een frisse salade, maar ook gewoon gekookt bij een maaltijd met aardappels en vlees of vis. Wat ook heel leuk is aan bladgroenten is dat je ze goed kunt combineren met andere groenten. Vooral met het maken van salade kun je je geweldig uitleven door er dingen als komkommer, tomaten, uien, wortel, paprika en dergelijke aan toe te voegen.
Eet je bladgroenten vooral ook rauw!
Je kunt bladgroenten klaarmaken op de traditionele manieren als koken, stomen, wokken et cetera. Maar eet ze vooral ook rauw! De slasoorten eet je waarschijnlijk meestal rauw. En van witlof was het je vast ook al bekend dat je daar ook een prima salade mee kunt maken. Wist je dan ook al dat je de andere soorten als spinazie, paksoi en andijvie ook heel goed rauw kunt eten? Probeer het gewoon eens, waarschijnlijk zul je prettig verrast zijn. Je kunt ook een handje rauwe bladgroenten toevoegen aan een smoothie. Spinazie past heel goed in een smoothie met vers fruit en yoghurt, bijvoorbeeld. Een handje verse spinazie maakt de smoothie extra gezond, maar de smaak zal niet die van het fruit overheersen. Probeer het maar eens!
Soorten bladgroenten
Spinazie, een echte publiekslieveling!
Daarvan bestaan drie soorten. De ‘gewone’ of grootbladige spinazie, de kleinbladige soort, ook wel babyspinazie genoemd, en dan bestaat er nog wilde spinazie. Dat laatste betekent niet dat die soort in het wild groeit. Het heeft te maken met de wat grillige vorm van de vrij grote, bladeren. Wilde spinazie wordt in bosjes verkocht. Spinazie is zeker een van de populaire groenten! En zeg nu zelf, verse spinazie is toch gewoon verschrikkelijk lekker? Die mooie verse, donkergroene blaadjes zien er zo al heerlijk uit, dus je maakt er salades mee om van te watertanden. Maar ook in een ovenschotel, een omelet of in een quiche of hartige taart is spinazie een heerlijk ingrediënt om te gebruiken. De combinatie spinazie en pasta, is helemaal een ultieme. Kijk maar eens bij de recepten die je in de special hier onder ziet, je vindt er de lekkerste gerechten.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Witlof; dat kan gewoon het hele jaar
Hoewel de meeste witlof aangevoerd wordt in de winter, het grootste aanbod is er van november tot en met februari, is de witte bladgroente het hele jaar door verkrijgbaar. De lichtbittere smaak die de groente heeft, vindt niet iedereen lekker. Dat is jammer, want witlof is een veelzijdig ingrediënt. Als je witlof bakt of kookt, wordt de bitter smaak al flink minder. Als je iets zoets toevoegt, wordt witlof gewoon een toegankelijke groente die veel meer mensen, en zelf kinderen zullen waarderen. Natuurlijk hebben we de absolute klassieker ‘witlof met ham en kaas’ voor je. Maar er is zoveel meer dan dat. Je vindt bij de recepten in de witlofspecial de lekkerste ovenschotels, witlofsoep en natuurlijk ook heerlijke salades met witlof. En omdat er het hele jaar rond witlof is, kun je er alle kanten mee uit,
Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!
De lekkerste recepten met verse witlof, aangevuld met tips en weetjes. Je vindt hier salades, soepen, ovenschotels, bijgerechten en meer.
Andijvie, dat is meer dan een groente voor de stamppot
Andijvie, dat is een bladgroente met een stevige, frisse, pittige smaak met een heel licht bittertje op de achtergrond. Je kunt de groente natuurlijk gekookt, gewokt et cetera opdienen. En waarschijnlijk ken je hem vooral van de stamppot rauwe andijvie. Maar er is meer dan dat. Rauw als salade, of in een ovenschotel is andijvie ook heerlijk. Er bestaan twee soorten andijvie, de gewone en de krulandijvie. Je kunt ze allebei overal voor gebruiken. Ook andijvie is het hele jaar door verkrijgbaar, en ook nog een groot deel van de tijd gewoon in Nederland geteeld. Er wordt behalve in de kas ook andijvie in de volle grond. In januari en februari komt andijvie vaak uit Spanje. We hoeven je vast niet te vertellen dat de Hollandse andijvie van de volle grond de lekkerste is!
Andijvie; niet alleen voor een stamppot
Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.
Kroppen sla
Veel slasoorten worden verkocht als een krop. Je denkt dan vaak als eerst aan de ‘gewone’ kropsla of botersla en ijsbergsla. Maar er zijn veel meer soorten van die heerlijke bladgroente. Ook de mooie, donkerrode eikenbladsla, de langwerpige Romaine sla, de krullende Lollo Rosso en Lollo Bionda en de kleine kropjes Little Gem worden verkocht in kroppen. Kroppen sla, dat klinkt dan ook heel vanzelfsprekend. Maar wees eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop sla? Vaak wordt er voor een zakje gewassen sla gekozen omdat het zo makkelijk is. Maar sla van een verse krop is echt zoveel lekkerder. Om te beginnen zit die sla al een aantal dagen in het zakje voor je ze gaat eten. De blaadjes worden dan wat slapper. En bij sommige soorten zie je dan dat de snijvlakken bruin worden. Niet echt smakelijk. Een verse krop is natuurlijk veel frisser en knapperiger. En wat is nu de moeite om zelf een krop sla schoon te maken? Allemaal aan de kroppen dus!
Er bestaat overigens meer verse sla dan alleen die kroppen. Ook rucola en veldsla zijn natuurlijk slasoorten die we niet mogen vergeten. Rucola is lekker over allerlei (Italiaanse) gerechten als pizza’s, pasta et cetera, en ook gemengd met andere slasoorten zijn de wat pittige blaadjes een heerlijke aanvulling. Veldsla is zacht en notig van smaak, en erg lekker met wat uitgebakken spekjes, en champignons.
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.
Raapstelen; alleen in het voorjaar
Na de winter kijken we allemaal uit naar het voorjaar. En naar de eerste lentegroenten natuurlijk. Raapstelen zijn de eerste bladgroenten die je in het voorjaar ziet verschijnen en kennen maar een kort seizoen. Raapsteeltjes zijn de jonge blaadjes van verschillende koolsoorten. Ze zien er dus niet altijd hetzelfde uit. Vaak worden ze rauw verwerkt. In stamppotjes, maar ook in salades. Maar ze zijn zeker veelzijdiger dan dat. Ook in een ovenschotel, een soepje of in een gevulde omelet zijn raapstelen er lekker. Raapstelen smaken fris, licht pittig en lenteachtig en zijn heerlijk knapperig. Overigens worden ze ook verkocht onder andere namen, als bladmoes, snijmoes en keeltjes. Dit zijn vaak streekgebonden benamingen.
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!
Daslook; de wilde knoflook van het voorjaar
Daslook is een plant uit de lookfamilie en net als knoflook, bieslook, prei en ui een echte smaakmaker. De intense smaak is heel geschikt voor het op smaak maken van je gerechten. Het leuke van daslook is dat die vaak gewoon in je achtertuin staat. We bestempelen het daar als onkruid, maar als je die smaakmaker ontdekt ga je daar echt heel anders naar kijken.
Daslook; de lekkerste recepten met ‘onkruid’
Daslook is een plant uit de lookfamilie en net als knoflook, bieslook, prei en ui een echte smaakmaker. Ontdek deze recepten met daslook!
Paksoi
Paksoi is een groene bladgroente die, oorspronkelijk afkomstig uit Azië, steeds populairder wordt in de westerse keuken. Met zijn knapperige textuur, en milde smaak heeft paksoi zijn weg gevonden naar salades, roerbakgerechten en zelfs soepen, vaak met een Oosters tintje. Je herkent de paksoi aan zijn lange witte stelen en prachtige donkergroene bladeren. Naast die soort bestaat er ook nog de Shanghai paksoi. Dit zijn kleinere kroppen, waarvan de stelen niet wit zijn maar lichtgroen. Ook bestaan er minipaksoi’s, die je in zijn geheel kunt verwerken. Paksoi is bijzonder veelzijdig. Je kunt er de leukste dingen mee maken, ook zonder Oosters tintje. Ook een gewoon Hollands stamppotje. Nog nooit paksoi gegeten? Tijd om daar verandering in te brengen.
Paksoi; makkelijke recepten met een heerlijke bladgroente
Koken met paksoi, dat is lekker, veelzijdig en makkelijk. Inspiratie en de lekkerste recepten? Die vind je op Lekker Tafelen!
Snijbiet, een beetje vergeten, maar helemaal terug
Snijbiet is een wat vergeten groente die heel gezond is, maar ook erg lekker. Met zijn unieke smaak kan snijbiet een waardevolle toevoeging zijn aan verschillende gerechten. Of je het nu rauw eet in salades, kookt of roerbakt in verschillende gerechten, je kunt veel kanten uit met de bladgroente, die ook wel warmoes wordt genoemd. Dus waar wacht je nog op? Probeer eens om snijbiet in een gerecht te verwerken, wie weet word je positief verrast. Meer weten over snijbiet? Lees dan vooral onderstaande special eens!
Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente
Snijbiet - Een 'vergeten' groente die gelukkig steeds vaker verkrijgbaar is. Verwant aan spinazie, is hij makkelijk klaar te maken en gezond.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!