Schnitzels zelf paneren met stap voor stap uitleg – Lekker schnitzel, horen we je zeggen. Mogen we raden? Je denkt aan prachtige gepaneerd vlees van de slager om de hoek. Beantwoord je dit met ‘ja’, dan moet je zeker verder lezen. Beantwoord je dit met nee, dan moet je ook even verder lezen, want hierover valt altijd nog van alles te ontdekken. Zelf je schnitzel paneren is een klusje van hooguit 10 minuten, maar het geeft je wel de kans je eigen stukje vlees te kiezen. Ga je voor kip, kalf of toch varken, de keus is helemaal aan jou.
Varken, kip, kalkoen of toch kalf?
De bekendste schnitzel is wel die van varkensvlees, maar ook kip, kalkoen of kalfsvlees kan heel goed. Kalfsvlees is vaak wat duurder, maar wel iets malser dan bijvoorbeeld varkensvlees. In een schnitzel zit over het algemeen maar weinig vet en hij moet daarom ook maar kort gebakken worden, anders wordt het vlees snel te droog.
Paneermeel
In de stap-voor-stapinstructie wordt paneermeel genoemd, echter voor het paneren van de schnitzels kun je kiezen voor kant-en-klaar paneermeel, panko (Japans broodkruim), beschuit of voor brood. Neem een paar oude boterhammen, doe die even in de blender om het goed fijn te krijgen, bevroren brood kun je overigens ook prima gebruiken.
Schnitzels zelf paneren
Stap voor stap
De basis ingrediënten voor het paneren van je schnitzel zijn als volgt:
- 4 stukjes vlees à 100 gram per stuk
- 2 eieren
- 1 el melk of slagroom
- 50 gram meel
- 150 gram paneermeel
- zout/peper
Leg het vlees tussen 2 stukjes huishoudfolie en sla het vlees met de vleeshamer tot ongeveer 4 mm dikte.
Bestrooi de schnitzel met wat zout en peper en haal dan beide kanten even door de bloem. Overtollig bloem er weer afkloppen.
Roer het ei en de melk of slagroom met een vork goed door elkaar. De toevoeging van melk of slagroom zorgt ervoor dat het eigeel en eiwit beter met elkaar mengen.
Haal de schnitzel nu door het geklopte ei. Zorg dat de schnitzel helemaal met het ei bedekt is anders zal het paneermeel niet blijven plakken.
Haal de schnitzel met beide kanten door het paneermeel. Het paneermeel eventueel lichtjes aandrukken.
Verhit in een pan een flinke laag olie. Laat de schnitzel in de olie zakken en bak hem al bewegend aan beide kanten mooi goudbruin.
Schnitzels moet je niet bakken, maar frituren
Schnitzel bakken we meestal in een koekenpan of grillpan. Een goede schnitzel bak je echter in een hapjespan met een combinatie van olie en boter. Neem het liefst arachideolie in combinatie met een bakboter. Zo ontstaat hele hete olie om in te frituren. Nee, niet een lullig scheutje in de pan, maar gewoon een 4 centimeter olie. Schnitzels moet je namelijk niet bakken, maar frituren. Dit zorgt er ook voor dat de paneerlaag een mooie structuur krijgt, maar zich toch niet hecht aan het vlees. Bij een goede schnitzel kun je een mes tussen het vlees en de paneerlaag steken zonder dat de paneerlaag breekt.
Een aantal varianten op een rij:
De Wiener Schnitzel is een gepaneerde kalfs- of varkensschnitzel. Om die te paneren wordt hij eerst door de bloem, dan door ei (verdund met wat melk) en vervolgens door broodkruim of paneermeel gehaald. Traditioneel wordt de Wiener schnitzel geserveerd met een schijfje of partje citroen.
De Kaasschnitzel is een schnitzel, bedekt met gesmolten kaas. Hiervoor kun je zowel de kip- of kalkoenschnitzel als de varkens- en kalfsschnitzel gebruiken.
De Peper-Roomschnitzel kan ook met kip-, kalkoen-, varkens- of kalfsvlees gemaakt worden. Die schnitzel wordt dan geserveerd met een peperroomsaus.
De Holsteiner schnitzel is een schnitzel, overgoten met gebakken ei, ui en kappertjes. Weer zijn alle vleessoorten mogelijk en dit is een Berlijnse specialiteit.
De Parijse Schnitzel is een versoberde Wiener schnitzel. Hij wordt niet gepaneerd, maar wel door bloem en ei gehaald om ze vervolgens mooi bruin te bakken.
Knoflookschnitzel met een warme knoflooksaus
Edelweiss schnitzel met satésaus en ananas
Tiroler schnitzel met champignons en kaas
Kufsteiner schnitzel met ham, kaas en ui
Schnitzel Alpe d’Huez met camembert en zoete cranberrysaus
Beierse schnitzel met ham, ananas en kaas
Barneveldse schnitzel met spek, ei en kruidenkaas
Salzburger schnitzel met champignons, ham en tomaat
Boeren schnitzel met champignons en ui
Alpenschnitzel met kaas, ui en tomaat
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.
Een echte Wiener schnitzel is een schnitzel van kalfsvlees. Een varkensschnitzel kan wel, maar heet dan een Schnitzel Wiener Art. En is dus geen Wiener Schnitzel. Overigens wordt een echte Wiener Schnitzel alleen met zout bestrooid, geen peper, net als met de Coteletta Milanese, ook daar geen peper……
Dank voor deze interessante aanvulling Gerard.
Wij hebben dit geprobeerd en kopen nu nooit meer gepaneerde schnitzels. Het zelf paneren is echt wel even werk, maar echt veel lekkerder. Dankjewel voor het recept.
Zelf maken is altijd lekkerder Esther, en er staat heel veel om zelf te maken op Lekker Tafelen
Goede uitleg over het paneren en bakken.
Enig puntje is wel dat in de Duitse keuken een Wienerschnitzel altijd kalfsvlees is!
Anders heet het Wiener art.
Is een belangrijk puntje voor mensen die geen varkensvlees eten
Dank Tim! En inderdaad de Wienerschnitzel is altijd kalfsvlees.
Ha, een Holsteiner Schnitzel wordt best veel in Berlijn gegeten, maar is geen Berlijse specialiteit. De Schnitzel komt, de naam zegt het al oorspronkelijk uit Sleeswijk-Holsteinn, ten noorden van Hamburg.
Beste Gerard, Schijnbaar zijn er verschillende verhalen over de herkomst van de naam van de Holsteiner schnitzel, het verhaal dat mij bekend is, is die van een Duitse diplomaat met de naam Friedrich August von Holstein. Deze heer had klaarblijkelijk altijd haast en vroeg daarom zijn voor- en hoofd gerecht in één keer Zo ontstond de combinatie van het gebakken ei, de kappertjes en de schnitzel. Dit alles zou zich hebben afgespeeld in een restaurant Borghardt in Berlijn. Maar goed ik ben er zelf niet bij geweest 😉 dus naar de echte herkomst zal het altijd gissen blijven.