• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, juli 6, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

door Samantha
in Specials
0
8
Schnitzels zelf paneren

Schnitzels zelf paneren met stap voor stap uitleg – Lekker schnitzel, horen we je zeggen. Mogen we raden? Je denkt aan prachtige gepaneerd vlees van de slager om de hoek. Beantwoord je dit met ja, dan moet je zeker verder lezen. Beantwoord je dit met nee, dan moet je ook even verder lezen, want hierover valt altijd nog van alles te ontdekken. Zelf je schnitzel paneren is een klusje van hooguit 10 minuten, maar het geeft je wel de kans je eigen stukje vlees te kiezen. Ga je voor kip, kalf of toch varken, de keus is helemaal aan jou.

Varken, kip, kalkoen of toch kalf?

De bekendste schnitzel is wel die van varkensvlees, maar ook kip, kalkoen of kalfsvlees kan heel goed. Kalfsvlees is vaak wat duurder, maar wel iets malser dan bijvoorbeeld varkensvlees. Een schnitzel bevat over het algemeen maar weinig vet en moet daarom ook maar kort gebakken worden anders wordt hij snel te droog.

Paneermeel

In de stap-voor-stapinstructie wordt paneermeel genoemd, echter voor het paneren van de schnitzels kun je kiezen voor kant-en-klaar paneermeel, panko (Japans broodkruim), beschuit of voor brood. Neem een paar oude boterhammen, doe deze even in de blender om het goed fijn te krijgen, bevroren brood kun je overigens ook prima gebruiken.

Schnitzels zelf paneren

stap voor stap

De basis ingrediënten voor het paneren van je schnitzel zijn als volgt:

  • 4 stukjes vlees à 100 gram per stuk
  • 2 eieren
  • 1 el melk of slagroom
  • 50 gram meel
  • 150 gram paneermeel
  • zout/peper

Schnitzel zelf paneren

Leg het vlees tussen 2 stukjes huishoudfolie en sla het vlees met de vleeshamer tot ongeveer 4mm dikte.

Schnitzel zelf paneren

Bestrooi de schnitzel met wat peper en zout en haal dan beide kanten even door de bloem. Overtollig bloem er weer afkloppen.

Schnitzel zelf paneren

Roer het ei en de melk of slagroom met een vork goed door elkaar. De toevoeging van melk of slagroom zorgt ervoor dat het eigeel en eiwit beter met elkaar mengen.

 

Schnitzel zelf paneren

Haal de schnitzel nu door het geklopte ei. Zorg dat de schnitzel helemaal met het ei bedekt is anders zal het paneermeel niet blijven plakken.

Schnitzel zelf paneren

Haal de schnitzel met beide kanten door het paneermeel. Het paneermeel eventueel lichtjes aandrukken.

Verhit in een pan een flinke laag olie. Laat de schnitzel in de olie zakken en bak hem al bewegend aan beide kanten mooi goudbruin.

Schnitzels moet je niet bakken maar frituren

Schnitzel bakken we meestal in een koekenpan of grillpan. Een goede schnitzel bak je echter in een hapjespan met een combinatie van olie en boter. Neem het liefst arachideolie in combinatie met een bakboter. Zo ontstaat hele hete olie om in te frituren. Nee, niet een lullig scheutje in de pan, maar gewoon een 4 centimeter olie. Schnitzels moet je namelijk niet bakken, maar frituren. Dit zorgt er ook voor dat de paneerlaag een mooie structuur krijgt, maar zich toch niet hecht aan het vlees. Bij een goede schnitzel kun je een mes tussen het vlees en de paneerlaag steken zonder dat de paneerlaag breekt.

Een aantal varianten op een rij:

Kalfsschnitzel met Parmaham en salie
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel met Parmaham en salie, Saltimbocca alla Romana

Zigeunerschnitzel
Vleesgerechten

Zigeunerschnitzel, een schnitzel met paprikasaus

Jägerschnitzel
Vleesgerechten

Jägerschnitzel, schnitzel geserveerd met een romige jachtsaus

varkensschnitzel met kastanjechampignons
Vleesgerechten

Varkensschnitzel met kastanjechampignons

Cordon bleu maken we gewoon zelf
Vleesgerechten

Cordon bleu maken we gewoon zelf

kalfsschnitzel rolletjes
Vleesgerechten

Kalfsschnitzel rolletjes gevuld met snijbiet en Taleggio

De Wiener Schnitzel is een gepaneerde kalfs- of varkensschnitzel. Om deze te paneren wordt deze eerst door de bloem, dan door ei (verdund met wat melk) en vervolgens door broodkruim of paneermeel gehaald. Traditioneel wordt de wiener schnitzel geserveerd met een schijfje of partje citroen.

De Kaasschnitzel is een schnitzel, bedekt met gesmolten kaas. Hiervoor kun je zowel de kip- of kalkoenschnitzel als de varkens- en kalfsschnitzel gebruiken.

De Peper-Roomschnitzel kan ook met kip-, kalkoen-, varkens- of kalfsvlees gemaakt worden. Deze schnitzel wordt dan geserveerd met een peper-roomsaus.

De Holsteiner schnitzel is een schnitzel, overgoten met gebakken ei, ui en kappertjes. Weer zijn alle vleessoorten mogelijk en dit is een Berlijnse specialiteit.

De Parijse Schnitzel is een versoberde wiener schnitzel. Deze wordt niet gepaneerd, maar wel door bloem en ei gehaald om ze vervolgens mooi bruin te bakken.

Knoflookschnitzel met een warme knoflooksaus

Edelweis schnitzel met satésaus en ananas

Tiroler schnitzel met champignons en kaas

Kufsteiner schnitzel met ham, kaas en ui

Schnitzel Alpe d’Huez met camembert en zoete cranberrysaus

Beierse schnitzel met ham, ananas en kaas

Barneveldse schnitzel met spek, ei en kruidenkaas

Salzburger schnitzel met champignons, ham en tomaat

Boeren schnitzel met champignons en ui

Alpenschnitzel met kaas, ui en tomaat

 

Tags: VleesVlees - Schnitzel
DeelPin558Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger
Specials

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten
Specials

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf
Specials

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

yoghurt
Specials

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta
Specials

Zomerse recepten met feta

Reacties 8

  1. Gerard van der Leeuw says:
    2 weken geleden

    Een echte Wiener schnitzel is een schnitzel van kalfsvlees. Een varkensschnitzel kan wel, maar heet dan een Schnitzel Wiener Art. En is dus geen Wiener Schnitzel. Overigens wordt een echte Wiener Schnitzel alleen met zout bestrooid, geen peper, net als met de Coteletta Milanese, ook daar geen peper……

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 weken geleden

      Dank voor deze interessante aanvulling Gerard.

      Beantwoorden
  2. Esther says:
    3 jaar geleden

    Wij hebben dit geprobeerd en kopen nu nooit meer gepaneerde schnitzels. Het zelf paneren is echt wel even werk, maar echt veel lekkerder. Dankjewel voor het recept.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Zelf maken is altijd lekkerder Esther, en er staat heel veel om zelf te maken op Lekker Tafelen

      Beantwoorden
  3. Tim Tessensohn says:
    4 jaar geleden

    Goede uitleg over het paneren en bakken.
    Enig puntje is wel dat in de Duitse keuken een Wienerschnitzel altijd kalfsvlees is!
    Anders heet het Wiener art.
    Is een belangrijk puntje voor mensen die geen varkensvlees eten

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Dank Tim! En inderdaad de Wienerschnitzel is altijd kalfsvlees.

      Beantwoorden
  4. Gerard van der Leeuw says:
    5 jaar geleden

    Ha, een Holsteiner Schnitzel wordt best veel in Berlijn gegeten, maar is geen Berlijse specialiteit. De Schnitzel komt, de naam zegt het al oorspronkelijk uit Sleeswijk-Holsteinn, ten noorden van Hamburg.

    Beantwoorden
    • Samantha Roelofs says:
      5 jaar geleden

      Beste Gerard, Schijnbaar zijn er verschillende verhalen over de herkomst van de naam van de Holsteiner schnitzel, het verhaal dat mij bekend is, is die van een Duitse diplomaat met de naam Friedrich August von Holstein. Deze heer had klaarblijkelijk altijd haast en vroeg daarom zijn voor- en hoofd gerecht in één keer Zo ontstond de combinatie van het gebakken ei, de kappertjes en de schnitzel. Dit alles zou zich hebben afgespeeld in een restaurant Borghardt in Berlijn. Maar goed ik ben er zelf niet bij geweest 😉 dus naar de echte herkomst zal het altijd gissen blijven.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

beefburgers - recept - barbecue
Vleesgerechten

Beefburgers; Jouw creatie is het lekkerst

Beefburgers van puur rundvlees. Het ideale recept als er mensen blijven eten na een feestje. Grill ze met verse groenten op de barbecue.

Check het recept of lees de info
Mediterrane maaltijdsalade met kip, pasta en zongedroogde tomaten

Mediterrane maaltijdsalade met kip

Souffle van kwark en rode bessen

Soufflé van kwark en rode bessen

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Joop Hermes op Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden
  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen