• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Is wild wel echt wild?

door Elise de Haan
in Kookschool
0
2
Is wild wel echt wild ree

Is wild wel echt wild? – Dat is misschien een vraag waarbij je denkt ‘ja duh… wat zou het anders moeten zijn?’ Je bent snel geneigd te denken dat het hert of wild zwijn op je bord een mooi leventje heeft gehad in een Nederlands bos, vervolgens door een jager werd geschoten en via de poelier of de slager op jouw bord is beland. Want herten leven in het bos, het staat op de verpakking,  en de poelier verkoopt tenslotte wild. Of is het toch een beetje anders gesteld met de waarheid? Hoe wild is het wild op jouw bord?

Gefokt vs uit de vrije natuur

In de herfst en de winter is er in Nederland, en zeker in de horeca, een grote vraag naar wild. Er komt in Nederland niet genoeg wild voor om aan deze vraag te voldoen. Daarnaast, verse Nederlandse wildproducten zijn alleen verkrijgbaar in het seizoen dat er op bepaalde dieren mag worden gejaagd. Wanneer dat is, is geregeld in de jachtwet. Maar waar komt dan al het wild vandaan dat in de horeca wordt geserveerd en het wild dat jij bij de poelier of slager koopt? Om te beginnen wordt er natuurlijk een (heel klein) gedeelte hiervan wel In Nederland geschoten door jagers. Dit gebeurt onder andere om de wildstand te beheren. Dus om te voorkomen dat er een te grote populatie van een bepaalde diersoort ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de flinke hoeveelheid herten die soms worden afgeschoten in natuurgebieden als de Oostvaardersplassen. Het vlees dat dit oplevert, wordt vervolgens verkocht. Ook worden er op de Veluwe wilde zwijnen geschoten. Bij een overpopulatie dreigen ze te verhongeren omdat er simpelweg niet genoeg voedsel voor ze te vinden is als het er te veel worden. Ook richten ze veel schade aan als ze buiten het bos op zoek gaan naar voedsel en kunnen ze voor levensgevaarlijke verkeerssituaties zorgen. En de rest van het wild dat op de markt komt dan? Om het tekort aan Nederlands wild op te vullen wordt er vlees uit het buitenland geïmporteerd. Soms is dat echt wild dat ook geschoten is, vaker is dat wild dat niet door een jager is geschoten. Deze dieren worden dan gefokt op wildfarms.

Het konijn dat jij rond de kerst koopt, en zeker als dat in de supermarkt gebeurt, is geen wild en bruin konijn dat door het bos rende, maar een tam en wit konijn dat zijn hele leven in een klein kooitje heeft doorgebracht. Niks wilds aan dus.

En de eend die jouw eendenborst leverde, is het al niet veel beter vergaan. Deze groeide op in een stal vol soortgenoten en heeft nooit in water gezwommen. De kans is groot dat het hert dat jij geserveerd krijgt in een restaurant, gefokt is in Nieuw-Zeeland of Argentinië. Deze herten leven wel in kuddes, in grote gebieden, dus de diervriendelijkheid is hier wel minder in het gedrang dan bij gefokte eenden en konijnen. Toch blijven het gefokte dieren, en is het dus geen echt wild. Ook in Nederland worden wel herten gefokt, hetzij op kleinere schaal.

wildrecepten

Wildrecepten: De lekkerste ideeën met diverse soorten wild

Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!

Keurmerk

De term wild is niet beschermd in de Nederlandse Warenwet. Omdat het dieren betreft die in de vrije natuur voorkomen, mogen gefokte dieren van deze soort ook wild worden genoemd. Dit betekent dat ook gefokt wild gewoon als wild mag worden verkocht. Als je er waarde aan hecht dat het wild dat jij eet ook echt in het bos geleefd heeft, dan is het dus echt opletten geblazen en een kwestie van etiketten lezen en informatie inwinnen. Wat daar een goede hulp bij is is het keurmerk ‘Echt Wild’ van de Nederlandse jagersvereniging. Wild met dit keurmerk komt gegarandeerd uit de vrije natuur. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens op de volgende website: Keurmerk Echt Wild – De Jagersvereniging. Daar kun je meer lezen over het keurmerk.

Waarom kiezen voor echt en lokaal wild?

Waarom zou je kiezen voor echt wild? Om te beginnen heeft wild dat in de vrije natuur heeft geleefd natuurlijk een veel beter leven gehad dan dieren die in gevangenschap op een boerderij zijn opgegroeid. Echt wild is natuurlijk het summum van scharrelvlees! Daarnaast, het vlees van echt wild heeft een duidelijkere wildsmaak dan gekweekt vlees. Vlees van echt wild is magerder dan het vlees van gefokte dieren en het bevat meer eiwit. Je kunt er vanuit gaan dat ree en haas dat je koopt echt uit de natuur komen. Deze dieren laten zich niet in gevangenschap houden en kunnen daarom niet gefokt worden. Ook wild zwijn zal bijna altijd uit de natuur afkomstig zijn, al is het wel mogelijk om deze te fokken. Eend en konijn zijn bijna altijd gefokt. Hert is meestal gefokt en komt meestal van de andere kant van de wereld. Dit moet naar Europa vervoerd worden en dat maakt het natuurlijk ook niet echt duurzaam. Zoals bij veel andere voedingsmiddelen is het beter om te kiezen voor lokale producten. Lokaal geschoten wild komt uit Nederland en is dus een duurzame en gezonde keuze!

Tags: Vlees
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken
Kookschool

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas
Kookschool

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Reacties 2

  1. Elise de Haan says:
    1 jaar geleden

    Dankjewel voor het compliment, Renée.
    Je hebt helemaal gelijk, kiloknallers kunnen echt niet meer. En zijn de kosten echt het probleem? Kies er dan voor om minder vaak vlees te eten. En als je het wel eet, te kiezen voor vlees van diervriendelijk gehouden dieren.

    Beantwoorden
  2. Renée says:
    1 jaar geleden

    Goed artikel! Konijn heeft het zwaar in het wild, door diverse virusziektes. Hoe ze gehuisvest en behandeld worden worden in de fokkerij is schandalig. Nooit kopen dus. We zijn over het algemeen welvarend genoeg om zoveel mogelijk vlees te kopen van diervriendelijk gehouden dieren. Het verbaast mij altijd dat mensen, die zich dierenliefhebber noemen, zonder blikken en blozen een kiloknaller in hun winkelwagentje leggen.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen