Rabarber is, in tegenstelling tot wat iedereen denkt, een groente. Een groente die wel veel als fruit wordt verwerkt. Rabarber is daarom ontzettend veelzijdig. Rabarber heeft een fris zure smaak en is familie van de duizendknoopfamilie. Rabarber bestaat uit grote bladeren en dikke stelen. De bladeren van de rabarber kunnen echter niet worden gegeten. De stelen van de rabarber kunnen zowel groen als roodgekleurd zijn, of een combinatie van beide. Groene rabarberstelen betekent niet dat hij niet rijp is. De smaak van groene stelen is echter wel wat zuurder dan die van de rode stelen.
Gezond
Rabarber bevat veel vitaminen en mineralen en heeft daardoor een ontstekende werking. Ook bestaat rabarber uit veel vezels, waardoor rabarber goed gegeten kan worden bij obstipatie.
Ook bevat rabarber oxaalzuur, een stof die de opname van calcium uit onze voeding tegengaat. Dit schijnt echter pas schadelijk te worden als je er vele kilo’s in één keer van eet.
Verkrijgbaarheid
Het rabarberseizoen loopt ongeveer van april tot en met juli, met mei als beste maand. Als de rabarber verkrijgbaar is dan weet je dat de lente is begonnen. Rabarber is binnen het seizoen redelijk makkelijk verkrijgbaar.
Bewaren
Rabarber kun je onder een vochtige doek ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Schoonmaken
Spoel de rabarber goed schoon onder de kraan en verwijder aan beide kanten ongeveer 1 cm. Doe dit voorzichtig met een mesje en trek zo gelijk alle stugge draden eraf. Je hoeft de rabarber dus niet te schillen, want dan verdwijnt te veel van de mooie en lekkere stengels. Snijd de rabarber daarna in stukken van ongeveer 2 cm. Komt de rabarber van je eigen moestuin? Verwijder dan ook alle bladeren, deze zijn absoluut niet eetbaar.
Bereiden
Er zijn talloze manier om rabarber te bereiden, maar in de meeste gevallen wordt rabarber met suiker verwerkt tot een compote, gebak, saus, sap of een nagerecht.
Rabarber koken
Zet de rabarber met een dun laagje water op en kook zachtjes in ongeveer 10 minuten gaar. Je kunt de rabarber iets binden door wat aangemaakte maïzena of custardpoeder toe te voegen. Voeg pas nadat de rabarber is afgekoeld de suiker toe, dan heb je er minder van nodig.
Rabarber, de groente onder het fruit
Hoewel rabarber vaak beschouwd wordt als fruit, en wordt gebruikt in gebak en desserts, is het echt een groente. Hier lees je er alles over!