Kruimige aardappelen – Aardappelen eten we in Nederland bijna allemaal wel met enige regelmaat. Tenslotte zijn aardappelen een populair en veelzijdig voedingsmiddel. Die aardappels zijn er in verschillende variëteiten. Er zijn soorten die vastkokend zijn, vrij vastkokend, licht kruimig en kruimig kokende aardappelen. Dit worden de kooktypen genoemd. In dit artikel vind je de laatstgenoemde soort, de kruimig kokende. Wat zijn kruimige aardappels, wat zijn de kenmerken, de voordelen en hoe gebruik je die kruimige aardappelen in gerechten.
Wat zijn kruimige aardappelen?
Kruimige aardappelen zijn aardappels die tijdens het koken vrij snel uit elkaar vallen. Ze worden ook wel bloemige aardappelen genoemd. Deze soort aardappelen heeft een vrij zachte structuur, zeker vergeleken met de vastkokende en de vrij vastkokende soorten.
Waarom kies je voor kruimige aardappelen
Kruimige aardappelen zijn heerlijk, maar je kunt ze niet voor alle soorten aardappelgerechten gebruiken. Voor het maken van een aardappelsalade of in plakjes in een ovenschotel zijn ze niet geschikt. Omdat ze uit elkaar vallen tijdens het koken, zal een salade snel een kleffe massa worden, en ook tijdens het bakken loop je dat risico. Niet doen dus. Maar waar gebruik je ze dan wel voor? Kruimige aardappels zijn heel geschikt om te pureren. Je kunt er makkelijk een gladde puree van maken. Daarnaast zijn bloemige aardappels, en zeker de heel grote exemplaren, heel geschikt om te poffen en vervolgens te vullen. Een aantal zeer kruimige soorten zijn vooral geschikt om te pureren en tot een soufflé te verwerken. En natuurlijk zijn dit soort aardappels heel geschikt om te koken. Want je kiest vast ook voor dergelijke aardappelen als je houdt van een bord gekookte aardappelen, met groente, en een stukje vlees met een heerlijke jus! Bloemige aardappelen hebben een minder lange kooktijd nodig dan vastkokende soorten.
Een aantal belangrijke rassen kruimige aardappelen
Dit zijn de belangrijkste soorten kruimige aardappelen die jij om je heen kunt kopen. Zoek niet in een supermarkt, daar kun je ze inmiddels nauwelijks meer vinden.
Doré
Doré is een bekende Nederlandse aardappel met een gele schil en gele vleeskleur. Het is een van de meest kruimige aardappelen die je kunt vinden, wat hem uitermate geschikt maakt voor stamppotten en puree. Deze aardappel heeft een rijke, volle smaak en valt snel uit elkaar tijdens het koken. Doré is een vroeg ras en is voornamelijk in de zomermaanden verkrijgbaar. Hij is minder lang houdbaar dan andere rassen.
Eigenheimer
De Eigenheimer is een klassieker onder de kruimige aardappelen. Deze aardappel is onregelmatig van vorm en heeft een wat grovere, ruwe schil. Het vruchtvlees is wit tot lichtgeel. Tijdens het koken valt hij gemakkelijk uit elkaar, wat hem perfect maakt voor stamppotten en aardappelpuree. De Eigenheimer heeft een uitgesproken aardappelsmaak, maar is kwetsbaar en niet geschikt om lang te bewaren.
Irene
Irene is een wat minder bekend ras, maar geliefd bij liefhebbers van ouderwetse kruimige aardappels. Deze aardappel heeft een geelbruine schil en lichtgeel vruchtvlees. Irene valt gemakkelijk uit elkaar bij het koken en is dan ook bijzonder geschikt voor stampgerechten. Het ras is vrij laat en goed bewaarbaar onder de juiste omstandigheden.
Lilly
Lilly is een moderne aardappel met een zeer kruimige structuur. Ze zijn ovaal van vorm, hebben een gladde gele schil en een gele vleeskleur. Lilly is uitermate geschikt voor puree, stamppot en ovenschotels waar een zachte structuur gewenst is. Dit ras is in opkomst in Nederlandse winkels en is redelijk goed houdbaar.
Uiteraard zijn er naast de genoemde soorten veel meer soorten bloemig kokende aardappelen te koop. Dit waren de belangrijkste soorten, die ook nog eens makkelijk verkrijgbaar zijn. De conclusie die je kunt trekken is dat je kruimige en zeer kruimige aardappelen vooral gebruikt om te koken, te stomen en te pureren of tot stamppot te verwerken. Zorg dat je in de winter dus altijd kruimige aardappelen in huis hebt om lekkere winterse stamppotjes te kunnen maken.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.