Is wild wel echt wild? – Dat is misschien een vraag waarbij je denkt ‘ja duh… wat zou het anders moeten zijn?’ Je bent geneigd te denken dat het hert of wild zwijn op je bord een mooi leventje heeft gehad in een Nederlands bos, vervolgens door een jager werd geschoten en via de poelier of de slager op jouw bord belandde. Want herten leven in het bos, het staat op de verpakking, en de poelier verkoopt tenslotte wild. Of is het toch een beetje anders gesteld met de waarheid? Hoe wild is het wild op jouw bord?
Gefokt vs uit de vrije natuur
In de herfst en de winter is er in Nederland, en zeker in de horeca, een grote vraag naar wild. Er komt in Nederland niet genoeg wild voor om aan die vraag te voldoen. Daarnaast, verse Nederlandse wildproducten zijn alleen verkrijgbaar in het seizoen dat er op bepaalde dieren mag worden gejaagd. Wanneer dat is, is geregeld in de jachtwet. Maar waar komt dan al dat wild vandaan dat in de horeca wordt geserveerd en het wild dat jij bij de poelier of slager koopt? Om te beginnen wordt er natuurlijk een (heel klein) gedeelte hiervan wel In Nederland geschoten door jagers. Dit gebeurt onder andere om de wildstand te beheren. Dus om te voorkomen dat er een te grote populatie van een bepaalde diersoort ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de flinke hoeveelheid herten die soms worden afgeschoten in natuurgebieden als de Oostvaardersplassen. Het vlees dat dit oplevert, wordt vervolgens verkocht.
Ook worden er op de Veluwe wilde zwijnen geschoten. Bij een overpopulatie dreigen ze te verhongeren, omdat er simpelweg niet genoeg voedsel voor ze te vinden is als het er te veel worden. Ook richten ze veel schade aan als ze buiten het bos op zoek gaan naar voedsel en kunnen ze voor levensgevaarlijke verkeerssituaties zorgen. En de rest van het wild dat op de markt komt dan? Om het tekort aan Nederlands wild op te vullen wordt er vlees uit het buitenland geïmporteerd. Soms is dat echt wild dat ook geschoten is, vaker is dat wild dat niet door een jager is geschoten. Die dieren worden dan gefokt op wildfarms.
Het konijn dat jij rond de kerst koopt, en zeker als dat in de supermarkt gebeurt, is geen wild en bruin konijn dat door het bos rende, maar een tam en wit konijn, dat zijn hele leven in een klein kooitje heeft doorgebracht. Niks wilds aan dus.
En de eend die jouw eendenborst leverde, is het al niet veel beter vergaan. Die groeide op in een stal vol soortgenoten en heeft nooit in water gezwommen. De kans is groot dat het hert dat je geserveerd krijgt in een restaurant, gefokt is in Nieuw-Zeeland of Argentinië. Die herten leven wel in kuddes, in grote gebieden, dus de diervriendelijkheid is hier wel minder in het gedrang dan bij gefokte eenden en konijnen. Toch blijven het gefokte dieren, en is het dus geen echt wild. Ook in Nederland worden wel herten gefokt, hetzij op kleinere schaal.
Keurmerk
De term wild is niet beschermd in de Nederlandse Warenwet. Omdat het dieren betreft die in de vrije natuur voorkomen, mogen gefokte dieren van die soort ook wild worden genoemd. Dit betekent dat ook gefokt wild gewoon als wild mag worden verkocht. Als je er waarde aan hecht dat het wild dat je eet ook echt in het bos geleefd heeft, dan is het dus echt opletten geblazen en een kwestie van etiketten lezen en informatie inwinnen. Wat daar een goede hulp bij is, is het keurmerk ‘Echt Wild’ van de Nederlandse jagersvereniging. Wild met dit keurmerk komt gegarandeerd uit de vrije natuur. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens op de volgende website: Keurmerk Echt Wild – De Jagersvereniging. Daar kun je meer lezen over het keurmerk.
Waarom kiezen voor echt en lokaal wild?
Waarom zou je kiezen voor echt wild? Om te beginnen heeft wild dat in de vrije natuur heeft geleefd natuurlijk een veel beter leven gehad dan dieren die in gevangenschap op een boerderij zijn opgegroeid. Echt wild is natuurlijk het summum van scharrelvlees! Daarnaast, het vlees van echt wild heeft een duidelijkere wildsmaak dan gekweekt vlees. Vlees van echt wild is magerder dan het vlees van gefokte dieren en er zitten meer eiwitten in. Je kunt er vanuit gaan dat ree en haas dat je koopt echt uit de natuur komen. Die dieren laten zich niet in gevangenschap houden en kunnen daarom niet gefokt worden.
Ook wild zwijn zal bijna altijd uit de natuur afkomstig zijn, al is het wel mogelijk om die te fokken. Eend en konijn zijn bijna altijd gefokt. Hert is meestal gefokt en komt vaak van de andere kant van de wereld. Dit moet naar Europa vervoerd worden en dat maakt het natuurlijk ook niet echt duurzaam. Zoals bij veel andere voedingsmiddelen is het beter om te kiezen voor lokale producten. Lokaal geschoten wild komt uit Nederland en is dus een duurzame en gezonde keuze!
Wildrecepten: de lekkerste ideeën met diverse soorten wild
Half oktober begint het wildseizoen. Het culinaire hart van de wildliefhebbers gaat dan sneller slaan. Lekker Tafelen deelt wildrecepten!
Dankjewel voor het compliment, Renée.
Je hebt helemaal gelijk, kiloknallers kunnen echt niet meer. En zijn de kosten echt het probleem? Kies er dan voor om minder vaak vlees te eten. En als je het wel eet, te kiezen voor vlees van diervriendelijk gehouden dieren.
Goed artikel! Konijn heeft het zwaar in het wild, door diverse virusziektes. Hoe ze gehuisvest en behandeld worden worden in de fokkerij is schandalig. Nooit kopen dus. We zijn over het algemeen welvarend genoeg om zoveel mogelijk vlees te kopen van diervriendelijk gehouden dieren. Het verbaast mij altijd dat mensen, die zich dierenliefhebber noemen, zonder blikken en blozen een kiloknaller in hun winkelwagentje leggen.