• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, december 11, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Kruimige aardappelen

Waarom zou je daar voor kiezen

door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Kruimige aardappelen

Kruimige aardappelen – Aardappelen eten we in Nederland bijna allemaal wel met enige regelmaat. Tenslotte zijn aardappelen een populair en veelzijdig voedingsmiddel. Die aardappels zijn er in verschillende variëteiten. Er zijn soorten die vastkokend zijn, vrij vastkokend, licht kruimig en kruimig kokende aardappelen. Dit worden de kooktypen genoemd. In dit artikel hebben we het over de laatstgenoemde soort, de kruimig kokende. Wat zijn kruimige aardappels, wat zijn de kenmerken, de voordelen en hoe gebruik je die kruimige aardappelen in gerechten.

Wat zijn kruimige aardappelen?

Kruimige aardappelen zijn aardappels die tijdens het koken vrij snel uit elkaar vallen. Ze worden ook wel bloemige aardappelen genoemd. Deze soort aardappelen heeft een vrij zachte structuur, zeker vergeleken met de vastkokende en de vrij vastkokende soorten.

Waarom kies je voor kruimige aardappelen

Kruimige aardappelen zijn heerlijk, maar je kunt ze niet voor alle soorten aardappelgerechten gebruiken. Voor het maken van een aardappelsalade of in plakjes in een ovenschotel zijn ze niet geschikt. Omdat ze uit elkaar vallen tijdens het koken, zal een salade snel een kleffe massa worden, en ook tijdens het bakken loop je dat risico. Niet doen dus. Maar waar gebruik je ze dan wel voor? Kruimige aardappels zijn heel geschikt om te pureren. Je kunt er makkelijk een gladde puree van maken. Daarnaast zijn bloemige aardappels, en zeker de heel grote exemplaren, heel geschikt om te poffen en vervolgens te vullen. Een aantal zeer kruimige soorten zijn vooral geschikt om te pureren en tot een soufflé te verwerken. En natuurlijk zijn dit soort aardappels heel geschikt om te koken. Want je kiest vast ook voor dergelijke aardappelen als je houdt van een bord gekookte aardappelen, met groente, en een stukje vlees met een heerlijke jus! Bloemige aardappelen hebben een minder lange kooktijd nodig dan vastkokende soorten.

Een aantal belangrijke rassen kruimige aardappelen

Omdat we niet alle soorten kruimige aardappelen kunnen benoemen, hebben we een paar belangrijke soorten voor je op een rijtje gezet. Deze soorten zijn ook algemeen verkrijgbaar.

Doré

Doré is een  (vaak) grote aardappel met een ovale vorm en een geelbruine schil. Het vlees van deze aardappel is geel. De soort is al in 1939 ontstaan uit een kruising van onder andere de Eersteling. De Doré is een zeer vroeg aardappelras. De kwaliteit van dit ras is vaak aanmerkelijk beter dan van de andere vroege rassen. De aardappels koken kruimig, en zijn vooral geschikt om te koken en te pureren. Ze zijn dus ook heel geschikt om stamppotten mee te maken.

Eigenheimer

Oorspronkelijk zou de Eigenheimer uit de buurt van het Groningse dorp Borgercompagnie stammen. In het noorden van Nederland wordt deze aardappel dan ook wel Borger genoemd. De Eigenheimer heeft een gele schil en een wat ovale, maar onregelmatige vorm, elke aardappel is anders gevormd.  De ogen van dit late ras zijn diepliggend, het vlees is geel. De Eigenheimer is een zeer kruimige aardappel. Ze hebben een bijzonder goede smaak.

Irene

Irene is een ronde aardappel, met een rode schil en diepliggende ogen. De Irene hoort tot de late aardappelrassen, de oogst valt rond september-oktober. Het vlees van de aardappel is heel kruimig van structuur. Door de diepliggende ogen zijn Irenes wat lastiger te schillen. Ze zijn vooral geschikt om te stomen of te koken, voor in de stamppot of om te pureren. De Irene aardappel is geschikt als bewaaraardappel.

Uiteraard zijn er naast de drie genoemde soorten veel meer soorten bloemig kokende aardappelen te koop. Dit waren de belangrijkste soorten, die ook nog eens makkelijk verkrijgbaar zijn. De conclusie die je kunt trekken is dat je kruimige en zeer kruimige aardappelen vooral gebruikt om te koken, te stomen en te pureren of tot stamppot te verwerken. Zorg dat je in de winter dus altijd kruimige aardappelen in huis hebt om lekkere winterse stamppotjes te kunnen maken.

DeelPin1TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten
Kookschool

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel
Kookschool

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

beurre noisette
Kookschool

Beurre noisette

slagroom kloppen
Kookschool

Slagroom kloppen doe je zo

Soorten gedroogde bonen
Kookschool

Soorten gedroogde bonen: het overzicht

Gedroogde linzen weken en koken
Kookschool

Gedroogde linzen weken en koken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krab
Specials

Krab; een bijzondere delicatesse!

Heb je wel eens verse krab gegeten? Een krabcocktail of een salade met verse krab is heerlijk. Echt anders dan krabvlees uit blik!

Check het recept of lees de info
Oud Hollandse broodjes Broodje Bal Gehakt

Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie

Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Recept in de picture

Franse wortelsoep
Soep

Franse wortelsoep

Een soep koken van winterpeen en aardappel? Jazeker, Franse wortelsoep is een klassiek Frans gerecht dat je echt eens geproefd moet hebben.

Check het recept of lees de info
Preitaart

Preitaart met kaas

entrecote als braadstuk

Entrecote als braadstuk

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • benny op Hachee volgens oud-Hollands recept
  • martin op Aardappels koken; stap voor stap instructie
  • A. M. Klarenbeek op Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie
  • Ton Stoffels op Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie
  • C.C.L.M. Geurts-Huijbers op Pannenkoek met groenten en kaas
  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen