Spinazie klaarmaken op verschillende manieren – Daar sta je dan bij de groenteboer. Je wilt spinazie kopen voor een lekker recept dat je gaat maken en dan liggen er drie soorten spinazie … Welke spinazie kies je voor welk gerecht? En op welke manieren kun je spinazie klaarmaken?
Spinazie wassen voor het klaarmaken
Er wordt in Nederland ongewassen spinazie en in ijswater gewassen spinazie verkocht. Ongewassen spinazie zul je dus zelf moeten wassen. Dit is best een flinke klus, zeker als je voor veel mensen spinazie gaat klaarmaken. Natuurlijk is het uiteindelijk wel de moeite waard, want daarna geniet je van een maaltijd met heerlijke, verse spinazie. Maar eerst aan het werk dus! Zoek de spinazie eerst uit. Verwijder de lelijke bladeren en de dikste stelen. Was de spinazie in koud water en blijf spoelen tot al het zand is verdwenen. Laat uitlekken in een vergiet.
Spinazie klaarmaken; dit zijn je opties:
1. Rauw gebruiken
Als je spinazie rauw wilt verwerken, bijvoorbeeld in een salade of een stamppot met rauwe spinazie, dan kun je daar het beste kleinbladige spinazie voor gebruiken. Dit zijn fijne, zachte blaadjes, met korte, dunne steeltjes. Ze worden ook wel jonge of babyspinazie genoemd. Je vindt ze vaak al gewassen in de koeling.
2. Spinazie koken
Dit is nog steeds de gebruikelijkste manier van spinazie klaarmaken.
Zet de gewassen spinazie op in een grote pan met alleen het aanhangend water en wat zout. Roer de spinazie goed om, zodat alle blaadje kunnen slinken. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Dan is de spinazie ook gaar. Laat de spinazie goed uitlekken in een vergiet. Breng eventueel nog op smaak met wat zout en peper. Gekookte spinazie is lekker met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
3. Spinazie stomen
Je kunt spinazie ook heel goed stomen in plaats van koken. Voor die manier van spinazie klaarmaken breng je een klein laagje water aan de kook in de stoompan. Zodra het water kookt zet je de met gewassen spinazie gevulde stoommand in de pan en doe je het deksel erop. Laat de spinazie 4 minuten stomen om gaar te worden. Laat uitlekken en breng op smaak met zout en peper.
4. Spinazie klaarmaken in de wok
Spinazie is een groente die heel geschikt is om klaar te maken door het te roerbakken. Vooral de wat grovere spinazie en wilde spinazie doen het goed in een roerbakschotel. Om spinazie op die manier klaar te maken, verhit je wat olie in een wok of een hapjespan. Voeg een deel van de gewassen spinazie toe. Zodra dat geslonken is voeg je weer een deel toe. Zo ga je door tot alle spinazie geslonken is. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat kruiden. Op die manier klaargemaakt is de spinazie erg lekker in een pastaschotel, met bijvoorbeeld wat zongedroogde tomaatjes en feta.
Als je spinazie wilt klaarmaken in een roerbakschotel met andere groenten, voeg de spinazie dan aan het eind van de bereiding pas toe. De meeste andere groenten zullen meer tijd nodig hebben om te garen dan de spinazie.
Hoeveel spinazie per persoon?
Spinazie slinkt bij het klaarmaken heel erg. Van een enorme zak vol lijkt maar heel weinig over te blijven. Reken per persoon 350 tot 400 gram rauwe spinazie. Dat lijkt veel, maar je zult zien dat je precies de juiste hoeveelheid overhoudt.
Wat vind jij de lekkerste manier van spinazie klaarmaken?
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.