Bloemkool koken – Hoe doe je dat? In zijn geheel? In roosjes? En hoe lang moet bloemkool koken?
Bloemkool koken; zo doe je dat
Bloemkool koken we al jaren. Wel is er in de loop van de jaren het een en ander veranderd. Onze oma’s kookten de bloemkool 20 minuten, of nog langer, totdat hij helemaal uit elkaar viel. Behalve dat het overgaar koken lang niet zo lekker is, gaat de geur er zoals bij alle andere soorten kool niet op vooruit en ligt de kool ook nog eens zwaar op de maag. Het beste kook je groenten beetgaar, nog vrij stevig dus. Zo blijven ook de meeste vitamines behouden.
Wanneer is de bloemkool gaar?
Als je bloemkool kookt, is het belangrijk dat de kool niet te gaar wordt. De kooktijd is dan ook afhankelijk van de grootte van de stukken. Heb je een hele bloemkool die je wilt garen, dan zal die langer moeten koken dan losse roosjes. Beetgaar gekookte bloemkool is het lekkerste, maar er zijn ook veel liefhebbers van goed gaar gekookte bloemkool. Bedenk wel dat gekookte groenten nog een heel klein beetje nagaren in de pan voordat je ze serveert.
De kooktijd
De kooktijd van bloemkool is afhankelijk van de grootte en de gewenste garing. Als stelregel kun je aanhouden dat als je er met een vork in prikt, je er makkelijk, met een klein beetje weerstand, tot halverwege in kunt prikken. Gaat dat niet? Kook dan een paar minuten langer. Roosjes kook je 8 tot 10 minuten, een hele bloemkool 10 tot 15 minuten. De mate van garing is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak.
Bloemkool koken met de deksel op de pan
Groenten gaar je het beste in een klein laagje water. Voeg, indien gewenst, een klein beetje zout aan het water toe en leg de bloemkool erin. Breng met de deksel op de pan de kool aan de kook. Houd de deksel tijdens het koken op de pan, zo blijft de hitte in de pan en zal de kool sneller en geleidelijker gaar worden.
Houd de deksel op de pan voor een gelijkmatige garing
De hele bloemkool of de roosjes
Wil je de bloemkool in zijn geheel garen? Snijd er dan zo veel mogelijk van de kern uit, maar zo dat de kool toch bij elkaar blijft. Dat verkort de kooktijd enorm omdat de hitte dan ook in het midden van de kool komt.
Voor bloemkoolroosjes snijd je de roosjes van de kern af en die kook je dan op dezelfde manier als de hele bloemkool.
Bloemkool; de lekkerste recepten met de populairste kool
Het is niet zomaar dat bloemkool zo populair is. Behalve erg lekker en gezond is bloemkool ook nog eens super veelzijdig.
Ik word zenuwachtig van deze info. Kolen kook je NOOIT met deksel!
Waarom zou je dat niet doen Miet? Vanwege zwavel? Of vanwege kleur?
Aub! Het is niet voor bloemkoolroosjes snijdt je maar snij je of snijd je. Bij inversie valt de -t altijd weg! Makkelijke manier om te onthouden, het is je gaat mee maar ga je mee, zonder -’t.
We kennen de regels van de taal Yannick 😉 Gelukkig hebben we kritische lezers die ons corrigeren op de laatste letter. Heb je verder ook iets gehad aan de inhoud van het artikel?