• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kipfilet of kip?!

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
3
Kipfilet of kip?!

Wij Nederlanders eten vooral het borststuk van de kip, de filet. Zo blijkt uit cijfers van het Productschap Pluimvee en Eieren. Van alle kip die we jaarlijks verorberen, is bijna 50% kipfilet. Na de filets volgen (op ruime afstand) de poten, en de vleugeltjes. Uiteraard moet voor ieder stukje kipfilet een hele kip geslacht worden. De kipdelen die wij niet kopen, worden verwerkt in de vleesverwerkingsindustrie of geëxporteerd.

kipfilet of kip

Natuurlijk is kipfilet lekker makkelijk om mee te werken. De bereidingstijd van kipfilet is veel korter dan van een ander deel van de kip, laat staan de hele kip. Je hoeft niet te plukken, geen (vies?) vel te verwijder, geen botjes …en vandaar dat we waarschijnlijk massaal voor de schone filetjes gaan; voor het gebruiksgemak, zeg maar. Ik vind dat zonde. Er valt zoveel meer te beleven aan een hele kip en er zitten veel mooiere en sappigere delen aan die kip die bakken of koken zoveel beter doorstaan! Daarom wil ik je hier een paar suggesties geven, zodat je misschien eens durft af te stappen van de kipfilet.

kipfilet of kip, kippendijen

kipfilet of kip, kippendijen

kipfilet of kip, kipkarbonade

kipfilet of kip, kipkarbonade

Neem bijvoorbeeld de kippendijen, het bovenste deel van de poot. Deze kippendijen, ook wel kipkarbonades genoemd, kan je met bot en zonder bot kopen. De termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Een kipkarbonade is het bovenste stuk van de kippenpoot (zonder de drumstick). Hier zit nog een stukje bot in en het vel is niet verwijderd.  Een uitgebeende en (meestal) ontvelde kipkarbonade wordt kippendij of kippendijfilet genoemd. Het is me opgevallen dat lang niet alle slagers dit deel van de kip standaard in het assortiment hebben opgenomen, soms zal je er om moeten vragen.  Als je er tegenop ziet om een kip schoon te maken, probeer dan eens te werken met kippendijen of kipkarbonades. Het is mager vlees met een klein beetje vet. Het vlees is malser en heeft meer smaak dan de gewone kipfilet. Ik vind een hele kippenpoot ook lekker, maar het is altijd zo’n gehannes inde pan als je er een paar tegelijk klaar wil maken. De pan is niet groot genoeg, het vet spettert alle kanten op, kortom ik vind het een gedoe. Daarom gebruik ik graag kippendijen; ik vind het supervlees! De kippendij heeft wel die lekkere smaak van de poot, maar is in het gebruik net zo makkelijk als kipfilet; zeker als je de gefileerde dijen gebruikt. Je bakt een kippendij in 6-8 minuten gaar in de koekenpan, maar het vlees is ook heel geschikt om te verwerken in ovenschotels en curry’s en het kan uiteraard ook op de barbecue. Hieronder vind je alvast drie recepten met kippendijen waarmee je inspiratie op kunt  doen. Bedenk dat je de kippenpoten of drumsticks in een recept goed kunt vervangen door kipkarbonades of kippendijen.

  • kippendijtjes met rijst en fruitcocktail in kerriesaus
  • gesmoorde kippendijen in streekbier
  • gestoofde kip in riesling

Natuurlijk vind je op Lekker Tafelen ook veel recepten met kipfilet, maar wie niet bang is voor vieze handen – voor het werken met een hele kip kan hier verder lezen. Ik wil het nog hebben over een methode om heerlijk zacht en mals kippenvlees te krijgen door een hele kip te pocheren. Deze methode wordt vooral in de Mexicaanse en Texaanse keuken gebruikt. Gepocheerd kippenvlees is ideaal om empanadas mee te vullen, maar het gepocheerde vlees kan ook in een tortilla of een wrap gerold worden.  Lees hier verder. En, heb je wel eens een kip gevlinderd?! Dit is een manier om de hele kip te roosteren of te grillen. De kip ziet er fraai uit, min of meer als een vlinder en hij kan mooi, gelijkmatig garen. Lees hier verder over het vlinderen van de kip.

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.

 

DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

groenten om te grillen
Kookschool

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas
Kookschool

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

rondvis fileren
Kookschool

Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Reacties 3

  1. Winny says:
    6 jaar geleden

    Ik vind kippendijvlees ook veeeel lekkerder dan gewone kipfilet. Nu las ik echter in een kookboek dat kippendijvlees wel veel vetter is. Klopt dat?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Kippendij is inderdaad vetter dan de kipfilet Winny

      Beantwoorden
  2. Karin von Bannisseht says:
    9 jaar geleden

    Sinds ik het kippendijvlees heb ontdekt ben ik helemaal om. Veel lekkerder dan die droge smakeloze kipfilet en als je ze zonder bot koopt net zo makkelijk.

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Zelfgemaakte eiersalade is een TE simpel recept, maar ook met het recept voor eiersalade kun je variëren. Lekker op brood of op toast.

Check het recept of lees de info
yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta

Zomerse recepten met feta

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Recept in de picture

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Eigenlijk is het gewoon curry aan een stokje, deze kipcurryspiesjes. Gemarineerd in yoghurt met jouw favoriete currypasta, daarna op de BBQ!

Check het recept of lees de info
Mango-yoghurtsaus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

komkommersoep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Handige kooktips

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Snijbiet - Een 'vergeten' groente die gelukkig steeds vaker verkrijgbaar is. Verwant aan spinazie, is hij makkelijk klaar te maken en gezond.

Check het recept of lees de info
groenten om te grillen

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Elviera op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Redactie op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Redactie op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • RUTTEN FREDDY op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Margreet Anceaux op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • Redactie op Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
  • Redactie op Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen