• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
maandag, mei 23, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Raclettekaas; voor het Zwitserse gerecht!?

Elise de Haan door Elise de Haan
in Kookschool
0
0
Raclettekaas

Raclettekaas; voor het Zwitserse gerecht!? – In elke kaaswinkel kun je kaas kopen die wordt aangeduid als ‘raclettekaas’. Dit betreft (meestal)  een Zwitserse kaas, die makkelijk smelt en meestal wordt gegeten met aardappels, vleeswaren en augurken en zilveruitjes. De kaas wordt dan gesmolten op een raclette apparaat. Maar wist je dat raclette eigenlijk de naam van een gerecht is en niet van een kaas?

De geschiedenis van ‘raclette’ of ‘raclettekaas’

Lang geleden, toen de Zwitserse boeren met hun koeien de zomer hoog in de bergen doorbrachten, ontstond er een gerecht dat tegenwoordig met recht een van dé nationale gerechten van Zwitserland genoemd mag worden. Omdat de boeren soms wekenlang niet van de berg afkwamen, namen ze meel mee, waarmee ze platte broden bakten en kaas. Water en melk was genoeg beschikbaar en zo konden ze overleven op eenvoudige maaltijden. Het verhaal gaat, dat op een dag een van die boeren bedacht dat hij wel weer eens trek in een warme maaltijd had. Hij kwam op het idee om een stuk kaas aan een stok te prikken, en dit wat te laten smelten. Vervolgens schraapte hij met een mes wat van de gesmolten kaas af en deed dit op een stuk brood. En voilà… een nieuw gerecht was geboren! Of was het de raclettekaas die hier ontstond? De naam raclette is afgeleid van het Franse woord ‘racler’, wat in het Nederlands ‘schrapen’ betekent. Dit verhaal betekent dus ook dat raclette eigenlijk een zomergerecht is. Ondertussen wordt raclette, net als de kaasfondue, gezien als een wintergerecht. Veel mensen kennen het gerecht dan ook van hun wintersportvakanties in de Zwitserse en Franse Alpen.

Zwitserse kaas

Zwitserse kazen

Wat weet jij van Zwitserse kazen? Mogelijk ken je de Emmentaler en de Gruyère. Maar er is meer. Lekker Tafelen vertelt over Zwitserse kaas!

Raclette, kaas of….?

In de loop van de tijd ontwikkelden de Zwitsers de kaas verder tot een kaas die speciaal geschikt is om te gebruiken bij raclette. Dat betekent onder andere dat de kaas niet draderig wordt als hij smelt. Wel zo handig bij het verwerken van de kaas en eten er van.

Sinds 1970 wordt er Zwitserland kaas verkocht onder de naam ‘raclettekaas’.

In 2004 kreeg deze kaas een beschermde oorsprongsbenaming. In dit geval betekende dat dat alleen raclettekaas die werd geproduceerd in het kanton Valais (Wallis) deze naam mocht voeren. Dit leidde tot een heuse raclette oorlog tussen de kantons. Want uiteraard waren een aantal kantons het niet eens met de claim van Valais dat raclette alleen afkomstig mocht zijn uit dat kanton.  Deze kantons, Graubünden, Fribourg en Bern vochten in 2005 de beslissing om alleen raclettekaas uit Valais te voorzien van een ‘appellation d’origine contrôlée’ aan. En met succes. De hoogste Zwitserse rechter bepaalde in 2007 dat raclette een gerecht is en geen kaas die die naam draagt. Dat betekent dat elke Zwitserse kaasproducent kaas mag produceren die hij ‘raclettekaas’ noemt. En sterker nog, ook elke kaasproducent buiten Zwitserland mag gewoon ‘raclettekaas’  op zijn verpakking zetten.

Kopen van Raclettekaas

Met dit verhaal willen we je duidelijk maken dat als jij raclettekaas gaat kopen, en je wilt echte Zwitserse kaas, je er op dient te letten dat het ook daadwerkelijk Zwitserse kaas is. De naam ‘raclettekaas’ zegt in deze dus niks. Nu zul je misschien denken, kaas is kaas, en als het smelt kan ik het gebruiken voor een raclette. Klopt, maar als jij wilt genieten van een echte Zwitserse raclette, koop dan toch maar gewoon Zwitserse raclettekaas. De melk van de koeien waarvan deze kaas is gemaakt, smaakt echt anders en kruidiger dan melk van Nederlandse of Deense koeien. Daarnaast trekt raclettekaas geen draden. Als je gaat racletten met een echt raclette apparaat, dan koop je kaas aan een stuk. Er wordt in Nederland ook raclettekaas in plakjes verkocht. Deze passen precies in het pannetje van een gourmetstel, en zo kun je ook racletten zonder dat je een raclette apparaat bezit.

Wat eet je bij een raclette?

Raclette is een vrij machtig gerecht. Reken per persoon ongeveer 200 gram kaas, voor kinderen of kleine eters wat minder. Serveer er gekookte of gepofte aardappelen bij. Verder een mooie schaal vleeswaren naar keuze, augurkjes en zilveruitjes horen er ook bij. Dit is de traditionele manier van racletten. Je kunt deze bijgerechten ook uitbreiden met wat rauwkost als stukjes paprika, kleine tomaatjes en stukjes komkommer. Uiteraard kun je er ook gewoon een lekkere salade bij serveren.

Wat doe je met restjes raclettekaas?

Raclette is een vrij machtig gerecht. De kans bestaat dus dat je kaas overhoudt. Omdat raclettekaas bedoeld is om te smelten kun je restjes prima opmaken in een ovenschotel, of doe het gewoon tussen je tosti.

Tags: Kaas
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje
Kookschool

Camembert; uit het houten doosje met geblokt doekje

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker
Kookschool

Schol bakken; Puur, eenvoudig en vooral erg lekker

zelf limonade maken
Drankjes

Zelf limonade maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Aardappels van de barbecue
Bijgerecht

Aardappels van de barbecue

Deze gekookte aardappels van de barbecue kunnen altijd op het barbecuemenu. Niet moeilijk en je kunt ze vooraf prima klaarmaken.

Check het recept of lees de info
barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

waterijs

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Courgette

Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!

Recept in de picture

oven gegaarde zalm in roomsaus
Visgerechten

Ovengegaarde zalm in roomsaus

Dit moet je proeven! Ovengegaarde zalm in roomsaus. De saus is zacht kruidig en vol van smaak. Het recept kun je ook in een koekenpan maken.

Check het recept of lees de info
Geplette krieltjes uit de oven

Geplette krieltjes uit de oven

hollandaise saus

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Handige kooktips

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

De klassieke hollandaise saus is weer helemaal terug van weggeweest en wij snappen wel waarom. Met deze instructies lukt hij ook bij jou!

Check het recept of lees de info
Zachte broodjes bakken

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Connie Derks op Crispy bloemkool nuggets
  • Jellie op Crispy bloemkool nuggets
  • Elise de Haan op Zuurkool met salami en paprika
  • Mirrin op Zuurkool met salami en paprika
  • RInr op Botersaus
  • Redactie op Stifado; Griekse stoofpot van rundvlees

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen