Kruimige aardappelen – Aardappelen eten we in Nederland bijna allemaal wel met enige regelmaat. Tenslotte zijn aardappelen een populair en veelzijdig voedingsmiddel. Die aardappels zijn er in verschillende variëteiten. Er zijn soorten die vastkokend zijn, vrij vastkokend, licht kruimig en kruimig kokende aardappelen. Dit worden de kooktypen genoemd. In dit artikel vind je de laatstgenoemde soort, de kruimig kokende. Wat zijn kruimige aardappels, wat zijn de kenmerken, de voordelen en hoe gebruik je die kruimige aardappelen in gerechten.
Wat zijn kruimige aardappelen?
Kruimige aardappelen zijn aardappels die tijdens het koken vrij snel uit elkaar vallen. Ze worden ook wel bloemige aardappelen genoemd. Deze soort aardappelen heeft een vrij zachte structuur, zeker vergeleken met de vastkokende en de vrij vastkokende soorten.
Waarom kies je voor kruimige aardappelen
Kruimige aardappelen zijn heerlijk, maar je kunt ze niet voor alle soorten aardappelgerechten gebruiken. Voor het maken van een aardappelsalade of in plakjes in een ovenschotel zijn ze niet geschikt. Omdat ze uit elkaar vallen tijdens het koken, zal een salade snel een kleffe massa worden, en ook tijdens het bakken loop je dat risico. Niet doen dus. Maar waar gebruik je ze dan wel voor? Kruimige aardappels zijn heel geschikt om te pureren. Je kunt er makkelijk een gladde puree van maken. Daarnaast zijn bloemige aardappels, en zeker de heel grote exemplaren, heel geschikt om te poffen en vervolgens te vullen. Een aantal zeer kruimige soorten zijn vooral geschikt om te pureren en tot een soufflé te verwerken. En natuurlijk zijn dit soort aardappels heel geschikt om te koken. Want je kiest vast ook voor dergelijke aardappelen als je houdt van een bord gekookte aardappelen, met groente, en een stukje vlees met een heerlijke jus! Bloemige aardappelen hebben een minder lange kooktijd nodig dan vastkokende soorten.
Een aantal belangrijke rassen kruimige aardappelen
Dit zijn de belangrijkste soorten kruimige aardappelen die jij om je heen kunt kopen. Zoek niet in een supermarkt, daar kun je ze inmiddels nauwelijks meer vinden.
Doré
Doré is een (vaak) grote aardappel met een ovale vorm en een geelbruine schil. Het vlees van deze aardappel is geel. De soort is al in 1939 ontstaan uit een kruising van onder andere de Eersteling. De Doré is een zeer vroeg aardappelras. De kwaliteit van dit ras is vaak aanmerkelijk beter dan van de andere vroege rassen. De aardappels koken kruimig, en zijn vooral geschikt om te koken en te pureren. Ze zijn dus ook heel geschikt om stamppotten mee te maken.
Eigenheimer
Oorspronkelijk zou de Eigenheimer uit de buurt van het Groningse dorp Borgercompagnie stammen. In het noorden van Nederland wordt deze aardappel dan ook wel Borger genoemd. De Eigenheimer heeft een gele schil en een wat ovale, maar onregelmatige vorm, elke aardappel is anders gevormd. De ogen van dit late ras zijn diepliggend, het vlees is geel. De Eigenheimer is een zeer kruimige aardappel. Ze hebben een bijzonder goede smaak.
Irene
Irene is een ronde aardappel, met een rode schil en diepliggende ogen. De Irene hoort tot de late aardappelrassen, de oogst valt rond september-oktober. Het vlees van de aardappel is heel kruimig van structuur. Door de diepliggende ogen zijn Irenes wat lastiger te schillen. Ze zijn vooral geschikt om te stomen of te koken, voor in de stamppot of om te pureren. De Irene aardappel is geschikt als bewaaraardappel.
Uiteraard zijn er naast de drie genoemde soorten veel meer soorten bloemig kokende aardappelen te koop. Dit waren de belangrijkste soorten, die ook nog eens makkelijk verkrijgbaar zijn. De conclusie die je kunt trekken is dat je kruimige en zeer kruimige aardappelen vooral gebruikt om te koken, te stomen en te pureren of tot stamppot te verwerken. Zorg dat je in de winter dus altijd kruimige aardappelen in huis hebt om lekkere winterse stamppotjes te kunnen maken.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.