Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pompoen, wat moet je weten en wat kun je eten?

Welke pompoenen zijn nu eigenlijk eetbaar? Hier vind je een overzicht van soorten pompoenen en wat je ervan moet weten als je ermee aan de slag wil.

0 14.949

Begin september zie je overal in het straatbeeld de pompoenen verschijnen. Van hele eenvoudige kraampjes tot de meest mooie presentaties langs de weg. Ook bij de bloemist kom je de pompoen en de kalebassen tegen. Op een heel eenvoudige manier krijgt het leven ineens weer kleur in de Nederlandse straten. De herfst doet langzamerhand zijn intrede en dit gaat door tot Halloween. Daarna zie je het langzamerhand weer verdwijnen. Hoe grappig, griezelig of leuk Halloween ook is, wij vinden het jammer dat de pompoen na die tijd weer uit het straatbeeld verdwijnt. De verschillende pompoensoorten lenen zich voor de meest heerlijke gerechten. We vertellen je dan ook maar al te graag wat pompoenen zijn en wat je er mee kunt. Welke kun je eten, hoe ga je er mee om en met welke combinaties maak je een heerlijk gerecht. Lees je mee?


Pompoen, soorten herkennen

Er zijn talloze soorten pompoenen. Het is lastig om te zien welke soorten eetbaar zijn, maar ook bijna onmogelijk om alle soorten op een rij te zetten. Een dergelijk groot overzicht zou je zeker niet verder helpen in de keuken. Wel kunnen we aangeven wat de meest gebruikte pompoenen voor consumptie zijn. Niet eetbare pompoenen bevatten meestal geen pitjes. Bij het doorsnijden van de vrucht is het dus al snel duidelijk. Ben je nog niet zeker? Kook dan een stukje pompoen. De niet eetbare varianten zijn echt heel bitter, dat proef je direct. Wie bij een groentespeciaalzaak, op de markt of in de supermarkt een pompoen koopt hoeft zich natuurlijk geen zorgen te maken. Dit zijn de meest verkochte varianten:

flespompoen
Fles pompoen of Butternut Squash
Hokkaido pompoen
Hokkaido pompoen

De Flespompoen (ook wel butternut squash genoemd) is een flesvormige of peervormige pompoen met een gewicht van 1 tot 2 kilo. De schil is glad en hard en onder de schil heeft deze pompoen prachtig oranje vruchtvlees.

De Hokkaido is wat kleiner van stuk. Deze Japanse pompoen heeft mooi donker oranje vruchtvlees. De schil is zacht en kan ook gewoon gegeten worden. Deze pompoen is dan ook ideaal voor soepen. Ook in puree, gesmoord of gebakken doet deze pompoen het heel goed.

pompoen-september-oktoberDe gewone pompoen is die grote jongen die echt heel zwaar kan worden. In Nederland valt dat wel mee, ons klimaat is daar niet zo geschikt voor, maar in andere landen kan deze pompoen een gewicht van wel 45 kilo bereiken. De smaak van deze grote pompoenen valt echter tegen. Deze pompoen is eigenlijk alleen maar geschikt voor soepen die je vervolgens fors op smaak moet brengen met bijvoorbeeld knoflook, kruiden en specerijen. Daar komt dan ook de gewoonte vandaan om veel knoflook toe te voegen aan een pompoensoep. Bij gebruik van een Flespompoen of Hokkaido is dat echt niet noodzakelijk en doe je er beter aan de smaak van de pompoen in tact te laten.

Tot slot zijn er nog wat overige soorten pompoenen die je veel minder in de handel tegenkomt. De spaghettipompoen bijvoorbeeld is een pompoen die in draadjes uit elkaar valt als je deze kookt. Deze wordt wel als glutenvrij alternatief voor spaghetti gebruikt. De Kabocha is een ovaalvormige groene meloen met een gele tekening. Deze is nauwelijks verkrijgbaar maar heeft een mooie volle en zoete smaak.

Ontdek ook deze pompoenrecepten

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer