Raapsteeltjes

Raapstelen, raapsteeltjes, kelen, keeltjes, bladmoes of snijmoes verschillende namen die allemaal voor de zelfde voorjaarsgroente worden gebruikt. Raapstelen is denk ik de meest gebruikte daarom is dat ook de naam die we hier zullen gebruiken.

Raapstelen zijn verkrijgbaar vanaf maart

Hoewel de raapstelen niet de naam vergeten groente hebben zien we ze niet heel veel, dit heeft echter meer te maken met het feit dat raapsteeltjes slechts een korte periode verkrijgbaar zijn. Vanaf maart zie je ze weer verschijnen soms in de supermarkt maar zeker bij je groenteman. Let er wel op dat de blaadjes er fris uitzien, een mooie lichtgroene kleur hebben en knapperig aanvoelen. Als ze verlept ogen moet je ze zeker laten liggen.

Liefst in een papieren zak

Het best bewaar je je verse raapsteeltjes in de groente la van je koelkast. Bewaar ze in een papieren zak welke je gewoon open laat. Op deze manier kun je de raapstelen zeker een aantal dagen bewaren. Invriezen gaat ook, blancheer ze dan wel eerst een minuut of 2. Vervolgens direct de vriezer in en als je ze wilt gaan gebruiken bevroren en al de pan in.

3 x raapsteeltjes tussendoor ( lunch / brunch / hapje )

Gekookt of….

Raapsteeltjes zijn heel veelzijdig te gebruiken, rauw in een salade smaken ze heerlijk, maar je kan ze ook roerbakken, koken of stoven. Eigenlijk is de toepassing gelijk aan die van spinazie.

Om de smaak zo puur mogelijk te houden, zou je ze simpelweg kunnen koken. Het absolute basisrecept om deze groente te koken delen we hier met je. In een paar minuutjes staat deze groente op tafel. Dit is ook erg geschikt bijgerecht bij bijvoorbeeld vis. Een stukje vlees mag natuurlijk ook. Neem hiervoor:

  • 1,5 kilo raapsteeltjes
  • zout
  • zwarte, vers gemalen peper

Maak de raapsteeltjes schoon door eventuele lelijke blaadjes en de worteltjes te verwijderen. Was ze en doe ze met aanhangend water in de pan. Kook de raapstelen ca. 5 minuten tot ze gaar en geslonken zijn. Laat ze goed uitlekken, maal er wat zwarte peper over en serveer direct.

Recepten met raapsteeltjes

Raapstelensoep met zeebaars

Wij krijgen altijd een heerlijk voorjaarsgevoel van verse raapsteeltjes. Je maakt er bijvoorbeeld deze heerlijke en snelle raapstelensoep mee.

Raapsteeltjes wokken

Meestal zie je raapstelen in een salade of als stamppot. Maar je kunt ook raapsteeltjes wokken. Een heerlijk, vers bijgerecht...

Welkom terug!

Inloggen

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten