Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Alles wat je moet weten over die peulvruchten

Redactie door Redactie
in Kookschool
0
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten – Verse erwten zijn heerlijk. Maar slechts een klein deel van het jaar beschikbaar. Om erwten langer houdbaar te maken worden ze geconserveerd in potten en blikken, diepgevroren en gedroogd.  In dit artikel lees je over gedroogde erwten. En erwten zijn niet alleen doperwten of groene erwten. Er zijn meer soorten peulvruchten die in de categorie erwten vallen. In het overzicht hieronder word je de verschillen uitgelegd tussen de soorten gedroogde erwten.

Gedroogde groene erwten

Gedroogde erwten recepten

Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!

Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!

Alle soorten gedroogde erwten op een rijtje

  • Groene erwten: dit zijn ongetwijfeld de bekendste van alle soorten erwten. De groene erwt is de rijpe erwt die uit de peulen worden gehaald nadat die verdroogd zijn. Vervolgens worden de erwten gedroogd. Voor dat je de erwten gaat koken moet je ze eerst minimaal 8 uur laten weken. Je kunt ze, na het koken uiteraard, zo eten, of op dezelfde manier als verse doperwten, als ingrediënt in een gerecht verwerken. De smaak is een beetje zoetig. Groene erwten zijn behalve lekker ook gezond, ze bevatten veel vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
  • Groene spliterwten: groene spliterwten zijn dezelfde soort erwten als de groene erwt. In dit geval worden de erwten na het doppen uit de verdroogde peul gedroogd en van het velletje ontdaan. Dit velletje heet de zaadhuid. Ook wordt de kiem verwijderd, waardoor de erwt in twee gelijke helften uiteenvalt. Gesplitst dus. Daarom worden ze spliterwten genoemd. Omdat spliterwten geen velletjes meer hebben zijn ze bijzonder geschikt om soep of erwtenpuree van te maken. Ze hoeven niet geweekt te worden, je kunt ze direct koken. In Nederland is de belangrijkste toepassing natuurlijk een van onze nationale gerechten, erwtensoep.
  • Gele spliterwten: gele spliterwten zijn gele erwten waar de zaadhuid en de kiem van verwijderd zijn. Gele erwten zijn eigenlijk groene erwten die langer gerijpt hebben. Het zijn dus geen verschillende soorten erwten. Er is geen smaakverschil tussen groene en gele spliterwten. Ook spliterwten hoeven niet geweekt te worden voor het koken. De gele worden ook wat groenig van kleur nadat ze gekookt zijn. Wil je dat je gerecht een mooie groene kleur krijgen, kies dan voor de groene variant. Gele spliterwten worden vooral gebruikt in de Aziatische en Surinaamse keuken. In Nederland wordt vooral de groene spliterwt gebruikt.
  • Kikkererwten: ook wel kekererwten, kekers of garbanzo genoemd. De ronde gele erwt met een wat onregelmatig uiterlijk smaakt een beetje nootachtig. De kikkererwt is een heel oude peulvrucht, die al duizenden jaren wordt gegeten. Oorspronkelijk in het zuidwesten van Azië. Ook in de landen rond de Middellandse Zee en in het Midden-Oosten maken kikkererwten al lang deel uit van de eetcultuur. De kikkererwt is een van de gezondste peulvruchten. Naast veel voedingsvezels en eiwitten bevatten ze heel veel onmisbare aminozuren. Dit maakt ze een bijzonder geschikt ingrediënt voor de vegetarische en veganistische keuken, eigenlijk net als de andere soorten erwten. Kikkererwten zijn veelzijdig in gebruik. Behalve geweekt en gekookt worden ze ook geroosterd, gebakken of gekiemd. Daarnaast worden ze vermalen tot kikkererwtenmeel. Bekende gerechten waarin kikkererwten verwerkt worden zijn hummus en falafel.
  • Kapucijners: Ook kapucijners horen tot de erwten. Die peulvrucht wordt ook wel vale erwt, schokkererwt, velderwt of blauwschokker genoemd. Ze groeien in mooi paarsblauwe peulen. Daarom ook wel de naam blauwschokker. Vers zijn ze groen van kleur, gedroogd worden ze bruin. Kapucijners moeten geweekt worden voor je ze gaat koken. Ook kapucijners zijn door de voedingsstoffen die ze bevatten een geliefde en veelzijdige vleesvervanger. Kapucijners worden eigenlijk voornamelijk in Nederland gegeten. In het buitenland is de kans dat je ze tegenkomt bijna nihil. Een heel bekend gerecht met kapucijners is het Captain’s Dinner. Die klassieker werd geserveerd op de schepen van de Holland-Amerika lijn.

Gedroogde erwten kopen en bewaren

Waar let je op als je gedroogde erwten gaat kopen? Ze horen gaaf te zijn, niet muffig te ruiken en geen schimmel te bevatten. Bewaar de verschillende soorten gedroogde erwten op een donkere, koele en droge plaats. Als ze vochtig, warm en in het licht worden opgeslagen kunnen ze gaan schimmelen of zelfs ontkiemen. Op de juiste manier bewaard zijn peulvruchten lang houdbaar. Ze blijven minstens een jaar goed. Na een jaar begint de schil harder te worden, en zul je de erwten langer moeten koken.

Koken en weken

Voor de groene erwten, de kikkererwten en de kapucijners geldt dat je ze voordat je ze gaat koken minimaal 8 uur weekt. Groene en gele spliterwten hoeven niet te worden geweekt. Controleer de erwten op steentjes en andere dingen die er niet in thuishoren en spoel ze af in een zeef. Vergeet dit niet, want gedroogde peulvruchten kunnen soms stof of zand bevatten.

Vervolgens doe je de erwten in een grote, diepe schaal en zet je ze ruim onder water. Laat ze 8 tot 12 uur in het water staan.

Vervolgens kun je erwten afspoelen en in schoon water koken. Eventueel kun je het weekwater gebruiken, in dit vocht zitten wel wat voedings- en smaakstoffen. Voeg geen zout toe aan het kookwater. Het zout zou ervoor kunnen zorgen dat het velletje taai wordt. Omdat je de erwten waarschijnlijk gebruikt als ingrediënt in een gerecht, kun je naderhand zout toevoegen.

De kooktijd van de verschillende soorten gedroogde erwten is een lastig aan te geven iets. Het is afhankelijk van het soort, het ras en hoe oud de gedroogde erwten zijn. Je kunt het beste beginnen met 30 minuten. Als de erwten nog niet gaar zijn laat je ze langer koken, maar controleer je regelmatig de gaarheid. Kook peulvruchten altijd wel goed gaar. Dat is gezonder, maar ook beter voor de smaak.

Alle soorten erwten kun je, gekookt, 3 dagen in de koelkast bewaren. Wel in een afgesloten bakje. Wil je ze invriezen, bewaar dan wat van het kookwater en vries ze daarin in.

Tags: Groente
DeelPin12TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Reacties 2

  1. Annelies says:
    1 jaar geleden

    wat geniet ik van deze recepten!! Het is steeds weer een feest om op deze manier te koken.
    Hopelijk komen er nog veel meer recepten.
    Fijn weekend voor iedereen.

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 jaar geleden

      Fijn dat je onze recepten waardeert, Annelies. Er worden elke dag nieuwe recepten gepubliceerd!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!