Pastinaak kopen, bewaren en klaarmaken – Je hebt ze ongetwijfeld in de winkel of op de markt zien liggen. Pastinaak, de witte wortels, soms met het groene loof er nog aan, meestal zonder. Ooit hoorde de pastinaak tot de vergeten groenten. Nu zijn ze weer helemaal terug. Maar wat doe je er eigenlijk mee?
De smaak van pastinaak
Pastinaak heeft een heerlijk zoetige, wat nootachtige, licht naar anijs neigende smaak. Dit maakt dat je pastinaak heel goed kunt combineren met andere ingrediënten. De structuur is een beetje hetzelfde als van een winterpeen.
Omdat de smaak niet heel erg uitgesproken is, zullen kleine kinderen pastinaak vaak ook wel lekker vinden. Gekookte pastinaak is door de zachte en romige structuur ook prima geschikt als babyhapje.
Pastinaak kopen
Pastinaak is tegenwoordig overal weer makkelijk verkrijgbaar. Bij de groenteboer, op de markt of in de supermarkt, ze liggen overal. Waar moet je op letten als je pastinaak gaat kopen?
- Om te beginnen, kies alleen harde, droge wortels die stevig aanvoelen. Laat de zachte, gerimpelde exemplaren maar liggen.
- Let er ook op dat er geen bruine plekken op de schil zitten.
- Kies niet de allergrootste pastinaken uit die je kunt vinden, de kleinere hebben veel meer smaak!
Pastinaak kopen? De kleinste zijn het lekkerst!
Meer pastinaak kopen? Zo bewaar je ze
Je kunt pastinaak op een koele plek ongeveer twee weken bewaren. Dit kan in de groentelade van de koelkast. Let er dan wel op dat de eventuele verpakking open is, zodat de pastinaak niet vochtig wordt. Een koele plek als een kelder voldoet ook prima.
In de actie bij de groenteman op de markt? Dan kun je beter wat meer pastinaak kopen, want je kunt ze namelijk prima invriezen. Maak ze schoon, blancheer ze ongeveer 2 minuten, laat ze uitlekken en afkoelen. Verpak ze in diepvrieszakjes of doosjes. Je kunt pastinaak in de vriezer een jaar bewaren.
Al gekookte pastinaak kun je in de koelkast twee dagen bewaren.
Pastinaak schoonmaken, zo doe je dat
Pastinaak kopen of de groente bewaren is een. Ermee aan de slag is de volgende stap. Moet je die pastinaak nu schillen of niet? Hier is de uitleg: De schil van de pastinaak is eetbaar. Het is dan wel zaak om ze heel goed schoon te borstelen onder de kraan. Makkelijker is het om de pastinaak te schillen met een dunschiller.
Vervolgens snijd je het kopje en de onderkant eraf. Daarna snijd je de pastinaak naar keuze in blokjes, plakjes of in de lengte in parten. Of schaaf ze in heel dunne plakjes, om te frituren tot chips!
Pastinaak klaarmaken, dat kan op verschillende manieren
Je kunt de pastinaak op verschillende manieren klaarmaken. Pastinaak is rauw eetbaar. Verder kun je ze koken, bakken, grillen en zelfs frituren. Pastinaak laat zich ook heel goed tot een lekkere soep of puree verwerken.
Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!
Pastinaak is een inmiddels weer populaire groente en een absolute topper in de keuken. Ontdek de mogelijkheden + recepten hier.