Het klaarmaken van een lamsrack – Lijkt het klaarmaken van een lamsrack je moeilijk of eng? Niet nodig! In dit artikel wordt het je uitgelegd. Er zijn verschillende mogelijkheden, van de braadpan tot de barbecue. Dus op naar de slager, koop een lamsrack. Kies de bereidingsmethode die jou het meest aanspreekt en geniet van een heerlijke, rosé gebraden lamsrack!
Voor dat je begint met het klaarmaken van een lamsrack
Haal het vlees minstens een uur van tevoren uit de koelkast, liefst nog iets langer. Het vlees komt dan op de juiste temperatuur. Zo kan de hitte tijdens het klaarmaken eerder doordringen tot de kern van het vlees. Je verkort op die manier de bereidingstijd, waardoor het lamsvlees malser blijft en minder snel zal uitdrogen.
Als je een lamsrack hebt gekocht waar nog een dikke vetrand en een vlies opzit, dan moet je hem eerst schoonmaken. Verwijder een gedeelte van het vet, maar niet alles. Een dun vetrandje zal de smaak ten goede komen. Het vlies moet wel helemaal verwijderd worden. Dit wordt anders hard en dat is zonde van het vlees. Maak het vlies los door er aan de rand van het lamsrack een scherp mesje tussen te steken. Zo kun je het vlies in één keer verwijderen. Je kunt je slager ook vragen om een schoongemaakt lamsrack.
Ben je in het bezit van een kernthermometer, houdt die dan bij de hand. Hij zal je goed van pas komen bij het klaarmaken van het lamsrack.
Lamsrack uit de oven
Het in de oven klaarmaken van een lamsrack is een heel makkelijke methode. Het volledige garingsproces kun je laten plaatsvinden in de oven.
- Begin met het marineren van het lamsrack met een marinade naar keuze. Je kunt het vlees ook insmeren met (olijf)olie en met wat zout en peper bestrooien. Leg het lamsrack in een braadslee of grote vuurvaste schaal. Laat de marinade eventueel een half uur intrekken voor een wat meer uitgesproken smaak.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Zet de braadslee met het lamsrack in het midden van de oven. Je zult zien dat het vlees na 10 minuten een bruine kleur heeft gekregen. Draai het vlees nu om, zo dat de andere kant ook een bruin kleurtje krijgt.
- Na nog eens 10 minuten draai je het lamsrack nog een keer om. Na ongeveer 3 minuten kan het lamsrack uit de oven. Als je een kernthermometer hebt, controleer dan de kerntemperatuur. 55 tot 60 graden is een ideale temperatuur voor een rosé gebraden lamsrack.
- Pak het vlees in een vel aluminiumfolie en laat het 10 – 15 minuten rusten, zo dat het vlees kan nagaren.
- Haal het lamsrack uit het aluminiumfolie en snijdt het met een scherp mes, tussen de botjes door, in koteletjes.
Lamsrack klaarmaken in een braadpan
Voor het klaarmaken van een lamsrack in een braadpan heb je een flinke pan nodig. Het lamsrack moet er goed in passen.
- Bereid het lamsrack voor door het te bestrooien met zout of peper. Je kunt het vlees uiteraard ook marineren van tevoren.
- Verhit een klont boter in de braadpan en laat die lichtbruin worden. Let er op dat de boter niet verbrandt. Schroei het lamsrack aan beide kanten, in ongeveer 1 1/2 minuut per kant dicht. Blus de boeter vervolgens af met een scheut rode wijn. Wil je geen alcohol gebruiken, dan kan het ook met water.
- Doe vervolgens het deksel op de pan. Verlaag het vuur, en laat het lamsrack ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen.
- Als je een kernthermometer gebruikt, kijk dan of het vlees een kerntemperatuur tussen de 55 en 60 graden heeft.
- Haal het vlees uit de pan, pak het in een vel aluminiumfolie en laat het 15 minuten rusten.
- Je kunt het braadvet van het lamsrack gebruiken om een jus van te maken. Blus het hiervoor af met wat water en laat dit even inkoken. Je kunt het vocht eventueel zeven voor gebruik.
- Haal het vlees uit het aluminiumfolie. Snijd het lamsrack, tussen de botjes door, in koteletjes.

Lamsrack van de BBQ
Een lamsrack laat zich ook heel goed klaarmaken op de barbecue. Dit is wel een proces dat minder makkelijk te controleren is dan bereiding in de oven of in de pan. Het gebruik van een kernthermometer is dan ook aan te raden, om te voorkomen dat het vlees te gaar, en dus te droog wordt.
- Bereid het lamsrack voor door het in te smeren met (olijf)olie en te bestrooien met zout en peper, of het te marineren.
- Bereid je barbecue voor tot een temperatuur van ongeveer 200 graden. Zorg voor een zone met directe hitte, en een zone met indirecte hitte.
- Bak het vlees rondom bruin op de hete zone van de barbecue. Verplaats het lamsrack daarna naar de kant met de indirecte hitte. Draai het vlees af en toe om, zodat beide zijden gelijkmatig garen. Als de kernthermometer 55 graden aangeeft, kun je het vlees van de barbecue halen.
- Verpak het lamsrack in een vel aluminiumfolie en laat het ongeveer 15 minuten rusten.
- Snijd het lamsrack met een scherp mes in koteletjes.
Lamsrack, een echte voorjaarsdelicatesse
Lamsrack is lekker luxe vlees dat uitstekend past bij het voorjaar. Hier vind je tips & recepten voor de perfecte bereiding van een lamsrack.