Prei kennen we in drie variaties. We hebben de zomer-, de herfst- en de winterprei. De zomerprei heeft een lange, dunne, witte stengel met geelgroen blad. De herfstprei heeft een veel stevigere, witte stengel met grijsgroen blad. De Winterprei is net zo grof als de herfstprei maar heeft donkerder blad.
Prei bewaren
Prei is het hele jaar door verkrijgbaar. In de zomermaanden is de aanvoer wel iets kleiner en vooral in de wintermaanden is de prijs het laagst. Prei moet bij aankoop stevig aanvoelen, fris van kleur zijn en geen beschadigde plekken hebben. Meestal is kwaliteitsverlies het eerste te zien aan de bladpunten.
Doordat prei het gehele jaar door verkrijgbaar is en over het algemeen heel betaalbaar heeft het weinig zin om prei in te vriezen.
Gebruik prei in een ovenschotel, of als bijgerecht. Rol stengels prei in een plakje ham of rauwe ham en serveer prei eens met honing en mosterd. Dat is genieten. Daarnaast is prei natuurlijk een perfecte basis voor je soepgroenten, je nasigroenten of in de wok. In stoofschotels voegt het smaak toe en in een pannetje mosselen mag je de prei niet vergeten!
Prei bereiden (de basis)
Als je prei serveert als gekookte groente moet je rekening houden met 400 tot 500 gram per persoon. Als je prei rauw serveert in bijvoorbeeld een salade heb je aan 100 gram voldoende.
Snijd de worteltjes van de prei en verwijder het buitenste blad, snijd de prei in stukken afhankelijk van het recept. Begin bij het snijden onderaan en snijdt zoveel mogelijk groen blad mee (hierin zitten de meeste mineralen), was de prei goed en laat ze uitlekken.
Prei wordt in 10 tot 15 minuten in weinig water met een klein beetje zout gaar gekookt.
De gebruiksmogelijkheden van prei zijn eindeloos. Koken, bakken, stoven en rauwe verwerking in bijvoorbeeld
salades? Het is allemaal mogelijk.
Voedingswaarde
Prei bevat veel vitamine B en C.