Bospeen klaarmaken – Hollandse bospeen is een echte lente- en zomergroente. Vers van Hollandse bodem zijn ze verkrijgbaar van mei tot en met half november. Toch zie je de wortels jaarrond in de winkels liggen. De rest van het jaar worden ze geïmporteerd uit onder andere Spanje.
Tegenwoordig wordt er, behalve de gebruikelijke oranje soort, ook bospeen aangeboden in gekleurde variëteiten onder de naam ‘regenboogwortels’. Bospeen klaarmaken begint dus al bij de keuze in de winkel. Ga je voor traditioneel oranje of wil je de diverse ‘regenboog’ kleuren op je bord?
Bospeen kopen, schoonmaken en bewaren
Wil je bospeen klaarmaken? Dan wil je ook verse bospeen. Het loof van verse bospeen is stevig en frisgroen. De wortels moeten knapperig zijn. Slappe, meebuigende bospeen kun je beter laten liggen. Koop alleen verse bospeen en verwerk ze snel. Twee dagen in de koelkast bewaren is het maximum.
Het schoonmaken van verse bospeen is wel even een klusje. Maar wel een klusje dat zeker de moeite waard is, zodra je verse bospeen proeft weet je waarom!
Verwijder het loof, was de bospeen en schrap ze als dat nodig is. Daarna kun je ze eventueel klein snijden of raspen. Als je de bospeen in zijn geheel wilt klaarmaken, laat dan een klein stukje van het loof zitten. Dat staat mooier als je de wortels serveert.
Bospeen klaarmaken; lekker veelzijdig!
Bospeen is lekker en veelzijdig. Je kunt die frisse wortels op verschillende manieren klaarmaken. De bereidingswijze hieronder kun je zowel op de gewone, als op de gekleurde bospeen toepassen.
- Als je de wortels wilt koken, houd dan een kooktijd van ongeveer 10 minuten aan.
- Als je ze wilt wokken kun je van 7 minuten uitgaan. Omdat ze sneller garen dan winterpeen, vormen ze een prima basis voor een wokschotel.
- Stomen en smoren duurt een kwartier. Als je de bospeen smoort met een beetje suiker, wat honing of ahornsiroop, dan krijg je een mooi, geglaceerd laagje. En zo worden ze nog zoeter van smaak.
- Bospeen kun je ook roosteren in de oven. Besprenkel de wortels met wat olie en bestrooid met wat kruiden, rooster je ze op 200 graden, in ongeveer 35 minuten.
- Je kunt de bospeen ook rauw verwerken. Geraspte bospeen met een dressing doet het prima als garnituur bij een stukje vlees of vis, of gemengd met andere ingrediënten in een rauwkostsalade.
- En je kunt ze ook niet garen, maar rauwe stukjes bospeen serveren met een dipsaus!
Kortom, laat je inspireren door de verschillende manier van bospeen klaarmaken en zet ze vooral een keertje vaker op tafel.
Bospeen, anders dan andere wortels
Bospeen, waspeen, winterpeen, wat is nu eigenlijk het verschil? Ontdek het hier. Inclusief een aantal heerlijke recepten met bospeen.
Zet je bospeen op in koud water en als het water kookt dan ca 10 minuten of doe je de peen in het kokend water en dan ca 10 minuten ?
In kokend water, Ralph. En dan ongeveer 10 minuten koken.