Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Bloemkool koken; dit zijn de lekkerste tips

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
bloemkool koken

Bloemkool koken – Hoe doe je dat? In zijn geheel? In roosjes? En hoe lang moet bloemkool koken?

Bloemkool koken; zo doe je dat

Bloemkool koken we al jaren. Wel is er in de loop van de jaren het een en ander veranderd. Onze oma’s kookten de bloemkool 20 minuten, of nog langer, totdat hij helemaal uit elkaar viel. Behalve dat het overgaar koken lang niet zo lekker is, gaat de geur er zoals bij alle andere soorten kool niet op vooruit en ligt de kool ook nog eens zwaar op de maag. Het beste kook je groenten beetgaar, nog vrij stevig dus. Zo blijven ook de meeste vitamines behouden.

Wanneer is de bloemkool gaar?

Als je bloemkool kookt, is het belangrijk dat de kool niet te gaar wordt. De kooktijd is dan ook afhankelijk van de grootte van de stukken. Heb je een hele bloemkool die je wilt garen, dan zal die langer moeten koken dan losse roosjes. Beetgaar gekookte bloemkool is het lekkerste, maar er zijn ook veel liefhebbers van goed gaar gekookte bloemkool. Bedenk wel dat gekookte groenten nog een heel klein beetje nagaren in de pan voordat je ze serveert.

De kooktijd

De kooktijd van bloemkool is afhankelijk van de grootte en de gewenste garing. Als stelregel kun je aanhouden dat als je er met een vork in prikt, je er makkelijk, met een klein beetje weerstand, tot halverwege in kunt prikken. Gaat dat niet? Kook dan een paar minuten langer. Roosjes kook je 8 tot 10 minuten, een hele bloemkool 10 tot 15 minuten. De mate van garing is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak.

Bloemkool koken met de deksel op de pan

Groenten gaar je het beste in een klein laagje water. Voeg, indien gewenst, een klein beetje zout aan het water toe en leg de bloemkool erin. Breng met de deksel op de pan de kool aan de kook. Houd de deksel tijdens het koken op de pan, zo blijft de hitte in de pan en zal de kool sneller en geleidelijker gaar worden.

Houd de deksel op de pan voor een gelijkmatige garing

De hele bloemkool of de roosjes

Wil je de bloemkool in zijn geheel garen? Snijd er dan zo veel mogelijk van de kern uit, maar zo dat de kool toch bij elkaar blijft. Dat verkort de kooktijd enorm omdat de hitte dan ook in het midden van de kool komt.

Voor bloemkoolroosjes snijd je de roosjes van de kern af en die kook je dan op dezelfde manier als de hele bloemkool.

Bloemkool recepten & ideeën

Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool

Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.

Tags: Groente
DeelPin26TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Reacties 4

  1. Miet Leliaert says:
    9 maanden geleden

    Ik word zenuwachtig van deze info. Kolen kook je NOOIT met deksel!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      9 maanden geleden

      Waarom zou je dat niet doen Miet? Vanwege zwavel? Of vanwege kleur?

      Beantwoorden
  2. Yannick Vermeirsch says:
    2 jaar geleden

    Aub! Het is niet voor bloemkoolroosjes snijdt je maar snij je of snijd je. Bij inversie valt de -t altijd weg! Makkelijke manier om te onthouden, het is je gaat mee maar ga je mee, zonder -‘t.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      We kennen de regels van de taal Yannick 😉 Gelukkig hebben we kritische lezers die ons corrigeren op de laatste letter. Heb je verder ook iets gehad aan de inhoud van het artikel?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!