• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Lamsrack klaarmaken? Dat kun jij ook!

Uit de braadslede of van de barbecue, het kan allemaal

0
Bereiden van een lamsrack

Lamsrack klaarmaken? Dat kun jij ook! – Een lamsrack ziet er indrukwekkend uit, maar het klaarmaken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Of je nu kiest voor de oven, een braadpan of de barbecue – met een beetje aandacht en een goede voorbereiding lukt het prima.

Laat je dus niet afschrikken. Kies een bereidingswijze die bij jou past en geniet van een mooi rosé gebraden stuk lamsvlees.

Voor je begint

Haal het lamsrack ruim op tijd uit de koelkast, minimaal een uur van tevoren. Zo komt het vlees op temperatuur en gaart het straks gelijkmatiger. Dat helpt om het mals te houden.

Zit er nog een dikke vetrand of vlies op het vlees? Snijd het meeste vet weg, maar laat een dun randje zitten – dat geeft smaak. Het vlies moet er wel helemaal af. Dit wordt anders taai. Maak het los met een scherp mesje of vraag je slager om het lamsrack alvast schoon te maken.

Heb je een kernthermometer in huis? Leg die dan vast klaar. Zo kun je precies zien wanneer het vlees de juiste garing heeft bereikt.

In de oven

De oven is een makkelijke en betrouwbare manier om een lamsrack te bereiden. Wrijf het vlees in met olijfolie en bestrooi met zout en peper, of gebruik een marinade. Laat het eventueel een half uurtje intrekken.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg het lamsrack in een braadslee of ovenschaal, midden in de oven. Na 10 minuten even omdraaien. Na nog eens 10 minuten nog een keer draaien. Laat het dan nog 3 minuten garen.

Gebruik de kernthermometer om te checken: 55 tot 60 graden is perfect voor rosé. Haal het vlees uit de oven, wikkel het in aluminiumfolie en laat het 10 tot 15 minuten rusten. Snijd daarna tussen de botjes door in koteletjes.

In de braadpan

Ook in de pan kun je een lamsrack goed bereiden. Kies een ruime pan waarin het vlees goed past.

Kruid of marineer het lamsrack en verhit een klontje boter in de pan. Schroei het vlees aan beide kanten dicht, ongeveer anderhalve minuut per kant. Blus de boter af met een scheutje rode wijn of wat water. Zet het vuur laag en laat het rack met deksel op de pan zo’n 15 minuten zachtjes garen.

Controleer de kerntemperatuur. Tussen de 55 en 60 graden is het vlees mooi rosé. Laat het daarna rusten in aluminiumfolie. Het braadvet kun je gebruiken om een eenvoudige jus te maken.

Op de barbecue

Een lamsrack van de barbecue is een echte traktatie. Zorg wel voor wat controle: een kernthermometer is handig om te voorkomen dat het vlees te gaar wordt.

Wrijf het vlees in met olie en kruiden of gebruik een marinade. Breng je barbecue op temperatuur (rond de 200 graden) en zorg voor twee zones: een directe en een indirecte hittezone.

Gril het lamsrack eerst rondom bruin boven directe hitte. Verplaats het dan naar de koelere kant om verder te garen. Draai af en toe om. Bij een kerntemperatuur van 55 graden is het vlees klaar. Laat het nog even rusten in aluminiumfolie en snijd het daarna in koteletjes.

lamsrack

Lamsrack, een echte voorjaarsdelicatesse

Lamsrack is lekker luxe vlees dat uitstekend past bij het voorjaar. Hier vind je tips & recepten voor de perfecte bereiding van een lamsrack.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • limburgs zoervleisj

    Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg

  • Gehaktballen met ui

    Gehaktballen met ui; zo maak je de allerlekkerste

  • Worstenbrood om te delen

    Worstenbrood om te delen – maak zelf een xxl saucijzenbroodje

  • Broodje braadworst

    Broodje braadworst met gebakken uien en kaas

  • Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen

    Stoofschotel met rundvlees, bier en pruimen – Met de eigenzinnige Elizabeth

  • Gehaktballen met champignons

    Gehaktballen met champignons in rijke jus – zet het seizoen op tafel!

  • Kipburger met portobello bun

    Kipburger met portobello bun – in 10 minuten klaar

  • Kipgehakt, net even anders

    Kipgehakt recepten: makkelijk, gezond en snel op tafel

  • witte bonensoep of ribkessoep

    Witte bonensoep ook wel Ribkes soep genoemd

  • Gehaktballen met pompoensaus

    Gehaktballen met pompoensaus – bij stamppot, aardappelpuree, rijst of pasta

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.